Πώς να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το στρες αναπνέοντας σωστά

Πώς να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το στρες αναπνέοντας σωστά Facebook Twitter
Η Μυρτώ Λεγάκη προσφέρει δωρεάν ζωντανά online μαθήματα διαλογισμού.
0

Λάμβανα πολλά μηνύματα τον τελευταίο καιρό από μαθητές που με ρωτούσαν πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν το άγχος, τον φόβο και την αβεβαιότητα. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα να κάνουμε τα ζωντανά online μαθήματα Μindfulness για διαχείριση άγχους ώστε να αντιμετωπίσουμε με περισσότερη δύναμη και ψυχραιμία τη δύσκολη περίοδο που περνάμε.

Τα ονόμασα One Breath Together διότι συνδεόμαστε έστω και από μακριά και αναπνέουμε όλοι μαζί. Κάθε μέρα στις 12:30 μ.μ., μέχρι και τις 02/04, συνδεόμαστε ζωντανά online και η εγγραφή στα μαθήματα είναι δωρεάν.

Εξασκούμαστε στο να παραμένουμε συνδεδεμένοι με το παρόν, εστιάζοντας στις πέντε αισθήσεις μας, κάτι που βοηθά να ησυχάσει η ροή των καταστροφικών σκέψεων για το μέλλον, για την υγεία μας, για τη δυσκολία που όλοι βιώνουμε τώρα. Παίρνουμε απόσταση από τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε και να σχετιζόμαστε με αυτά με έναν άλλον, πιο ψύχραιμο, πιο ώριμο τρόπο.

Ειλικρινά δεν περίμενα ότι θα είχε τόση απήχηση αυτή η πρωτοβουλία, φαίνεται ότι το έχουμε όλοι πολύ ανάγκη. Στο τελευταίο μάθημα συμμετείχαν 2.600 άνθρωποι!

Αν το έκανα εικόνα, μέσα σε αυτή την τρικυμία που ζούμε, με το mindfulness ανακαλύπτουμε την ηρεμία που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια των κυμάτων. ⁠Τα κύματα συνεχίζουν να έρχονται, εμείς όμως μαθαίνουμε να βρίσκουμε την άγκυρα μέσα μας. ⁠Και αυτό είναι πρακτική, είναι εξάσκηση, μαθαίνεται, άρα είναι εφικτό για όλους!

Ειλικρινά δεν περίμενα ότι θα είχε τόση απήχηση αυτή η πρωτοβουλία, φαίνεται ότι το έχουμε όλοι πολύ ανάγκη. Στο τελευταίο μάθημα συμμετείχαν 2.600 άνθρωποι! Είναι πραγματικά συγκινητικό να εξασκούμαστε μαζί. Φέρνουμε την πρόθεσή μας να συνδεθούμε, την ευχή μας να είμαστε όλοι καλά, συγκινούμαστε και νιώθουμε ευγνωμοσύνη.

Πώς να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το στρες αναπνέοντας σωστά Facebook Twitter
Συνδεόμαστε ζωντανά σε μια πλατφόρμα όπου φαίνεται μόνο ο εκπαιδευτής, αλλά υπάρχει η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γράψουν σχόλια κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, καθώς και να στείλουν γραπτώς ερωτήσεις.

Διαβάζοντας τα σχόλια που εμφανίζονται στην οθόνη παίρνουμε κουράγιο, νιώθουμε ότι υπάρχει ελπίδα και στήριξη ακόμη και μέσα σε αυτή τη δυσκολία. Τις προάλλες συνδέθηκε και μια κοπέλα που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι της και δυσκολεύεται πολύ – τα μηνύματα υποστήριξης από τους υπόλοιπους ήταν τόσο συγκινητικά, έστω και αν δεν τη γνώριζαν και δεν έβλεπαν καν το πρόσωπό της. Νομίζω όλοι μας, και εγώ μαζί, μέσα από αυτό νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας, ότι ακόμη και από μακριά είμαστε συνδεδεμένοι. Δεν το περίμενα ότι θα μπορούσε να μεταδοθεί αυτή η αίσθηση, αλλά φαίνεται από τα σχόλια των συμμετεχόντων ότι τελικά ξεχειλίζει.

Τι ακριβώς γίνεται στο μάθημα; Μετά από μια σύντομη εισαγωγή, κάνουμε ασκήσεις διαλογισμού mindfulness. Διαρκούν περίπου 15 λεπτά και είναι για όλους, δεν χρειάζεται να έχει κανείς εμπειρία. Μπορεί να εστιάσουμε στην αναπνοή ή να καλλιεργήσουμε την αίσθηση της σύνδεσης και της ευγνωμοσύνης.

Συνδεόμαστε ζωντανά σε μια πλατφόρμα όπου φαίνεται μόνο ο εκπαιδευτής, αλλά υπάρχει η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γράψουν σχόλια κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, καθώς και να στείλουν γραπτώς ερωτήσεις. Έτσι είναι διαδραστική η εμπειρία, και στο τέλος επιλέγω μερικές ερωτήσεις να απαντήσω, αν έχουμε χρόνο. Για όσους δεν μπορούν να συνδεθούν ζωντανά, το video της συνάντησης μένει αναρτημένο μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί.

Φυσικά αυτό είναι μόνο μια μικρή γνωριμία με την πρακτική, είναι δύσκολο να εμβαθύνουμε σε τόσο μικρό διάστημα και με τόσους συμμετέχοντες. Γι' αυτό προσφέρουμε πια όλα μας τα προγράμματα online αλλά και ατομικές online συνεδρίες. Ξεκινάμε στις 9 Απριλίου online Live το πρόγραμμα μείωσης άγχους μέσω mindfulness που διαρκεί 8 εβδομάδες, και σύντομα βγάζουμε ένα εισαγωγικό βιντεοσκοπημένο πρόγραμμα mindfulness για ενήλικες αλλά και για παιδιά 5-10 ετών.

Πώς να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το στρες αναπνέοντας σωστά Facebook Twitter

Έχουμε φτιάξει με την ομάδα μου έναν εκτενή οδηγό με επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές συμβουλές που συμβάλλουν στην ψυχική και σωματική μας υγεία και βοηθούν στη διαχείριση του άγχους αυτή τη δύσκολη περίοδο. Είναι όλα αυτά που εφαρμόζουμε και εμείς στο One Breath Mindfulness Center καθημερινά για να διαχειριστούμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία, σύνεση και ηρεμία αυτές τις πρωτόγνωρες και απαιτητικές συνθήκες.

Περιέχει ηχογραφημένες ασκήσεις mindfulness για πρακτική στο σπίτι, έρευνες που υποστηρίζουν κάθε μια από τις συμβουλές, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις και πηγές για να εφαρμόσουμε τις συμβουλές. Μπορεί κανείς να βρει τον οδηγό εδώ, είναι δωρεάν. Συνοπτικά:

• Αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας

• Εστιάζουμε σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε και αφήνουμε ό,τι είναι πέρα από τον έλεγχό μας

• Παίρνουμε απόσταση από τις σκέψεις μας

• Ηρεμούμε το νευρικό σύστημα με καθημερινές σύντομες ασκήσεις mindfulness

• Μετριάζουμε την έκθεση στα μέσα ενημέρωσης και τα social media

• Αποφεύγουμε την κατανάλωση ουσιών που επιβαρύνουν το σώμα και την ψυχική μας κατάσταση (αλκοόλ, καφεΐνη, ζάχαρη)

• Φροντίζουμε να έχουμε επαρκή έκθεση σε φυσικό φως και καθαρό αέρα κάθε μέρα, έστω και από το παράθυρο

• Φροντίζουμε τον ύπνο και τη διατροφή μας

• Κινούμε το σώμα καθημερινά

• Μένουμε συνδεδεμένοι μεταξύ μας, έστω και από μακριά με τηλέφωνο και video κλήσεις

• Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι μέσα στην ημέρα που μας δίνει χαρά

• Επικοινωνούμε με ειδικούς ψυχικής υγείας αν δυσκολευόμαστε, ζητάμε βοήθεια!

Επίσης έχουμε συνοψίσει σε μια σελίδα όλες τις πηγές και τις ενέργειες υποστήριξης που προσφέρουμε για την περίοδο του κορωνοϊού.

Η Μυρτώ Λεγάκη προσφέρει δωρεάν ζωντανά online μαθήματα διαλογισμού mindfulness, www.onebreath.eu

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nick Cave: «Σ’ αυτή την απομόνωση εμφανίζεται η ίδια η ουσία μας και μας ρωτά τι θέλουμε να κρατήσουμε και τι όχι»

Στήλες / Nick Cave: «Σ’ αυτή την απομόνωση εμφανίζεται η ίδια η ουσία μας και μας ρωτά τι θέλουμε να κρατήσουμε και τι όχι»

O Nick Cave γράφει για τον νέο μας κόσμο που μοιάζει με «πλοίο φάντασμα» αλλά και για την φρίκη που ένιωσε με «την πιο τρομακτική εκτέλεση του ‘Imagine’ που ηχογραφήθηκε ποτέ».
9 Έλληνες από 9 διαφορετικά σημεία του πλανήτη μάς μιλούν για την πανδημία

Διεθνή / 9 Έλληνες από 9 διαφορετικά σημεία του πλανήτη μάς μιλούν για την πανδημία

9 Έλληνες και Ελληνίδες που ζουν στο εξωτερικό μάς λένε τι κατάσταση επικρατεί αυτήν τη στιγμή στις χώρες που βρίσκονται, όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, και πόσο έχει αλλάξει η δική τους καθημερινότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ