Πόσο διαφορετικός είναι ο ανδρικός από τον γυναικείο εγκέφαλο;

Πόσο διαφορετικός είναι ο ανδρικός από τον γυναικείο εγκέφαλο; Facebook Twitter
3

via

Πόσο διαφορετικός είναι ο ανδρικός από τον γυναικείο εγκέφαλο; Facebook Twitter
Οι πράσινες κηλίδες είναι περιοχές του εγκεφάλου στις οποίες παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα όταν οι γυναίκες βλέπουν εικόνες με συναισθηματικό περιεχόμενο

"Άνδρες από τον Άρη, γυναίκες από την Αφροδίτη". Αυτή η φράση αποδίδει το πόσο διαφορετικά σκέφτονται και αντιδρούν τα δύο φύλα, και μια νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει πως άνδρες και γυναίκες όντως επεξεργάζονται διαφορετικά τα συναισθήματα. Oι άνδρες, λοιπόν, όχι μόνο αντιδρούν λιγότερο έντονα σε "συναισθηματικές εικόνες" από ότι οι γυναίκες, αλλά αδυνατούν να τις ανακαλέσουν με ακρίβεια, σε σχέση με το αντίθετο φύλο. Οι διαφορές αυτές μπορούν να αποδοθούν στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται ο αρσενικός και ο θηλυκός εγκέφαλος τις πληροφορίες.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βασιλείας έδειξαν σε άνδρες και γυναίκες εικόνες με θετικό, αρνητικό και ουδέτερο συναισθηματικό περιεχόμενο και τους ζήτησαν να κατατάξουν τις αντιδράσεις τους. Στο ουδέτερο περιεχόμενο δεν υπήρχαν διαφοροποιήσεις. Ωστόσο, οι γυναίκες βρέθηκαν πιο ευσυγκίνητες στις θετικές και αρνητικές εικόνες. Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις παρατηρήθηκαν στην απόκριση ως προς τα αρνητικά συναισθήματα τα οποία κυρίευσαν περισσότερο τα θηλυκά υποκείμενα.

 

"Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι διαφορές στην επεξεργασία των συναισθημάτων και στη μνήμη, που βασίζονται στο διαφορετικό φύλο, οφείλονται σε διαφορετικούς εγκεφαλικούς μηχανισμούς"

Σε επόμενο τεστ μνήμης που διεξήγαγαν οι Ελβετοί ερευνητές σε 3.398 συμμετέχοντες, οι γυναίκες βρέθηκαν να θυμούνται με μεγαλύτερη ευκολία συναισθηματικές εικόνες, ειδικά εκείνες που είχαν θεωρήσει ότι είχαν θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία τους.

"Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι διαφορές στην επεξεργασία των συναισθημάτων και στη μνήμη, που βασίζονται στο διαφορετικό φύλο, οφείλονται σε διαφορετικούς εγκεφαλικούς μηχανισμούς" εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ανέτ Μίλνικ. Τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να συνδεθούν και με το γεγονός ότι οι γυναίκες παραδοσιακά τα πηγαίνουν καλύτερα στις δοκιμασίες μνήμης.

Με τη βοήθεια της Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI), μιας μεθόδου νευροαπεικόνισης που έγινε σε 696 υποκείμενα, οι ερευνητές συνέδεσαν την ισχυρότερη επίδραση που άσκησαν οι αρνητικές εικόνες στον γυναικείο ψυχισμό με αυξημένη δραστηριότητα στις κινητικές περιοχές του εγκεφάλου. "Αυτό ενισχύει τη γενική πεποίθηση ότι οι γυναίκες εκφράζονται συναισθηματικά περισσότερο από ότι οι άνδρες" σημειώνει η Δρ. Κλάρα Σπάλεκ, επικεφαλής συντάκτρια της έρευνας.

 

Η μελέτη αποτελεί μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος του ελβετικού πανεπιστημίου που επιβλέπουν οι καθηγητές Ντομινίκ ντεΚερβέν και Ανδρέας Παπασωτηρόπουλος. Το πρόγραμμα επιχειρεί να προσεγγίσει τους νευρωνικούς και μοριακούς μηχανισμούς της ανθρώπινης μνήμης και να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

 

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Μετα απο μια δεκαετια εντακουνης ζωης αποφασισα να αγορασω αθλητικα.1.σταματησα να ποναω και να μεταφερω τον πονο απ'τα ποδια μου στα λογια μου.2.σταματησα να ανησυχω αν πεταει ο κωλος μου και τον βλεπεις την ωρα που προσπαθω να ισορροπησω μεταξυ καφε και της τσαντας.3.εφαγα σαντουιτς στο δρομο χωρις να μου πεσει η ντοματα.μετα απο τετοια τομη στην ιστορια μου δεν θελω να διαβασω καμια ερευνα να μου αποδειξει τη διαφορα επεξαργασιας συναισθηματος μεταξυ εμου κι εκεινου.Την ειδα με τα ματια μου.Η επαφη με το πατωμα ειναι συγκλονιστικη.