Σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια, κολπική τριχομονάδωση: Τα ΣΜΝ καταγράφουν έξαρση

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καταγράφουν ανησυχητική έξαρση Facebook Twitter
Με το καλοκαίρι και τις εφήμερες σχέσεις προ των πυλών, μας προβληματίζει το γεγονός ότι τα καινούργια στοιχεία φανερώνουν πως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εξακολουθούν να αυξάνουν και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «ξεχασμένες» ασθένειες
0

ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑΣ και θνητότητας από τις ηπατίτιδες, τον HIV και τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εξακολουθεί να αυξάνεται ανησυχητικά, προκαλώντας 2,5 εκατ. θανάτους ετησίως, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΠΟΥ. Εκτός από τις ηπατίτιδες και τον ιό HIV, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια έξαρση της σύφιλης, της γονόρροιας, των χλαμυδίων και της τριχομονάδωσης που υπονομεύει τη δημόσια υγεία. Με το καλοκαίρι και τις εφήμερες σχέσεις προ των πυλών, μας προβληματίζει το γεγονός ότι τα καινούργια στοιχεία φανερώνουν πως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εξακολουθούν να αυξάνουν και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «ξεχασμένες» ασθένειες, όπως (θα θέλαμε να) πιστεύουμε. Το 2022 όλα τα κράτη-μέλη του ΠΟΥ έθεσαν στόχο να μειώσουν κατά 10 φορές τα κρούσματα σύφιλης στον ενήλικο πληθυσμό έως το 2023, ώστε από τα 7,1 εκατ. να «πέσουμε» στα 0,71 νέα κρούσματα, σε ορίζοντα 8ετίας. Ωστόσο, τα νέα περιστατικά σύφιλης μεταξύ εφήβων και ενηλίκων ηλικίας από 15 έως 49 ετών ακολούθησαν ανοδική πορεία κατά 1 εκατ. μέσα στο 2022, φτάνοντας τα 8 εκατ. διεθνώς. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις ΗΠΑ, στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική. Συνεπώς, η δέσμευση των κρατών δεν ξεκίνησε να υλοποιείται με το δεξί! Τα ευρήματα αυτά σε συνδυασμό με την ανεπαρκή μείωση των νέων περιστατικών ιογενούς ηπατίτιδας και HIV/AIDS θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων που έχει ορίσει ο ΠΟΥ μέχρι το 2030. 

«Η αύξηση των περιστατικών σύφιλης μάς προβληματίζει. Ευτυχώς σε άλλα μέτωπα έχει καταγραφεί πρόοδος, αλλά τώρα, που έχουμε και τα διαγνωστικά και τα θεραπευτικά όπλα για να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε τα ΣΜΝ είναι ώρα να τελειώνουμε με αυτές τις επιδημίες μέχρι το 2030», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Η έκθεση του ΠΟΥ καταγράφει «έκρηξη» στα κρούσματα σύφιλης στις ενήλικες γυναίκες (1,1 εκατ. νέα περιστατικά), με συνέπεια τη γέννηση περισσότερων παιδιών με σύφιλη (523 περιστατικά ανά 100.000 γεννήσεις τον χρόνο) κατά την πανδημία του Covid-19.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τέσσερα θεραπεύσιμα ΣΜΝ, η σύφιλη (που προκαλείται από το βακτήριο ωχρά σπειροχαίτη-Treponema pallidum), η γονόρροια (από το βακτήριο γονόκοκκος-Neisseria gonorrhoeae), τα χλαμύδια (από το βακτήριο χλαμύδια τραχώματος-Chlamydia trachomatis) και η κολπική τριχομονάδωση (από το παράσιτο τριχομονάδα-Trichomonas vaginalis), ευθύνονται για περισσότερο από 1 εκατ. νέες μολύνσεις την ημέρα! 

Η έκθεση του ΠΟΥ καταγράφει «έκρηξη» στα κρούσματα σύφιλης στις ενήλικες γυναίκες (1,1 εκατ. νέα περιστατικά), με συνέπεια τη γέννηση περισσότερων παιδιών με σύφιλη (523 περιστατικά ανά 100.000 γεννήσεις τον χρόνο) κατά την πανδημία του Covid-19. Το 2022 καταγράφηκαν 230.000 θάνατοι εξαιτίας της σύφιλης. Τα ευρήματα του ΠΟΥ δείχνουν, επίσης, αύξηση και στην πολυανθεκτική γονόρροια. Το 2023, στη μελέτη επιτήρησης για τη μικροβιακή αντοχή στη γονόρροια που έγινε σε 87 χώρες, 9 ανέφεραν αυξημένα ποσοστά από 5% έως 40% στην ανθεκτικότητα στη θεραπεία πρώτης γραμμής με ceftriaxone. 

Παράλληλα, το 2022 καταγράφηκαν 1,2 εκατ. νέα περιστατικά ηπατίτιδας B και σχεδόν 1 εκατ. νέα περιστατικά ηπατίτιδας C. Ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων από ιογενείς ηπατίτιδες ανήλθε από 1,1 εκατ. το 2019 σε 1,3 εκατ. το 2022. Και όλα αυτά συνέβησαν παρά το ότι πλέον υπάρχουν αποτελεσματικά μέσα διάγνωσης και οριστικής θεραπείας-εκρίζωσης του ιού.  

Μόνο στο μέτωπο του HIV/AIDS καταγράφηκε βελτίωση. Οι νέες μολύνσεις από τον ιό HIV μειώθηκαν από 1,5 εκατ. το 2020 σε 1,3 εκατ. το 2022. Σε πέντε κρίσιμες ομάδες υψηλού ρίσκου (άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, εργαζόμενοι στο σεξ, κρατούμενοι σε φυλακές και άτομα που διαβιούν σε άλλα, κλειστού τύπου ιδρύματα και τα διεμφυλικά άτομα) εξακολουθούν να καταγράφονται αυξημένα ποσοστά HIV λοίμωξης σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Ένα εκτιμώμενο ποσοστό 55% των νέων μολύνσεων από HIV καταγράφεται στους σεξουαλικούς συντρόφους αυτών των πληθυσμιακών ομάδων και, παρά τη μείωση των περιστατικών συνολικά, οι θάνατοι από τον HIV εξακολουθούν να κυμαίνονται σε υψηλά ποσοστά. Το 2022 καταγράφηκαν 630.000 εξαιτίας του HIV, με το 13% να αφορά παιδιά και εφήβους ηλικίας κάτω των 15 ετών.

Διεθνώς, η θεραπευτική κάλυψη για τον HIV έφτασε το 76%, με το 93% των οροθετικών ατόμων που έλαβαν θεραπεία να επιτυγχάνει τη μείωση του ιικού φορτίου. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες να αυξηθούν τα ποσοστά του HPV εμβολιασμού στις γυναίκες που βρίσκονται θετικές στον HIV. Επίσης, μικρή βελτίωση καταγράφηκε στη διάγνωση και τη θεραπευτική κάλυψη για τις ηπατίτιδες B και C σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ