Τα παιδιά της κρίσης

Τα παιδιά της κρίσης Facebook Twitter
5

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Τα παιδιά της κρίσης Facebook Twitter

Και μία μόνο μονάδα αύξησης της ανεργίας λόγω οικονομικής κρίσης, αρκεί για να μεταβάλλει τον χαρακτήρα των μικρών παιδιών, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής τους σύμφωνα με αποκαλυπτική πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry του Ιανουαρίου 2013.

Στην προσπάθεια να βοηθηθούν οι κοινωνίες της παγκόσμιας πια οικονομικής κρίσης, οι επιστήμονες του Upstate Medical University της Νέας Υόρκης κοίταξαν πίσω στις γεννήσεις των μοντέρνων σημερινών γενιών, και συγκέντρωσαν στοιχεία 9.000 εφήβων που γεννήθηκαν μεταξύ 1980-84. Στη συνέχεια αξιολόγησαν τα δεδομένα συγκριτικά με παιδιά άλλων γενεών εξετάζοντας την εξέλιξη και κοινωνική τους συμπεριφορά κατά την διάρκεια των εφηβικών χρόνων με στοιχεία από τα επίσημα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ. Μεταξύ 1980-84, εξηγούν οι επικεφαλής της μελέτης, η Αμερικανική κοινωνία έζησε δύο οικονομικές κρίσεις με δείκτες ανεργίας 7% και 11,5% αντίστοιχα.

Τα παιδιά της κρίσης Facebook Twitter
 

Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα με βάση την τελευταία έκθεση του Αυγούστου για την ανεργία τα ποσοστά εκτοξεύτηκαν μέσα σε ένα χρόνο, Αυγ 2011 έως Αυγ2012, από 18,4% σε 25,4%. Kαι αυτό τυπικά, γιατί όπως οι επίσημες πηγές σημειώνουν, τα στοιχεία αυτά υποτιμούν την πραγματική ανεργία που περιλαμβάνει όλες τις μορφές υποαπασχόλησης, και εκείνων που έχουν σταματήσει να ψάχνουν για δουλειά.

Τα παιδιά της κρίσης Facebook Twitter

Τα στοιχεία που προέκυψαν από την μελέτη της Αμερικής για την αλλαγή στην κοινωνική συμπεριφορά των εφήβων που γεννήθηκαν σε περιόδους κρίσης, ήταν πολύ πιο εντυπωσιακά από ό,τι μπορούσαν οι ειδικοί να προβλέψουν. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι έφηβοι που είχαν εκτεθεί ακόμη και σε 1% δείκτη αύξησης της ανεργίας στον τόπο που ζούσαν όταν ήταν ενός έτους παρουσίαζαν πολλαπλάσια επιρρέπεια σε παραβατικότητα, ενώ τα υψηλά ποσοστά ανεργίας κατά τη βρεφική ηλικία συνδέθηκαν με αύξηση στην χρήση μαριχουάνας στα εφηβικά χρόνια σε ποσοστό τουλάχιστον 9% σε σχέση με παιδιά άλλων περιόδων γεννήσεων. Καπνιστές προέκυψαν τα παιδιά που γεννήθηκαν στην κρίση κατά την εφηβεία τους σε ποσοστό 7%, και χρήστες μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ σε ποσοστό 6%.

Τα παιδιά της κρίσης Facebook Twitter

Σχεδόν 20% αυξημένες πιθανότητες για συλλήψεις από την αστυνομία εμφάνισε αυτή η ομάδα εφήβων, 9% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν μέλος συμμορίας, και ως και 11% μεγαλύτερες πιθανότητες να συμμετέχουν σε οργανωμένες ληστείες.

Η έρευνα απομόνωσε δεδομένα όπως το οικογενειακό περιβάλλον, η εθνικότητα, η ηλικία της μητέρας και άλλα. Και έλαβε υπόψη όλα τα επίπεδα οικονομικής διαστρωμάτωσης. Παρόλα αυτά υπογραμμίζουν οι ερευνητές, οι βλάβες που προκαλεί μια εθνική οικονομική κρίση στην εξέλιξη και διαμόρφωση των παιδιών είναι ανάγλυφη.

Σε μια συνέντευξη σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC τον προηγούμενο Νοέμβριο, ο Mohamed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της PIMCO της Καλιφόρνια- (μια τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην επενδυτική αγορά ομολόγων), ειδικός στον οικονομικό κίνδυνο και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης, μίλησε για την πολύ ειδική περίπτωση στην Ελλάδα της 'χαμένης γενιάς'.

«The lost generation» όπως εξήγησε, είναι τουλάχιστον οι νέοι που σήμερα είναι 15+ ετών με ποσοστά ανεργίας (στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 24 ετών) 58%, οι αμέσως μεγαλύτεροι τους, 25 έως 34, με ποσοστά ανεργίας 33% και ίσως τα βρέφη που ΔΕΝ γεννήθηκαν, μια και όλο και σπανιότερα τολμά κάποιος νέος σήμερα να γίνει στην Ελλάδα γονιός.

Με βάση πλέον και τα συμπεράσματα της τελευταίας μελέτης, Generation SUPER LOST κινδυνεύουν να γίνουν και τα βρέφη που γεννιούνται τα χρόνια αυτά της κρίσης, ίσως μάλιστα σε πολλαπλάσιους ρυθμούς επικινδυνότητας που δεν μπορεί να προβλεφθεί καν.

Το ενδιαφέρον που η μελέτη ειδικά ανέδειξε, πέρα από τα καθιερωμένα παραβατικά των εφήβων-αλκοόλ, τσιγάρο, ναρκωτικά, είναι η εντυπωσιακή συμμετοχή αυτών σε ληστείες. Θέλουμε να πιστεύουμε πως, αντίθετα, τα Ελληνόπουλα... «θα' ναι καλά παιδιά», και ότι η κρίση θα βγάλει καλύτερους 'Έλληνες στις μελλοντικές κοινωνίες. Συνήθως όμως τέτοιου είδους προβλέψεις και επιστημονικά συμπεράσματα επιβεβαιώνονται στην Κοινωνική Ψυχιατρική.

Η Ελλάδα, άλλωστε, τείνει να ξεπεράσει κάθε παγκόσμιο ρεκόρ ανεργίας ανέχειας και καταστροφής της ζωής των πολιτών της.

Όπως με την έρευνα αποδεικνύεται, ΚΑΙ της ζωής των παιδιών της...

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Εξοργιζομαι που βγηκαν όλοι οι ξερολες να "ονομασουν" "lost generation" τους σημερινους νεους. Κανεις δεν ειναι χαμενος ειδα και τους προυγουμενος. Θυμαστε στα 90's "Generation X" και μετα "Generation y"...
Ποτέ δεν αποκάλεσε κανείς την Generation X και την Generation Y χαμένη γενιά. Το πρόβλημα με τους νέους σήμερα, είναι ότι υπό ιδανικές συνθήκες στα 25 θα είχε τελειώσει κάποιος με σπουδές στρατό μεταπτυχιακά κτλ και θα ξεκινούσε να δουλεύει σε μια μέτρια ή και καλή δουλειά. Ωστόσο αυτό που παρατηρείται σήμερα είναι να τελειώνουν οι νέοι τις σπουδές τους, και η πιο παραγωγική ηλικία μεταξύ 25 και 34 να χάνεται μέσα στην ανεργία ή την υποαπασχόληση σε αντικείμενο άσχετου του ενδιαφέροντος του ατόμου. Όταν οι σημερινοί 25άρηδες φτάσουνε στα 40 τους, εκεί που κάποτε θα ήταν σε μια ηλικία ικανή για το "κάτι παραπάνω", τώρα, ακόμα και αν όλα επιστρέψουν στην αρχική τους θέση, στα 40 τους δεν θα είναι ικανοί να απασχοληθούν σε διευθυντική θέση. Θα είναι σα να βάλανε την ζωή τους στον πάγο για 10 χρόνια. Και αυτό είναι κρίμα.
Ξέρω ότι θα ακουστεί λίγο ουτοπικό, αλλά αν σ αυτά τα 10 χρόνια δεν σφαχτούμε μεταξύ μας και δεν αδειάσει η χώρα, τουλάχιστον θα έχουν αναδειχθεί οι λίγοι και πραγματικά καλοί...
qte--------------------------Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι έφηβοι που είχαν εκτεθεί ακόμη και σε 1% δείκτη αύξησης της ανεργίας στον τόπο που ζούσαν όταν ήταν ενός έτους παρουσίαζαν πολλαπλάσια επιρρέπεια σε παραβατικότητα, ενώ τα υψηλά ποσοστά ανεργίας κατά τη βρεφική ηλικία συνδέθηκαν με αύξηση στην χρήση μαριχουάνας στα εφηβικά χρόνια σε ποσοστό τουλάχιστον 9% σε σχέση με παιδιά άλλων ------------------------------unqteΡε παμε καλα? ειναι αυτη επιστημονικη ερευνα?????ποιας επιστημης?Αυτο ειναι ερμηνεια του τυχαιου μεσα απο ενα μονο πρισμα,Την ανεργια. Η ''επιστημη΄΄ στις μερες μας ειναι χειροτερη και απο δεισιδεμονιες του μεσαιωνα,
Βασικά, για να είμαστε πιο ακριβείς, οι ειδικοί μιλούν για lost generation σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης για να μην πω σε ολόκληρη την Ε.Ε. Όταν υπάρχει πάνω-κάτω το ίδιο ή αντίστοιχα ιστορικά υφηλό ποσοστό ανεργίας σε Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία κ.α. τότε δε μιλάμε πια για "ελληνικό πρόβλημα". Κάτι άλλο προφανώς φταίει και τα μέτρα λιτότητας που όλα τα ΜΜΕ διαφήμιζαν ως μόνη λύση, μόνο λύση δεν έδωσαν, δε δίνουν και δε θα δώσουν.