ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Προηγμένες τεχνικές για τις παθήσεις του παχέος εντέρου

Προηγμένες τεχνικές για τις παθήσεις του παχέος εντέρου Facebook Twitter
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε δεν θα πρέπει να παραμελούμε την υγεία μας.
0

Οι παθήσεις του παχέος εντέρου εξελίσσονται σε μια μορφή επιδημίας και απασχολούν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, λόγω της καθιστικής ζωής, της κακής διατροφής και άλλων παραγόντων. Θα περίμενε, βέβαια, κανείς ότι, με δεδομένη τη σχετικά εύκολη διαγνωστική διαδικασία για τις παθήσεις αυτές, τα ποσοστά εμφάνισης σε προχωρημένο στάδιο θα ήταν μικρότερα. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει, καθώς για πολλούς πάσχοντες, ακόμη και σήμερα, οι παθήσεις αυτές αποτελούν ταμπού, με αποτέλεσμα να αργούν να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα και το πρόβλημα να διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο και παραμελημένο στάδιο. Όπως ισχύει για όλες τις παθήσεις, έτσι και για τις ασθένειες του παχέος εντέρου η σωστή ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα για τη σωστή αντιμετώπιση.

Η λειτουργία του παχέος εντέρου

Ας παρακολουθήσουμε τη διαδρομή που ακολουθεί η τροφή στον γαστρεντερικό σωλήνα μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Μέσα σε αυτήν τη δίοδο η τροφή διασπάται και καταλήγει στον στόμαχο, αφού πρώτα περάσει από τον φάρυγγα και τον οισοφάγο. Στη συνέχεια, αναμειγνύεται με γαστρικό υγρό και ρευστοποιείται, για να περάσει στο δωδεκαδάκτυλο, όπου προστίθενται τα υγρά της χολής και του παγκρέατος, και φτάνει στο λεπτό έντερο, σημείο όπου επιτυγχάνεται η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Το τελικό τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα και αυτό που μας ενδιαφέρει στην ανάλυσή μας είναι το παχύ έντερο ή κόλον. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο όργανο εκτείνεται στις κοιλιακές και πυελικές κοιλότητες, με μήκος περίπου 1,5 μέτρα και πλάτος που διαφοροποιείται στο αρχικό του τμήμα, μικραίνοντας, καθώς καταλήγει στον πρωκτό. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το μέγεθος του τελικού τμήματος αυξομειώνεται, καθώς εξυπηρετεί τη διέλευση των κοπράνων.

Οι παθήσεις και η έγκαιρη διάγνωσή τους

O Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Δρ.Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, επιστημονικ;Oς Διευθυντής, Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Γραμματέας της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής CRSA και μέλος του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου της Society of Robotic Surgery.

Οι συχνότερες παθήσεις αφορούν τον καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού, την εκκολπωματική νόσο, τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn), τις διαταραχές του πυελικού εδάφους, την πρόπτωση ορθού και όλες τις πρωκτικές παθήσεις, όπως η αιμορροϊδοπάθεια, η ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου, τα συρίγγια και τα αποστήματα. Ο εξειδικευμένος χειρουργός δύναται να δώσει λύση και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας ή ακράτειας. Σε όλες τις παραπάνω παθήσεις, η έγκαιρη διάγνωση παίζει καταλυτικό ρόλο στην πιθανότητα επιτυχίας οποιασδήποτε χειρουργικής παρέμβασης. Συγκεκριμένα στον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, η τακτική ενδοσκόπηση του κατώτερου πεπτικού μπορεί να οδηγήσει σε διάγνωση της κακοήθειας σε αρχικό στάδιο με πολύ μεγάλα ποσοστά ίασης.

Προειδοποιητικά συμπτώματα

Τα συμπτώματα των παθήσεων του παχέος εντέρου ποικίλλουν. Ενδεχομένως, κάποιες φορές δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα και ανακαλύπτονται τυχαία, με επίσκεψη στον ιατρό, με κάποια άλλη αφορμή. Παρ’ όλα αυτά, τα συνήθη συμπτώματα των παθήσεων αφορούν την αιμορραγία από τον πρωκτό, το κοιλιακό άλγος, με έμφαση στο κάτω μέρος, τη βασανιστική δυσκοιλιότητα, τις κενώσεις που εμπεριέχουν αίμα, τον τυμπανισμό σε όλη την κοιλιά, με πόνο και εμετό.

Η εξειδίκευση και οι οργανωμένες νοσοκομειακές δομές στην υπηρεσία του ασθενούς

Η χειρουργική παχέος εντέρου και ορθού αποτελεί εξειδίκευση της Γενικής Χειρουργικής και αφορά τις παθήσεις του παχέος εντέρου, του ορθού, του πρωκτού και τις διαταραχές του πυελικού εδάφους. Αυτού του είδους οι επεμβάσεις απαιτούν εξειδίκευση, σύγχρονο νοσοκομειακό υλικοτεχνικό εξοπλισμό και συνεργασία μεταξύ ιατρικών ειδικοτήτων. Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών χρησιμοποιούμε την τελευταία λέξη της Ρομποτικής Τεχνολογίας, διαθέτοντας, μεταξύ άλλων, την πλέον σύγχρονη λύση στις ρομποτικές επεμβάσεις: Da Vinci XI HD, ειδική παραγγελία για το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Εξώφυλλο τεύχους 677
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ο συνδυασμός της εξειδίκευσης και της πολυετούς εμπειρίας μας με έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιτυχημένων ρομποτικών επεμβάσεων έχει καθιερώσει τη Γενική, Βαριατρική, Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ως πρωτοπόρα στον παραπάνω τομέα. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε την αναγνώριση της κλινικής μας σε διεθνές επίπεδο, τόσο με τις διεθνείς συνεργασίες όσο και με την ιδιότητά της ως κέντρου αναφοράς και εκπαίδευσης στη Ρομποτική Χειρουργική.

Παρακολουθώντας, λοιπόν, τις παγκόσμιες εξελίξεις σε καθημερινή βάση και με συμμάχους τον υπερσύγχρονο βιοϊατρικό εξοπλισμό, την εξειδίκευση και εμπειρία μας, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη, ακίνδυνη και ελάχιστα τραυματική λύση για κάθε περίπτωση των παραπάνω παθήσεων, όσο σύμπλοκη κι αν είναι. Παράλληλα, και με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας, μειώνονται τα ποσοστά επιπλοκών όπως η αιμορραγία, η διασπορά κυττάρων και λοιμώξεων, η μετατροπή σε ανοικτό χειρουργείο ή η δημιουργία παρά φύση έδρας (κολοστομία), προσφέροντας στον ασθενή γρήγορη και ασφαλή επάνοδο στην καθημερινότητά του.
 

Το μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε δεν θα πρέπει να παραμελούμε την υγεία μας. Πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα για όλους εμάς παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των γιατρών του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Για τον σκοπό αυτόν εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό όλων των ασθενών και των συνοδών τους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ