Σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια, κολπική τριχομονάδωση: Τα ΣΜΝ καταγράφουν έξαρση

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καταγράφουν ανησυχητική έξαρση Facebook Twitter
Με το καλοκαίρι και τις εφήμερες σχέσεις προ των πυλών, μας προβληματίζει το γεγονός ότι τα καινούργια στοιχεία φανερώνουν πως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εξακολουθούν να αυξάνουν και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «ξεχασμένες» ασθένειες
0

ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑΣ και θνητότητας από τις ηπατίτιδες, τον HIV και τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εξακολουθεί να αυξάνεται ανησυχητικά, προκαλώντας 2,5 εκατ. θανάτους ετησίως, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΠΟΥ. Εκτός από τις ηπατίτιδες και τον ιό HIV, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια έξαρση της σύφιλης, της γονόρροιας, των χλαμυδίων και της τριχομονάδωσης που υπονομεύει τη δημόσια υγεία. Με το καλοκαίρι και τις εφήμερες σχέσεις προ των πυλών, μας προβληματίζει το γεγονός ότι τα καινούργια στοιχεία φανερώνουν πως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εξακολουθούν να αυξάνουν και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «ξεχασμένες» ασθένειες, όπως (θα θέλαμε να) πιστεύουμε. Το 2022 όλα τα κράτη-μέλη του ΠΟΥ έθεσαν στόχο να μειώσουν κατά 10 φορές τα κρούσματα σύφιλης στον ενήλικο πληθυσμό έως το 2023, ώστε από τα 7,1 εκατ. να «πέσουμε» στα 0,71 νέα κρούσματα, σε ορίζοντα 8ετίας. Ωστόσο, τα νέα περιστατικά σύφιλης μεταξύ εφήβων και ενηλίκων ηλικίας από 15 έως 49 ετών ακολούθησαν ανοδική πορεία κατά 1 εκατ. μέσα στο 2022, φτάνοντας τα 8 εκατ. διεθνώς. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις ΗΠΑ, στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική. Συνεπώς, η δέσμευση των κρατών δεν ξεκίνησε να υλοποιείται με το δεξί! Τα ευρήματα αυτά σε συνδυασμό με την ανεπαρκή μείωση των νέων περιστατικών ιογενούς ηπατίτιδας και HIV/AIDS θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων που έχει ορίσει ο ΠΟΥ μέχρι το 2030. 

«Η αύξηση των περιστατικών σύφιλης μάς προβληματίζει. Ευτυχώς σε άλλα μέτωπα έχει καταγραφεί πρόοδος, αλλά τώρα, που έχουμε και τα διαγνωστικά και τα θεραπευτικά όπλα για να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε τα ΣΜΝ είναι ώρα να τελειώνουμε με αυτές τις επιδημίες μέχρι το 2030», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Η έκθεση του ΠΟΥ καταγράφει «έκρηξη» στα κρούσματα σύφιλης στις ενήλικες γυναίκες (1,1 εκατ. νέα περιστατικά), με συνέπεια τη γέννηση περισσότερων παιδιών με σύφιλη (523 περιστατικά ανά 100.000 γεννήσεις τον χρόνο) κατά την πανδημία του Covid-19.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τέσσερα θεραπεύσιμα ΣΜΝ, η σύφιλη (που προκαλείται από το βακτήριο ωχρά σπειροχαίτη-Treponema pallidum), η γονόρροια (από το βακτήριο γονόκοκκος-Neisseria gonorrhoeae), τα χλαμύδια (από το βακτήριο χλαμύδια τραχώματος-Chlamydia trachomatis) και η κολπική τριχομονάδωση (από το παράσιτο τριχομονάδα-Trichomonas vaginalis), ευθύνονται για περισσότερο από 1 εκατ. νέες μολύνσεις την ημέρα! 

Η έκθεση του ΠΟΥ καταγράφει «έκρηξη» στα κρούσματα σύφιλης στις ενήλικες γυναίκες (1,1 εκατ. νέα περιστατικά), με συνέπεια τη γέννηση περισσότερων παιδιών με σύφιλη (523 περιστατικά ανά 100.000 γεννήσεις τον χρόνο) κατά την πανδημία του Covid-19. Το 2022 καταγράφηκαν 230.000 θάνατοι εξαιτίας της σύφιλης. Τα ευρήματα του ΠΟΥ δείχνουν, επίσης, αύξηση και στην πολυανθεκτική γονόρροια. Το 2023, στη μελέτη επιτήρησης για τη μικροβιακή αντοχή στη γονόρροια που έγινε σε 87 χώρες, 9 ανέφεραν αυξημένα ποσοστά από 5% έως 40% στην ανθεκτικότητα στη θεραπεία πρώτης γραμμής με ceftriaxone. 

Παράλληλα, το 2022 καταγράφηκαν 1,2 εκατ. νέα περιστατικά ηπατίτιδας B και σχεδόν 1 εκατ. νέα περιστατικά ηπατίτιδας C. Ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων από ιογενείς ηπατίτιδες ανήλθε από 1,1 εκατ. το 2019 σε 1,3 εκατ. το 2022. Και όλα αυτά συνέβησαν παρά το ότι πλέον υπάρχουν αποτελεσματικά μέσα διάγνωσης και οριστικής θεραπείας-εκρίζωσης του ιού.  

Μόνο στο μέτωπο του HIV/AIDS καταγράφηκε βελτίωση. Οι νέες μολύνσεις από τον ιό HIV μειώθηκαν από 1,5 εκατ. το 2020 σε 1,3 εκατ. το 2022. Σε πέντε κρίσιμες ομάδες υψηλού ρίσκου (άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, εργαζόμενοι στο σεξ, κρατούμενοι σε φυλακές και άτομα που διαβιούν σε άλλα, κλειστού τύπου ιδρύματα και τα διεμφυλικά άτομα) εξακολουθούν να καταγράφονται αυξημένα ποσοστά HIV λοίμωξης σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Ένα εκτιμώμενο ποσοστό 55% των νέων μολύνσεων από HIV καταγράφεται στους σεξουαλικούς συντρόφους αυτών των πληθυσμιακών ομάδων και, παρά τη μείωση των περιστατικών συνολικά, οι θάνατοι από τον HIV εξακολουθούν να κυμαίνονται σε υψηλά ποσοστά. Το 2022 καταγράφηκαν 630.000 εξαιτίας του HIV, με το 13% να αφορά παιδιά και εφήβους ηλικίας κάτω των 15 ετών.

Διεθνώς, η θεραπευτική κάλυψη για τον HIV έφτασε το 76%, με το 93% των οροθετικών ατόμων που έλαβαν θεραπεία να επιτυγχάνει τη μείωση του ιικού φορτίου. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες να αυξηθούν τα ποσοστά του HPV εμβολιασμού στις γυναίκες που βρίσκονται θετικές στον HIV. Επίσης, μικρή βελτίωση καταγράφηκε στη διάγνωση και τη θεραπευτική κάλυψη για τις ηπατίτιδες B και C σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ