Πώς μία καθημερινή 10λεπτη άσκηση μπορεί να σας φέρει πιο κοντά στην ευτυχία

Πώς μία καθημερινή 10λεπτη άσκηση μπορεί να σας φέρει πιο κοντά στην ευτυχία Facebook Twitter
Με την πάροδο του χρόνου, θα διαπιστώσετε ότι η ανοχή σας αυξάνεται, και ότι οι περίοδοι μακράς αναμονής για ένα ζήτημα που κάποτε σας φαίνονταν ατέλειωτοι αιώνες, μπορούν να γίνουν μια ευκαιρία για ηρεμία και αναστοχασμό.
0

Ακόμα κι αν δεν έχετε διαγνωστεί ποτέ στη ζωή σας με κάποιο είδος ψυχικής ασθένειας ή έστω ψυχολογικής καταπόνησης, η πίεση της καθημερινότητας μπορεί εύκολα να απομακρύνει τη ζωή σας από την αίσθηση πληρότητας και ικανοποίησης.

Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις, αλλά ο τομέας της αποκαλούμενης «θετικής ψυχολογίας» έχει γίνει πλέον 20 χρονών και έχει να προσφέρει αμέτρητες τεχνικές στην αλλαγή της διάθεσης των ανθρώπων προς το καλύτερο.

Αλλά πώς βρίσκουμε το χρόνο για να εφαρμόσουμε όλες αυτές τις τεχνικές στην καθημερινότητά μας; Η Sandi Mann, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, προσφέρει μια λύση. Αξιοποιώντας την εμπειρία της ως κλινικής ψυχολόγου, έχει κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.  Όπως περιγράφει στο βιβλίο της «Δέκα λεπτά προς την ευτυχία», το πρόγραμμά της έχει τη μορφή ημερολογίου, το οποίο πρέπει να «γεμίσει» σε έξι βήματα ή για την ακρίβεια, απαντώντας σε 6 ερωτήσεις:

1. Ποιες εμπειρίες σας πρόσφεραν ευχαρίστηση;
2. Τι είδους επιβεβαίωση πήρατε από αυτές;
3. Ποιες θεωρείτε στη ζωή σας στιγμές καθαρής τύχης;
4. Ποια ήταν τα επιτεύγματά σας, όσο μικρά κι αν ήταν;
5. Τι σας κάνει να νιώθετε ευγνωμοσύνη;
6. Πώς εκδηλώνετε τα αισθήματα καλοσύνης προς τους άλλους;

Παραδόξως, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πλήξη είναι το να την αφήσουμε να μπαίνει περισσότερο στη ζωή μας.

Μεγάλο μέρος του προγράμματος αυτού βασίζεται σε τεράστιο όγκο επιστημονικών ερευνών που αποδεικνύουν ότι το να παίρνει κανείς λίγο χρόνο μέσα στη μέρα για να επανεξετάζει τα όσα έζησε, είπε και έκανε, είναι μία μέθοδος που φέρνει τους ανθρώπους λίγο πιο κοντά στην ευτυχία.

Όταν ψυχολογικά είμαστε πεσμένοι, είναι εύκολο να παραβλέπουμε όλα εκείνα που πηγαίνουν σωστά στη ζωή μας και το να κρατά κανείς αυτό το ημερολόγιο τον βοηθά να θέτει αυτό ακριβώς ως βασική του προτεραιότητα.

 

Η Mann τονίζει ότι τα οφέλη δεν προκύπτουν μόνο από την καταγραφή των θετικών γεγονότων στο ημερολόγιο: το να διαβάζει κανείς και τις παλιότερες καταχωρίσεις είναι κάτι που τον βοηθά να διαχειριστεί και το μέλλον.  

Χάρη στην «συνειρμική» μνήμη μας, μια σκοτεινή διάθεση - που προκαλείται από ένα δυσάρεστο γεγονός- μπορεί να σας οδηγήσει να θυμάστε άλλες πηγές άγχους και δυστυχίας. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, η περιήγηση στις σελίδες του ημερολογίου σας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεφύγετε από αυτό τον φαύλο κύκλο.

Ας δούμε κάτι άλλο: όταν ζητήθηκε από φοιτητές να αντιγράψουν τον τηλεφωνικό κατάλογο, έφεραν εις πέρας την αγγαρεία εκείνοι που βρήκαν πιο δημιουργικές λύσεις ή ακόμη και ευχάριστους τρόπους για την αντιγραφή, από εκείνους που εγκλωβίστηκαν στη βαρετή ρουτίνα της πιο αδιάφορης δουλειάς του κόσμου.

Η Mann υποπτεύεται ότι η βαρετή δραστηριότητα ενθαρρύνει το μυαλό των ανθρώπων να περιπλανηθεί και να ονειρευτεί, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την πιο ευέλικτη σκέψη σε κάτι που μπορεί να μη φαίνεται καθόλου δημιουργικό, αλλά μπορεί να γίνει.

«Εάν βρεθείτε φυλακισμένοι σε ένα πρόβλημα, απλά βρείτε έναν τρόπο και λίγο χρόνο για να βαρεθείτε και τότε θα δείτε ότι η δημιουργική λύση θα έρθει ως δια μαγείας να τρυπώσει στο μυαλό σας»,  λέει η ίδια. «Μην πετάτε την πλήξη σας μακριά», τονίζει και μάλιστα τη στιγμή που όλοι ξέρουμε τι κάνει ο σύγχρονος άνθρωπος όταν βαριέται. Σκρολάρει και χασομεράει στα κοινωνικά δίκτυα…

Με την πάροδο του χρόνου, εξηγεί, θα διαπιστώσετε ότι η ανοχή σας αυξάνεται, και ότι οι περίοδοι μακράς αναμονής για ένα ζήτημα που κάποτε σας φαίνονταν ατέλειωτοι αιώνες, μπορούν να γίνουν μια ευκαιρία για ηρεμία και αναστοχασμό. «Παραδόξως, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πλήξη είναι το να την αφήσουμε να μπαίνει περισσότερο στη ζωή μας», καταλήγει.

Με στοιχεία από το BBC.com

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM