Πολυβιταμίνες και ανοσοποιητικό σύστημα

Πολυβιταμίνες και ανοσοποιητικό σύστημα Facebook Twitter
Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μπορεί να καταπολεμά με ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα κάθε εισβολή από παθογόνους μικροοργανισμούς.
0

«Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου» έλεγε ο Ιπποκράτης και πάνω σε αυτήν τη φράση στηρίχτηκε η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής που αποτελεί διεθνώς «διαβατήριο» υγείας. Ωστόσο, παρότι το μυστικό για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και κατ' επέκταση για γερό ανοσοποιητικό σύστημα κρύβεται στο πιάτο μας, δεν είναι πάντοτε εύκολο να τρεφόμαστε υγιεινά, ούτε είναι εφικτό να προσλαμβάνουμε μέσα από ένα γεύμα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μπορεί να καταπολεμά με ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα κάθε εισβολή από παθογόνους μικροοργανισμούς. Επιπλέον, η καραντίνα μάς ανάγκασε να ανακαλύψουμε τον μάγειρα και τη μαγείρισσα που κρύβουμε μέσα μας και να διαπιστώσουμε στην πράξη πως το να τρώμε σπιτικό φαγητό δεν είναι μόνο περισσότερο απολαυστικό και δημιουργικό αλλά και πιο υγιεινό.

Τα συστατικά που κυρίως χρειάζεται ο οργανισμός για να ενισχύσει την άμυνά του είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη D, το σελήνιο, το χρώμιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Όμως η καραντίνα τελείωσε, επιστρέψαμε στο γραφείο και η ζωή μπήκε ξανά στη ρουτίνα μιας νέας κανονικότητας που δεν μας αφήνει πάντα χρόνο για δημιουργική μαγειρική. Αναγκαζόμαστε να τρώμε στο πόδι απλά ή έτοιμα γεύματα που δεν καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού ειδικά σε ό,τι αφορά τα μικροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Είναι σε όλους γνωστό πως για να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C πρέπει να φάμε ή να στύψουμε και να πιούμε πολλά πορτοκάλια. Γι' αυτό, λοιπόν, στη ζωή των ενηλίκων αλλά και των παιδιών μπαίνουν οι πολυβιταμίνες, που καλύπτουν αυτές τις ανάγκες και διασφαλίζουν τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα συστατικά που κυρίως χρειάζεται ο οργανισμός για να ενισχύσει την άμυνά του είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη D, το σελήνιο, το χρώμιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Στην εύλογη ερώτηση τι χρειαζόμαστε τα συμπληρώματα βιταμίνης D σε μια ηλιόλουστη χώρα σαν την Ελλάδα, η απάντηση, που προκύπτει από τις έρευνες του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης, είναι πως το 60-70% του πληθυσμού στην πατρίδα μας έχει σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D, με το πρόβλημα να εντείνεται στους μεσήλικους και στους ηλικιωμένους, δηλαδή σε εκείνες τις ηλικιακές ομάδες που είναι πιο ευάλωτες σε όλες τις λοιμώξεις και στη λοίμωξη Covid-19.

Η βιταμίνη D, πέρα από απαραίτητο συστατικό για μυοσκελετική υγεία, αποτελεί και κρυφό ρυθμιστή του ανοσοποιητικού συστήματος, με έρευνες που έγιναν κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας να φανερώνουν ότι οι άνθρωποι με έλλειψη βιταμίνης D κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα από τον νέο κορωνοϊό. Ελιξίρια για το χτίσιμο γερού ανοσοποιητικού αποτελούν, επίσης, το σελήνιο, που απαντά κυρίως στα φιστίκια, αλλά και ο ψευδάργυρος, καλή πηγή του οποίου είναι τα θαλασσινά. Οι δύο αυτές κατηγορίες τροφίμων δεν περιλαμβάνονται πάντα στο μενού μας, γι' αυτό οι πολυβιταμίνες συμπληρώνουν ιδανικά ένα πρόγραμμα διατροφής.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM