Τελικά ο καφές κάνει μόνο καλό

Τελικά ο καφές κάνει μόνο καλό Facebook Twitter
Κανείς δεν πίνει καφέ σκεπτόμενος πόσο θα τον προστατέψει και απέναντι σε ποια ασθένεια αλλά οι μελέτες και οι έρευνες αποδεικνύουν τελικά τα οφέλη αυτής της μάλλον παρεξηγημένης συνήθειας... Φωτο: Coffee Geek/Flickr
3

Πολλές φορές έχει επικριθεί ο καφές για τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας. Ωστόσο, μήπως τελικά τα πλεονεκτήματα είναι πιο πολλά από όσα φανταζόμαστε;

Ο αρθρογράφος των NYT Aaron E.Caroll παρέθεσε μια έρευνα που αποδεικνύει τα οφέλη του καφέ στον άνθρωπο. Αρχικά αξιολογήθηκε η σχέση της κατανάλωσης καφεΐνης με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων αποτελώντας μέρος έρευνας στην οποία αναλύθηκαν 36 μελέτες και τα αποτελέσματα ήταν μάλλον ικανοποιητικά. Άνθρωποι που έπιναν ημερησίως 3 εως 5 κούπες καφέ, εμφάνιζαν μειωμένες πιθανότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις, σε δείγμα 1.270.000 συμμετεχόντων. Παράλληλα, όσοι κατανάλωναν από 5 κούπες και πάνω, δεν είχαν παραπάνω πιθανότητες να νοσήσουν από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.

Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα πως ο καφές συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου. Το 2007 έρευνα έδειξε πως η κατανάλωση τουλάχιστον 2 φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα, συνδέθηκε με μειωμένες πιθανότητες καρκίνου του ήπατος κατά 40%.

Αυτό που πρέπει απαραίτητα να γνωρίζουμε είναι ότι τα οφέλη παρέχει κατά βάση ο σκέτος καφές, και όχι ο αναμεμειγμένος με γάλα, ή ζάχαρη (τον οποίο οι περισσότεροι καταναλώνουν). Αυτά τα είδη καφέ περιλαμβάνουν πολλές θερμίδες και υδατάνθρακες.


Μια άλλη έρευνα συσχέτισε την κατανάλωση καφέ με τα εγκεφαλικά. Σε 11 μελέτες με τουλάχιστον 480.000 συμμετέχοντες, αποδείχθηκε πως όσοι έπιναν 2 εως 6 κούπες καφέ ημερησίως είχαν μικρότερες πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.

O καφές συμβάλλει και στην προστασία από την καρδιακή ανεπάρκεια. Και πάλι τα δείγματα ήταν ικανοποιητικά για όσους έπιναν τουλάχιστον 4 κούπες καφέ, καθώς εμφάνιζαν μικρές πιθανότητες να πάθουν καρδιακή ανακοπή.
Φυσικά δεν επιβάλλεται να πίνει κανείς περισσότερους καφέδες από όσο αντέχει αλλά η κατανάλωση συστηματικά συγκεκριμένης ποσότητας συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά και όχι μόνο.

Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα πως ο καφές συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου. Το 2007 έρευνα έδειξε πως η κατανάλωση τουλάχιστον 2 φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα, συνδέθηκε με μειωμένες πιθανότητες καρκίνου του ήπαρ κατά 40%. Αναλύσεις που έγιναν μετέπειτα επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα, ενώ απέδειξαν πως ο καφές δεν συνδέεται ούτε με τον καρκίνο του προστάτη. Το ίδιο ισχύει και για τον καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος των πνευμόνων σύμφωνα με έρευνες όντως συνδέεται με τα υψηλά ποσοστά καφέ αλλά μόνο σε περιπτώσεις καπνιστών. Αντίθετα ο καφές, για όσους δεν καπνίζουν, μάλλον λειτουργεί προστατευτικά. Έρευνες λοιπόν, καταλήγουν πως όσο περισσότερο καφέ πίνουμε τόσο μειώνονται οι πιθανότητες και για εμφάνιση καρκίνου.


Ο καφές, μάλιστα, βοηθά και όσους υποφέρουν από διάφορες παθήσεις του ήπατος, όπως η κίρρωση. Σε όσους πάσχουν ήδη από αυτή μειώνει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου, ενώ φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα σε θεραπεία κατά της ηπατίτιδας C. Οι ερευνητές επιμένουν πως θα έπρεπε να υποστηρίζεται περισσότερο η κατανάλωση του καφέ από όσους πάσχουν από καρκίνο του ήπατος.

Επιπλέον, ο καφές συνδέεται με μείωση των πιθανοτήτων να εμφανίσουν ασθένειες νευρολογικού τύπου, όπως Parkinson, ακόμη και του Alzheimer. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2005 παρουσιάζει τα θετικά αποτελέσματα του καφέ για τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη Τύπου 2, σε όσους έπιναν τουλάχιστον 6 έως 7 κούπες καφέ ημερησίως. Η τελευταία μελέτη δημοσιεύτηκε το 2014, συμπεριέλαβε δείγματα από 28 μελέτες, και δείχνει πως όσο περισσότερο καφέ –ακόμη και ντεκαφεϊνέ- πίνουμε τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουμε να νοσήσουμε από διαβήτη.

Μήπως όμως σχετίζεται ο καφές με τη θνησιμότητα από κάποια άλλη αιτία; Δύο έρευνες που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο χρόνο, στις οποίες εξετάστηκαν συνολικά 37 προηγούμενες μελέτες, απέδειξαν πως όσο περισσότερο καφέ καταναλώνουμε τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες θνησιμότητας.

Βέβαια, κανείς δεν πίνει καφέ σκεπτόμενος πόσο θα τον προστατέψει και απέναντι σε ποια ασθένεια αλλά όλες αυτές οι μελέτες και οι έρευνες αποδεικνύουν τελικά τα οφέλη αυτής της μάλλον παρεξηγημένης συνήθειας. H πρώτη φορά που επίσημα κάποια διατροφική συμβουλευτική επιτροπή μίλησε ανοιχτά για τα θετικά στοιχεία του καφέ έγινε πρόσφατα από το U.S.D.A.


Βέβαια σε όλα είναι καλό να υπάρχει μέτρο και οι έρευνες δεν συνιστούν να αρχίσουμε να πίνουμε διαρκώς μεγάλες ποσότητες καφέ, αλλά τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν πως μόνο κακό δεν κάνει τελικά.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

3 σχόλια