Ζωντανέψτε με νερό!

Facebook Twitter
0

 Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

 

Συνηθίζουμε να ξεχνάμε την ανάγκη μας για ενυδάτωση, εκτός ίσως από αυτήν την εποχή που είναι επιτακτική, λόγω της αφόρητης ζέστης που εξαντλεί σώμα και πνεύμα. Ο εγκέφαλος και το κορμί μας αφυδατώνονται (ελαφρά) στους κλειστούς χώρους και αυτό αποσυντονίζει την λειτουργικότητα του οργανισμού.

 

Πειράματα επιστημόνων που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα έδειξαν ότι με ελαφρά πτώση στα επίπεδα ενυδάτωσης που χρειάζεται ο οργανισμός – και μόνο με 1% λιγότερο από το νερό που χρειάζεται να καταναλώσουμε - τα συμπτώματα που ενεργοποιούνται είναι: νευρικότητα, ακεφιά, εξάντληση στο σώμα, δυσκολία συγκέντρωσης.

 

Η μερική αφυδάτωση και η έλλειψη υγρών και νερού μπορεί να δημιουργηθεί άθελα μας, χωρίς να προσέξουμε καν ότι συμβαίνει. Κάποιο φάρμακο που παίρνουμε για άσχετο λόγο, τροφές που τρώμε ή αφεψήματα μπορούν να μειώσουν την επάρκειά μας σε υγρά, όπως συμβαίνει και μετά από άσκηση, ή απλώς ένα κουραστικό περπάτημα.

 

Οι επιστήμονες εξέτασαν εθελοντές μετρώντας την νοητική και σωματική τους απόδοση όπως και τις αλλαγές στην διάθεση σε σχέση με την ποσότητα νερού που καταναλώνει ένας οργανισμός. Ορισμένοι απο τους εθελοντές αφέθηκαν με μικρότερες ποσότητες νερού, ενώ για τις ανάγκες του πειράματος κάποιοι υποβάλλονταν σε έντονη σωματική άσκηση.

 

 

Στις περισσότερεςς φάσεις πρόσληψης νερού και υδάτωσης του οργανισμού , δεν υπήρχαν διαφορές ούτε στην διάθεση των εθελοντών, ούτε στην σωματική τους δύναμη ή αδυναμία, ούτε στην πτώση της νοητικής τους απόδοσης.

 

Στην κατάσταση όμως που η απαιτούμενη ποσότητα νερού μειωνόταν (1% σε σχέση με το απαιτούμενο), εμφανιζόταν σε όλους πονοκέφαλοι, απώλεια συγκέντρωσης της προσοχής, αίσθηση κόπωσης και πτώση στην διάθεση.

 

Σε εκείνους που υποβάλλονταν σε άσκηση , τα συμπτώματα εμφανίζονταν όταν είχαν έλλειψη νερού , είτε μετά την άσκηση είτε κατά την διάρκεια, που σημαίνει ότι η έλλειψη νερού μπορεί να ακυρώνει την ευφορική δράση της άσκησης, με πρώτη ένδειξη ίσως, τον πονοκέφαλο που αρχίζει να εμφανίζεται.

Τα 8, το λιγότερο, ποτήρια νερό την ημέρα που απαιτεί ο ανθρώπινος οργανισμός ισχύουν κατα μέσο όρο, αν και το κάθε σώμα έχει τον δικό του δοσομετρητή. Είναι ενδιαφέρον όμως ότι στο πείραμα η σχετική αφυδάτωση  μετρήθηκε κατά 1%, που αναλογεί σε πολύ λιγότερο και απο μισό ποτήρι νερό για μία ημέρα. Φαίνεται ότι τα επεισόδια της απότομης πτώσης μπορεί να προέλθουν και μόνον αν μας λείψουν μερικές μονάχα γουλιές νερό. 

Για να τσεκάρει κανείς το πόσο αφυδατωμένος μπορεί να είναι ο οργανισμός του, οι γιατροί προτείνουν τον έλεγχο στο χρώμα των ούρων. Όσο πιο σκούρο το χρώμα, τόσο περισσότερο νερό χρειαζόμαστε άμεσα.

Το νερό στον ύπνο και τον ξύπνιο μας βοηθά τον οργανισμό διατηρώντας την θερμοκρασία του σώματος σταθερή, λιπαίνει και προστατεύει τις αρθρώσεις, προστατεύει την ακεραιότητα της σπονδυλικής στήλης και των σημαντικών ιστών, καθαρίζει τα "εισερχόμενα",το πεπτικό σύστημα και τα νεφρά αποβάλλοντας περιττές  και βλαβερές προσλήψεις από τις τροφές  ή το περιβάλλον.

 

Μην ξεχνάτε το νερό: σε έναρξη πονοκέφαλου, τις στιγμές που κουράζεστε από την δουλειά και νιώθετε ότι πρέπει να σταματήσετε ( σωματικά ή πνευματικά), όταν απότομα “πέφτετε” ψυχολογικά.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ