Πώς τα πρόσθετα τροφίμων σε παχαίνουν ακόμη κι όταν κάνεις δίαιτα

 Πώς τα πρόσθετα τροφίμων σε παχαίνουν ακόμη κι όταν κάνεις δίαιτα Facebook Twitter
2


Στα ψιλά γράμματα της ετικέτας οποιουδήποτε επεξεργασμένου τροφίμου στο σούπερ μάρκετ αναγράφονται γαλακτωματοποιητές: συστατικά όπως η λεκιθίνη, πολυοσορβικό 80, καραγενάνη, πολυγλυκερόλες, κόμμι και άλλα, που εξασφαλίζουν ότι κάποια συστατικά - κυρίως έλαια και λίπη – δεν θα διαχωριστούν. Χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της υφής και για να επεκτείνουν τον χρόνο ζωής πολλών τροφίμων που βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ, όπως σε παγωτά και σε ντρέσινγκ σαλάτας και σε κατεψυγμένα είδη.


Τώρα μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature δείχνει ότι αυτά τα συστατικά ίσως συμβάλλουν στην αύξηση του ποσοστού της παχυσαρκίας, σε σύνδρομα του μεταβολισμού και στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου παρεμβαίνοντας στα μικρόβια του γαστρεντερικού σωλήνα.


Η είδηση μπορεί να προβληματίσει τους καταναλωτές, καθώς πολλά από αυτά τα συστατικά εμφανίζονται σε πολλά τρόφιμα που θεωρούνται «υγιεινά», καθώς σύμφωνα με τις ετικέτες τους έχουν μειωμένα τρανς και γλουτένη, και πολλά από αυτά χαρακτηρίζονται βιολογικά.

Τα πρόσθετα τροφίμων σε καμία περίπτωση δεν είναι «η μόνη αιτία της επιδημίας της παχυσαρκίας ή της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου». Όμως οι γαλακτωματοποιητές μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην υπερβολική κατανάλωση τροφής.


«Αυτό που προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια είναι να καταλάβουμε σε τι οφείλεται η αύξηση των συνδρόμων του μεταβολισμού και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου» που επηρεάζουν την πέψη, εξηγεί ο Andrew Gewitz, καθηγητής βιολογίας στο Georgia State University και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Τα σύνδρομα μεταβολισμού περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τον αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Όλες αυτές οι ασθένειες, εξηγεί ο Gewitz, «συνδέονται με τις αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου.»


Ο Gewitz συμπληρώνει ότι τα πρόσθετα τροφίμων σε καμία περίπτωση δεν είναι «η μόνη αιτία της επιδημίας της παχυσαρκίας ή της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου». Όμως οι γαλακτωματοποιητές μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην υπερβολική κατανάλωση τροφής.


Επισημαίνει επίσης ότι το γεγονός ότι οι γαλακτωματοποιητές είναι «πολύ κοινοί» στα πρόσθετα τροφίμων και η αυξημένη τους χρήση «σχεδόν συμπίπτει με την αύξηση αυτών των χρόνιων παθήσεων».


Το γεγονός ότι οι γαλακτωματοποιητές φαίνεται να σχετίζονται με πεπτικά προβλήματα και ότι χρησιμοποιούνται σε ορισμένα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, χωρίς γλουτένη και λακτόζη, και επιλέγονται από τους καταναλωτές για λόγους υγείας, εγείρει πρόσθετα ερωτήματα. Στη συνέχεια οι επιστήμονες σχεδιάζουν να εξετάσουν επιπλέον γαλακτωματοποιητές και να συνεχίσουν με δοκιμές σε ανθρώπους.


Η πρόσφατη, μεγάλη αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με τον μεταβολισμό δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στη γενετική, λέει ο Gewitz. Η γενετική του ανθρώπου δεν έχει αλλάξει κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με τη Marion Nestle, καθηγήτρια διατροφής και μελέτης τροφίμων του NYU, «η μελέτη δείχνει ότι τα τεχνητά πρόσθετα τροφίμων μπορεί να μην είναι ακίνδυνα και η χρήση τους πρέπει να εξετάζεται με προσοχή.»

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Kι εγώ ερωτώ: θυμάστε την λεκιθίνη σόγιας σε κάψουλες που πριν 20 χρόνια διαφημιζόταν (ακόμα διαφημίζεται!!) ως βοήθημα για το αδυνάτισμα; Γιατί οι άνθρωποι χρειάζεται να πιστέυουν σε μαγικά ματζούνια και σε δίαιτες αποκλεισμού (χωρίς λακτόζη, χωρίς γλουτένη, χωρίς...) για να θεωρούν ότι τρέφονται ΟΚ;
Οι λόγοι είναι πολλοί και ποικίλοι. Έχει να κάνει με το ίδιο το αντικείμενο της διατροφής και το γεγονός πως όλοι μας το χρησιμοποιούμε καθημερινά ( τα τρόφιμα δηλαδή ), έχει να κάνει με το τι ισχύει στην αγορά ( και όχι στην επιστήμη ), όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και από τους ίδιους τους διαιτολόγους μεταξύ άλλων, με το ότι όταν μια νοοτροπία έχει επικρατήσει δεν αλλάζει καθόλου εύκολα ...Εν τέλει είναι ένα θέμα που απαιτεί ένα τεράστιο κείμενο και δύσκολα αναπτύσσεται σε λίγες γραμμές.