Τι να μην τρως ποτέ πριν από την προπόνηση

Τι να μην τρως ποτέ πριν από την προπόνηση Facebook Twitter
Όταν τρως κάτι που σε κάνει να νιώθεις βαρύς ή φουσκωμένος, το να επικεντρωθείς στην προπόνησή σου θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο ενώ τα αποτελέσματα θα είναι απογοητευτικά.
0

Όλοι γνωρίζουν πως δεν μπορείς να πηγαίνεις γυμναστήριο με γεμάτο στομάχι. Από την άλλη όμως, το κατάλληλο σνακ μισή ώρα πριν την προπόνησή σου μπορεί να σε γεμίσει ενέργεια και να λειτουργήσει ευεργετικά στον οργανισμό σου! Ποια είναι η χρυσή τομή και ποιες είναι οι ιδανικές τροφές πριν από κάθε workout;

«Απόφυγε ό,τι σε φουσκώνει πολύ ή ό,τι μπορεί να σε κάνει να ανακατευτείς κατά τη διάρκεια του workout» λέει η Diana Mitrea, γυμνάστρια και personal trainer. Όταν τρως κάτι που σε κάνει να νιώθεις βαρύς ή φουσκωμένος, το να επικεντρωθείς στην προπόνησή σου θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο ενώ τα αποτελέσματα θα είναι απογοητευτικά. Επειδή βέβαια το στομάχι του καθενός είναι διαφορετικό, θα πρέπει να μάθεις να ακούς τις ανάγκες του σώματός σου. Κάτι που για κάποιον θεωρείται υπερβολικό είναι ο,τι πρέπει για κάποιον άλλο. 

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες επιλογές που είναι επιζήμιες για όλους, αν καταναλωθούν πριν την άσκηση, και αυτές καλύτερα να τις αποφύγεις ό,τι κι αν σου λέει η όρεξή σου! Ανακάλυψε τες παρακάτω:

1.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Σύμφωνα με την Erika Hammond, γυμνάστρια και συνιδρύτρια του Rumble Boxing, καλύτερα να μείνεις μακριά από τις φυτικές ίνες πριν την προπόνησή σου. «Οτιδήποτε πλούσιο σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και φούσκωμα κατά τη διάρκεια της άσκησης» εξηγεί. Μείνε λοιπόν μακριά από το χούμους, τα φασόλια, τα μπρόκολα και τα ενισχυμένα με ίνες δημητριακά.

2.

Ροφήματα με ανθρακικό

«Καλύτερα να μην καταναλώσεις οτιδήποτε με φυσαλίδες πριν την προπόνησή σου» λέει η Ashley Guarrasi, μια ακόμα συνιδρύτρια του Rumble Boxing. «Τα αναψυκτικά, το αφρίζον νερό αλλά και η μπύρα φουσκώνουν με αέρια το στομάχι και προκαλούν δυσπεψία». Θα πρέπει φυσικά να αποφύγεις και κάθε είδους αλκοόλ που εκτός από ζαλάδα και χαλάρωση, προκαλεί και επιπλέον αφυδάτωση στον οργανισμό σου.

3.

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά προκαλούν την δημιουργία βλέννας στο στομάχι κάτι που τα κάνει δύσπεπτα. «Τα γαλακτοκομικά μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και αέρα επίσης» λέει η Hammond. Παρ'όλο λοιπόν που ένα γιαούρτι ή μια μικρή ομελέτα ακούγονται καλές επιλογές για σνακ πριν το γυμναστήριο, καλύτερα να το αποφύγεις.

4.

Σνακ με ζάχαρη

Οι μπάρες δημητριακών και τα μπισκότα είναι πολύ εύκολα σνακ όταν είσαι στο δρόμο όμως δεν θα σου χαρίσουν την ενέργεια και το αίσθημα πληρότητας που περιμένεις. «Τα επεξεργασμένα και υψηλά σε σάκχαρα τρόφιμα μπορούν να ρίξουν την ενέργειά σου σαν να είχες μόλις φάει γλυκό» λέει η Hammond. Τσέκαρε τα περιεχόμενα στις μπάρες που επιλέγεις για να είσαι σίγουρη πως περιέχουν ελάχιστα σάκχαρα.

5.

Τηγανητά

Είναι πεντανόστιμα αλλά θα σού βγουν σε κακό. «Τα λάδια, οι κρέμες και τα βούτυρα δεν έχουν θέση στον οργανισμό σου αν θες να έχεις καλές επιδόσεις» λέει η Hammond. Το πρόβλημα σύμφωνα με την Guarrasi είναι πως τα λιπαρά φαγητά όπως τα μπέργκερ, οι τηγανιτές πατάτες και η πίτσα περιέχουν κορεσμένα λιπαρά που παραμένουν στο πεπτικό σου σύστημα πολύ περισσότερο από άλλα φαγητά και άρα προκαλούν κράμπες και φούσκωμα. Τα γλυκά και τα ντόνατ είναι ακόμα χειρότερη επιλογή καθώς περιέχουν και λιπαρά και ζάχαρη!

6.

Ζεστά Ροφήματα

Μπορεί, σύμφωνα με την επιστήμη, λίγη καφεΐνη να σου χαρίζει ενέργεια όμως προτίμησε ένα κρύο ρόφημα αντί για ένα ζεστό. «Τα ζεστά ροφήματα όπως ο ζεστός καφές ή ένα τσάι, θα σε κάνουν να ιδρώσεις πολύ κατά τη διάρκεια της άσκησής σου» λέει η Mitrea. Δεν έχει να κάνει τόσο με την ασφάλεια ή την υγεία σου αλλά με το πόσο άνετα νιώθεις κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου!

Με πληροφορίες από το thethirty.byrdie.com

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM