Σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια, κολπική τριχομονάδωση: Τα ΣΜΝ καταγράφουν έξαρση

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καταγράφουν ανησυχητική έξαρση Facebook Twitter
Με το καλοκαίρι και τις εφήμερες σχέσεις προ των πυλών, μας προβληματίζει το γεγονός ότι τα καινούργια στοιχεία φανερώνουν πως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εξακολουθούν να αυξάνουν και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «ξεχασμένες» ασθένειες
0

ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑΣ και θνητότητας από τις ηπατίτιδες, τον HIV και τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εξακολουθεί να αυξάνεται ανησυχητικά, προκαλώντας 2,5 εκατ. θανάτους ετησίως, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΠΟΥ. Εκτός από τις ηπατίτιδες και τον ιό HIV, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια έξαρση της σύφιλης, της γονόρροιας, των χλαμυδίων και της τριχομονάδωσης που υπονομεύει τη δημόσια υγεία. Με το καλοκαίρι και τις εφήμερες σχέσεις προ των πυλών, μας προβληματίζει το γεγονός ότι τα καινούργια στοιχεία φανερώνουν πως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εξακολουθούν να αυξάνουν και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «ξεχασμένες» ασθένειες, όπως (θα θέλαμε να) πιστεύουμε. Το 2022 όλα τα κράτη-μέλη του ΠΟΥ έθεσαν στόχο να μειώσουν κατά 10 φορές τα κρούσματα σύφιλης στον ενήλικο πληθυσμό έως το 2023, ώστε από τα 7,1 εκατ. να «πέσουμε» στα 0,71 νέα κρούσματα, σε ορίζοντα 8ετίας. Ωστόσο, τα νέα περιστατικά σύφιλης μεταξύ εφήβων και ενηλίκων ηλικίας από 15 έως 49 ετών ακολούθησαν ανοδική πορεία κατά 1 εκατ. μέσα στο 2022, φτάνοντας τα 8 εκατ. διεθνώς. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις ΗΠΑ, στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική. Συνεπώς, η δέσμευση των κρατών δεν ξεκίνησε να υλοποιείται με το δεξί! Τα ευρήματα αυτά σε συνδυασμό με την ανεπαρκή μείωση των νέων περιστατικών ιογενούς ηπατίτιδας και HIV/AIDS θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων που έχει ορίσει ο ΠΟΥ μέχρι το 2030. 

«Η αύξηση των περιστατικών σύφιλης μάς προβληματίζει. Ευτυχώς σε άλλα μέτωπα έχει καταγραφεί πρόοδος, αλλά τώρα, που έχουμε και τα διαγνωστικά και τα θεραπευτικά όπλα για να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε τα ΣΜΝ είναι ώρα να τελειώνουμε με αυτές τις επιδημίες μέχρι το 2030», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Η έκθεση του ΠΟΥ καταγράφει «έκρηξη» στα κρούσματα σύφιλης στις ενήλικες γυναίκες (1,1 εκατ. νέα περιστατικά), με συνέπεια τη γέννηση περισσότερων παιδιών με σύφιλη (523 περιστατικά ανά 100.000 γεννήσεις τον χρόνο) κατά την πανδημία του Covid-19.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τέσσερα θεραπεύσιμα ΣΜΝ, η σύφιλη (που προκαλείται από το βακτήριο ωχρά σπειροχαίτη-Treponema pallidum), η γονόρροια (από το βακτήριο γονόκοκκος-Neisseria gonorrhoeae), τα χλαμύδια (από το βακτήριο χλαμύδια τραχώματος-Chlamydia trachomatis) και η κολπική τριχομονάδωση (από το παράσιτο τριχομονάδα-Trichomonas vaginalis), ευθύνονται για περισσότερο από 1 εκατ. νέες μολύνσεις την ημέρα! 

Η έκθεση του ΠΟΥ καταγράφει «έκρηξη» στα κρούσματα σύφιλης στις ενήλικες γυναίκες (1,1 εκατ. νέα περιστατικά), με συνέπεια τη γέννηση περισσότερων παιδιών με σύφιλη (523 περιστατικά ανά 100.000 γεννήσεις τον χρόνο) κατά την πανδημία του Covid-19. Το 2022 καταγράφηκαν 230.000 θάνατοι εξαιτίας της σύφιλης. Τα ευρήματα του ΠΟΥ δείχνουν, επίσης, αύξηση και στην πολυανθεκτική γονόρροια. Το 2023, στη μελέτη επιτήρησης για τη μικροβιακή αντοχή στη γονόρροια που έγινε σε 87 χώρες, 9 ανέφεραν αυξημένα ποσοστά από 5% έως 40% στην ανθεκτικότητα στη θεραπεία πρώτης γραμμής με ceftriaxone. 

Παράλληλα, το 2022 καταγράφηκαν 1,2 εκατ. νέα περιστατικά ηπατίτιδας B και σχεδόν 1 εκατ. νέα περιστατικά ηπατίτιδας C. Ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων από ιογενείς ηπατίτιδες ανήλθε από 1,1 εκατ. το 2019 σε 1,3 εκατ. το 2022. Και όλα αυτά συνέβησαν παρά το ότι πλέον υπάρχουν αποτελεσματικά μέσα διάγνωσης και οριστικής θεραπείας-εκρίζωσης του ιού.  

Μόνο στο μέτωπο του HIV/AIDS καταγράφηκε βελτίωση. Οι νέες μολύνσεις από τον ιό HIV μειώθηκαν από 1,5 εκατ. το 2020 σε 1,3 εκατ. το 2022. Σε πέντε κρίσιμες ομάδες υψηλού ρίσκου (άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, εργαζόμενοι στο σεξ, κρατούμενοι σε φυλακές και άτομα που διαβιούν σε άλλα, κλειστού τύπου ιδρύματα και τα διεμφυλικά άτομα) εξακολουθούν να καταγράφονται αυξημένα ποσοστά HIV λοίμωξης σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Ένα εκτιμώμενο ποσοστό 55% των νέων μολύνσεων από HIV καταγράφεται στους σεξουαλικούς συντρόφους αυτών των πληθυσμιακών ομάδων και, παρά τη μείωση των περιστατικών συνολικά, οι θάνατοι από τον HIV εξακολουθούν να κυμαίνονται σε υψηλά ποσοστά. Το 2022 καταγράφηκαν 630.000 εξαιτίας του HIV, με το 13% να αφορά παιδιά και εφήβους ηλικίας κάτω των 15 ετών.

Διεθνώς, η θεραπευτική κάλυψη για τον HIV έφτασε το 76%, με το 93% των οροθετικών ατόμων που έλαβαν θεραπεία να επιτυγχάνει τη μείωση του ιικού φορτίου. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες να αυξηθούν τα ποσοστά του HPV εμβολιασμού στις γυναίκες που βρίσκονται θετικές στον HIV. Επίσης, μικρή βελτίωση καταγράφηκε στη διάγνωση και τη θεραπευτική κάλυψη για τις ηπατίτιδες B και C σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM
Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ