Zombie scrolling syndrome: Το ατελείωτο scrolling στα social media απέκτησε δικό του όρο

Zombie scrolling syndrome: Το ατελείωτο scrolling στα social media απέκτησε δικό του όρο Facebook Twitter
O λόγος που έχει γίνει ο παραλληλισμός με τα ζόμπι οφείλεται στο ότι, καθώς περπατάμε στους δρόμους της πόλης, είμαστε εντελώς απορροφημένοι από το μπλε φως της οθόνης.
0

Πολλές φορές έχουμε ακούσει ή διαβάσει σχετικά με τον εθισμό μας στα social media και στο ατελείωτο scrolling που κάνουμε καθημερινά, με αρκετούς μάλιστα να ταυτίζουν αυτόν τον εθισμό με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Πλέον, όμως, αυτό το scrolling απέκτησε ένα δικό του όρο και ονομάζεται «zombie scrolling syndrome».

Ο συγκεκριμένος όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2016 και ουσιαστικά αποτελεί μια εφεύρεση της γνωστής εταιρείας ασφάλειας λογισμικού McAfee. Και ο λόγος που έχει γίνει ο παραλληλισμός με τα ζόμπι οφείλεται στο ότι, καθώς περπατάμε στους δρόμους της πόλης, είμαστε εντελώς απορροφημένοι από το μπλε φως της οθόνης, ενώ αρκετές φορές μπορεί ακόμη και να περπατάμε με κλειστά μάτια.

Kάθε φορά που παίρνουμε likes και γενικότερα θετικό feedback στα social media, απελευθερώνεται ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που δρα ως νευροδιαβιβαστής και συνδέεται με το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου μας.

Βέβαια, είναι γεγονός ότι όλοι μας, ως έμβια όντα, χειραγωγούμαστε και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις με μεγάλη ευκολία. Με άλλα λόγια, οι εγκέφαλοί μας θα μπορούσαν να περιγραφούν ως «χημικές σούπες», που είναι προγραμματισμένες να δημιουργούν αλλά και να εξυπηρετούν ανάγκες. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος που στην προϊστορική εποχή δημιουργούσαμε κοινότητες και είχαμε την ανάγκη συγκρότησης κοινωνικών δομών.

«Ήταν ξεκάθαρα θέμα προσαρμογής το να γίνουμε περισσότερο δεκτικοί στα κοινωνικά ερεθίσματα», ισχυρίζεται η ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Patricia Greenfield. «Αλλά κανείς δεν περίμενε ότι εξέλιξη θα σήμαινε επίσης και τα κοινωνικά ερεθίσματα που δεχόμαστε από ανθρώπους που δεν ξέρουμε καθόλου».

Σύμφωνα με το περιοδικό Wired, κάθε φορά που παίρνουμε likes και γενικότερα θετικό feedback στα social media, απελευθερώνεται ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που δρα ως νευροδιαβιβαστής και συνδέεται με το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου μας. Μάλιστα, η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου ενεργοποιείται επίσης και για όσους είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, πράγμα που οδηγεί αρκετούς στο να υποστηρίζουν ότι ο εθισμός στα social media είναι ανάλογος με τους παραπάνω.

Με πληροφορίες από Wired

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ