Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: 10 εύκολοι τρόποι για να τρέφεσαι απολαυστικά και πιο συνειδητά

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: 10 εύκολοι τρόποι για να τρέφεσαι απολαυστικά και πιο συνειδητά Facebook Twitter
H συμμετοχή της LIFO στην Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, σε συνεργασία με την Ogilvy
0

Δεν χρειάζεται να απαρνηθείς το κρέας προκειμένου να τρέφεσαι συνειδητά και δεν είναι σίγουρο πως τρέφεσαι συνειδητά ακόμα κι αν δεν τρως κρέας. Τι είναι τελικά η αειφόρος διατροφή και γιατί το 2018 είναι το μόνο μοντέλο που αξίζει να υιοθετήσεις; 

Η 16η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής από τα Ηνωμένα Έθνη με απαρχή το 1945. Κι όμως, τόσα χρόνια μετά, η πείνα βρίσκεται ξανά σε άνοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού World Food Programme, 1 στους 7 ανθρώπους στερείται επαρκούς τροφής ενώ το 1/3 της τροφής που παράγεται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια. 

Η αειφόρος διατροφή, λοιπόν, το 2018 είναι μονόδρομος και δεν μπορεί παρά να ξεκινά από την ελαχιστοποίηση του φαγητού που πετάμε στο τέλος της ημέρας. Είτε επιλέγεις να απολαμβάνεις μια εξαίσια μπριζόλα, είτε λατρεύεις την πίτσα απ'έξω, είτε είσαι ταγμένος vegan, παρακάτω θα βρεις 10 εύκολους τρόπους να κάνεις τη διατροφή σου λίγο πιο συνειδητή χωρίς να στερηθείς την απόλαυση που είναι, τελικά, το φαγητό.

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: 10 εύκολοι τρόποι για να τρέφεσαι απολαυστικά και πιο συνειδητά Facebook Twitter

1.

Απόφυγε τις επεξεργασμένες τροφές

Όσο πιο πολύ επεξεργασία έχει δεχτεί μια τροφή, τόσο πιο μεγάλο είναι το αποτύπωμα άνθρακά της και, φυσικά, τόσο πιο επιζήμια είναι για την υγεία σου! Αντί, πχ. για μια έτοιμη μπάρα δημητριακών, προτίμησε μια σπιτική, φτιαγμένη από τα χεράκια σου ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς. 

2.

Φάε μόνο όσο χρειάζεσαι

Δεν υπονοούμε να κάνεις δίαιτα. Μπορείς όμως να τρως με μεγαλύτερη προσοχή: να σταματάς όταν έχεις χορτάσει και να αποφεύγεις να τρως μηχανικά όταν είσαι κουρασμένος ή αγχωμένος.

3.

Μαγείρεψε εποχιακά

Μπορεί με τα θερμοκήπια και την... παγκοσμιοποίηση να μην ξέρουμε πλέον ποια είναι η εποχή της φράουλας και ποια του καρπουζιού. Όσα κι αν αλλάξουν ωστόσο τα λαχανικά και τα φρούτα θα είναι πάντα πιο οικονομικά, θρεπτικά και νόστιμα όταν είναι "η εποχή τους". Μια καλή λύση είναι να τα προμηθεύεσαι από τη λαϊκή αγορά στηρίζοντας έτσι και τους τοπικούς παραγωγούς. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Skye McAlpine (@skyemcalpine) στις

4.

Καλλιέργησε μόνος την τροφή σου

Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεσαι. Μια βαθιά γλάστρα είναι αρκετή για να φυτέψεις τη δική σου ντοματιά, μια ζαρντινιέρα μπορεί να φιλοξενήσει το σπιτικό σου μαρούλι ενώ μερικά γλαστράκια με μυρωδικά θα ομορφύνουν και θα αρωματίσουν όχι μονάχα το περβάζι της κουζίνας αλλά και το φαγητό σου!

5.

Μείωσε την κατανάλωση κρέατος

Όσο κι αν αγαπάς το κρέας, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσεις το γεγονός πως είναι επιζήμιο για την υγεία σου αν το καταναλώνεις καθημερινά! Επιπλέον, θα έχεις ήδη ακούσει πως η βιομηχανία κρέατος είναι με διαφορά η πιο βλαβερή για τον πλανήτη. Προσπάθησε να μειώσεις σταδιακά την κατανάλωση κρέατος σε 2 φορές την εβδομάδα, αντικαθιστώντας τις υπόλοιπες με νέα πιάτα από ψάρι, λαχανικά και όσπρια.

6.

Επίλεξε «χύμα»

Ένας ακόμα λόγος να αγαπήσεις τη λαϊκή αγορά είναι πως εκεί μπορείς να βρεις φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς αλλά και ψάρι χωρίς τις περιττές πλαστικές συσκευασίες. Προμηθεύσου ένα καροτσάκι με ροδάκια, σακούλια από καναβάτσο και υφασμάτινες τσάντες, πάρ'τα μαζί σου στα ψώνια και θα έχεις ήδη κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την αειφορία.

7.

Μείωσε το φαγητό που πετάς

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πλέον άφθονα sites με συνταγές που χρησιμοποιούν ως υλικά υπολείμματα φαγητού. Τα αποφάγια ενός ψητού κοτόπουλου, παραδείγματος χάριν, γίνονται υπέροχη κοτόπιτα! Δώσε, ακόμα, βάση στον καθαρισμό των φρούτων και των λαχανικών: θυμήσου τη γιαγιά σου και αφαίρεσε προσεκτικά τη φλούδα. Τέλος, προμηθεύσου έναν κομποστοποιητή που θα μετατρέπει όλα τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας σου σε θρεπτικό λίπασμα για τις γλάστρες.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sustainably Vegan (@sustainably_vegan) στις

8.

Βάλε πρόγραμμα

Αφιέρωσε μία ώρα από το Σάββατό σου για να βγάλεις το πρόγραμμα διατροφής για όλη την εβδομάδα. Έτσι θα έχεις χρόνο να ψάξεις νέες συνταγές και να φτιάξεις με ακρίβεια τη λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας. Τι σημαίνει αυτό; Λιγότερα έξοδα, λιγότερο χαλασμένο φαγητό, πιο νόστιμα και δημιουργικά πιάτα!

9.

Αποθήκευσε σωστά κάθε τρόφιμο

Μήπως πετάς συχνά χαλασμένο φαγητό; Ενημερώσου για τον σωστό τρόπο φύλαξης κάθε τροφίμου και απότρεψε αυτή τη σπατάλη. Προμηθεύσου τα φρούτα ελαφρώς άγουρα και φύλαξέ τα μέσα σε χάρτινες σακούλες στο ψυγείο. Πάρε μονάχα όσο κόλιανδρο, άνιθο και μαϊντανό χρειάζεσαι για μια εβδομάδα και κατάψυξε ό,τι απομείνει. Φύλαξε τα όσπρια, τα ζυμαρικά και κάθε είδους ξηρό τρόφιμο σε αεροστεγή κουτιά και βάζα. 

10.

Ελαχιστοποίησε τις βόλτες στο σουπερμάρκετ

Ιδίως αν χρησιμοποιείς αμάξι για τις μεταφορές σου, επίλεξε μία ημέρα για να προμηθεύεσαι όλα όσα θα χρειαστείς μέσα στην εβδομάδα. Αν, μάλιστα, μπορείς να συνδυάσεις το σουπερμάρκετ με μια βόλτα στη λαϊκή, ακόμα καλύτερα! 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ashley Alexander (@gatherandfeast) στις

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ