Περάσατε τέλεια στις διακοπές; Δεν μας νοιάζει!

Περάσατε τέλεια στις διακοπές; Δεν μας νοιάζει! Facebook Twitter
7

Κατά πάσα πιθανότητα, οι φίλοι σας δεν ανυπομονούν να ακούσουν για τις πρόσφατές σας περιπέτειες.

Όταν ζείτε μια υπέροχη εμπειρία – ένα σπάνιο κρασί που στη Βουργουνδία, η βλέπετε την ανατολή του ήλιου στα Ιμαλάια – η ευχαρίστηση είναι όλη δική σας.

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science και αναδημοσιεύτηκε στους New York Times δείχνει ότι μια σπάνια και εξαιρετική εμπειρία μπορεί να χαρίζει μεγάλες συγκινήσεις, αλλά αυτό συνοδεύεται και από κάποιο κόστος: την απομόνωση από φίλους που δεν έχουν όρεξη να ακούσουν λεπτομέρειες.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι όταν οι άνθρωποι συναντιούνται σε κοινωνικά πλαίσια, αυτοί που συμμετείχαν στην ίδια εμπειρία, ήθελαν να την συζητήσουν, όσο ασήμαντη κι αν ήταν. Οι ίδιοι άνθρωποι απομόνωναν όποιον ήθελε να μιλήσει για μια πολύ πιο σπάνια εμπειρία, όσο και αυτός αν ανυπομονούσε να τη μοιραστεί μαζί τους.

«Το ερώτημα είναι πολύ επίκαιρο, δεδομένου πόσο ο κόσμος πλέον δημοσιεύει και καυχιέται για ασυνήθιστες εμπειρίες μέσω των social media», είπε η Cassie Mogilner, αναπληρώτρια καθηγήτρια μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Αυτό υποδεικνύει ότι ο κόσμος όταν βλέπει όλα αυτά τα ποστ με τις καταπληκτικές διακοπές των άλλων, ίσως να αδιαφορεί και να βαριέται.»

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η «ευχαρίστηση» προκύπτει, σε γενικές γραμμές, τόσο από μη-κοινωνικά πλαίσια, δηλαδή από μοναχικές δραστηριότητες, όσο και από εμπειρίες που μοιραζόμαστε με άλλους. Όμως η ευχαρίστηση μιας συναναστροφής με άλλους προκύπτει από την ταύτιση. Οι άνθρωποι προτιμούν να ανταλλάσσουν σχόλια για μια κοινή εμπειρία, παρά να ακούν μια πρωτότυπη ιστορία που δεν έχουν ζήσει.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

6 σχόλια
Το να ζηλεύει ας πούμε κάποιος δεν σας πέρασε από το μυαλό; Οκευ καταλαβαίνω κάποιος να βαριέται την επανάληψη, αλλά όταν ο φίλος σου είχε μια πολύ έντονη εμπειρία, το φυσιολογικό είναι να θες να τον ακούσεις στην αρχή, να εντυπωσιαστείς με αυτά που θα πει (αν είναι εντυπωσιακά δηλαδή) και γενικά να δείξεις ενδιαφέρον, εφόσον αυτή η εμπειρία ήταν σημαντική γι αυτόν. αν δεν ενδιαφέρεσαι να κάνεις ούτε τα βασικά, δεν θέλω να στο χαλάσω, αλλά η ζήλια μπαίνει στη μέση, οπότε σ αυτή τη περίπτωση, άστο φίλο σου για κάποιον που του αξίζει.
Δεν συμφωνώ.Το καλοκαίρι ταξίδεψα απρόοπτα στο Περού.Όλοι μου οι φίλοι παρότι για τα ταξίδια μου στην Ευρώπη δεν δείχνουν ούτε το μισό ενδιαφέρον που δείχνω εγώ γύρω από οτιδήποτε ταξιδιωτικό, πέρασαν τουλάχιστον 2,5 ώρες ακούγοντας τις εντυπώσεις μου.Παραξενεύτηκα σε πολύ μεγάλο βαθμό.Κατέληξα στο ό,τι αφενός δεν έδειξα εξ αρχής καμιά διάθεση να διηγηθώ κάτι από αυτό το ταξίδι (για πολλούς λόγους παντελώς άσχετους με το ταξίδι) –στην ουσία με πίεσαν να τους τα διηγηθώ- κι αφετέρου επειδή ο προορισμός είναι τελείως εκτός καθιερωμένων.Και ναι, είμαι εξαιρετικός αφηγητής.
Πραγματικά, μπορώ να ακούσω για ελάχιστα λεπτά κάτι όπως οι ονειρεμένες διακοπές του φίλου αλλά οι πολλές λεπτομέρειες ΔΕΝ με ενδιαφέρουν. Αυτοί οι ατέλειωτοι μονόλογοι, (με) κουράζουν. Σε μία φιλική σχέση δεν υπάρχει το σχήμα του ομιλητή-κοινού για να έχουμε αγόρευση αλλά διάλογος. Και όταν ο άλλος δεν έχει να πεί τίποτε παρά μόνο να ακούει, δεν είναι και τόσο περίεργο να μην θέλει να ακούσει για παραπάνω απο κάποιο χρονικό όριο. Είναι ανθρώπινο.