Πόσο διαφορετικός είναι ο ανδρικός από τον γυναικείο εγκέφαλο;

Πόσο διαφορετικός είναι ο ανδρικός από τον γυναικείο εγκέφαλο; Facebook Twitter
3

via

Πόσο διαφορετικός είναι ο ανδρικός από τον γυναικείο εγκέφαλο; Facebook Twitter
Οι πράσινες κηλίδες είναι περιοχές του εγκεφάλου στις οποίες παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα όταν οι γυναίκες βλέπουν εικόνες με συναισθηματικό περιεχόμενο

"Άνδρες από τον Άρη, γυναίκες από την Αφροδίτη". Αυτή η φράση αποδίδει το πόσο διαφορετικά σκέφτονται και αντιδρούν τα δύο φύλα, και μια νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει πως άνδρες και γυναίκες όντως επεξεργάζονται διαφορετικά τα συναισθήματα. Oι άνδρες, λοιπόν, όχι μόνο αντιδρούν λιγότερο έντονα σε "συναισθηματικές εικόνες" από ότι οι γυναίκες, αλλά αδυνατούν να τις ανακαλέσουν με ακρίβεια, σε σχέση με το αντίθετο φύλο. Οι διαφορές αυτές μπορούν να αποδοθούν στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται ο αρσενικός και ο θηλυκός εγκέφαλος τις πληροφορίες.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βασιλείας έδειξαν σε άνδρες και γυναίκες εικόνες με θετικό, αρνητικό και ουδέτερο συναισθηματικό περιεχόμενο και τους ζήτησαν να κατατάξουν τις αντιδράσεις τους. Στο ουδέτερο περιεχόμενο δεν υπήρχαν διαφοροποιήσεις. Ωστόσο, οι γυναίκες βρέθηκαν πιο ευσυγκίνητες στις θετικές και αρνητικές εικόνες. Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις παρατηρήθηκαν στην απόκριση ως προς τα αρνητικά συναισθήματα τα οποία κυρίευσαν περισσότερο τα θηλυκά υποκείμενα.

 

"Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι διαφορές στην επεξεργασία των συναισθημάτων και στη μνήμη, που βασίζονται στο διαφορετικό φύλο, οφείλονται σε διαφορετικούς εγκεφαλικούς μηχανισμούς"

Σε επόμενο τεστ μνήμης που διεξήγαγαν οι Ελβετοί ερευνητές σε 3.398 συμμετέχοντες, οι γυναίκες βρέθηκαν να θυμούνται με μεγαλύτερη ευκολία συναισθηματικές εικόνες, ειδικά εκείνες που είχαν θεωρήσει ότι είχαν θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία τους.

"Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι διαφορές στην επεξεργασία των συναισθημάτων και στη μνήμη, που βασίζονται στο διαφορετικό φύλο, οφείλονται σε διαφορετικούς εγκεφαλικούς μηχανισμούς" εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ανέτ Μίλνικ. Τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να συνδεθούν και με το γεγονός ότι οι γυναίκες παραδοσιακά τα πηγαίνουν καλύτερα στις δοκιμασίες μνήμης.

Με τη βοήθεια της Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI), μιας μεθόδου νευροαπεικόνισης που έγινε σε 696 υποκείμενα, οι ερευνητές συνέδεσαν την ισχυρότερη επίδραση που άσκησαν οι αρνητικές εικόνες στον γυναικείο ψυχισμό με αυξημένη δραστηριότητα στις κινητικές περιοχές του εγκεφάλου. "Αυτό ενισχύει τη γενική πεποίθηση ότι οι γυναίκες εκφράζονται συναισθηματικά περισσότερο από ότι οι άνδρες" σημειώνει η Δρ. Κλάρα Σπάλεκ, επικεφαλής συντάκτρια της έρευνας.

 

Η μελέτη αποτελεί μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος του ελβετικού πανεπιστημίου που επιβλέπουν οι καθηγητές Ντομινίκ ντεΚερβέν και Ανδρέας Παπασωτηρόπουλος. Το πρόγραμμα επιχειρεί να προσεγγίσει τους νευρωνικούς και μοριακούς μηχανισμούς της ανθρώπινης μνήμης και να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

 

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM
Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

3 σχόλια
Μετα απο μια δεκαετια εντακουνης ζωης αποφασισα να αγορασω αθλητικα.1.σταματησα να ποναω και να μεταφερω τον πονο απ'τα ποδια μου στα λογια μου.2.σταματησα να ανησυχω αν πεταει ο κωλος μου και τον βλεπεις την ωρα που προσπαθω να ισορροπησω μεταξυ καφε και της τσαντας.3.εφαγα σαντουιτς στο δρομο χωρις να μου πεσει η ντοματα.μετα απο τετοια τομη στην ιστορια μου δεν θελω να διαβασω καμια ερευνα να μου αποδειξει τη διαφορα επεξαργασιας συναισθηματος μεταξυ εμου κι εκεινου.Την ειδα με τα ματια μου.Η επαφη με το πατωμα ειναι συγκλονιστικη.