Τα "ζόμπι νέας γενιάς" κυκλοφορούν ανάμεσά μας και κρατούν στο χέρι κινητό

Τα "ζόμπι νέας γενιάς" κυκλοφορούν ανάμεσά μας και κρατούν στο χέρι κινητό Facebook Twitter
1

Άνθρωποι με το κεφάλι μονίμως κατεβασμένο. Στο δρόμο, στο αυτοκίνητο, στην καφετέρια. Όχι δεν είναι δυστυχισμένοι, ούτε σκεπτικοί. Είναι απλά τόσο εθισμένοι με το κινητό τους που νιώθουν την ακατανίκητη ανάγκη να το κοιτάζουν συνέχεια- ακόμη κι όταν περπατούν.

 

Με αφορμή αυτό το τόσο γνώριμο πλέον σημείο των καιρών, η Washington Post, σε εκτενές ρεπορτάζ της φέρνει στο προσκήνιο τα "ζόμπι με το κεφάλι κάτω και το μυαλό αλλού" και χαρακτηρίζει "ζωντανούς-νεκρούς" τους οδοιπόρους με το κινητό στο χέρι, παραθέτοντας τους κινδύνους που ελοχεύουν ανά πάσα στιγμή, ενώ κρούει και το καμπανάκι, σημειώνοντας πως η συνεκδοχική αφηρημάδα πλέον κοστίζει μέχρι και ζωές.

Μέχρι σήμερα το κινητό ήταν κόκκινο πανί όσον αφορά στην οδήγηση, με χιλιάδες θανατηφόρα περιστατικά να επιβεβαιώνουν το πόσο επικίνδυνο είναι να χρησιμοποιεί κανείς το κινητό του ενώ οδηγεί και άλλες τόσες καμπάνιες να μάχονται κατά της χρήσης του. Ποιος θα φανταζόταν, όμως, πως υπάρχουν άλλες τόσες περιπτώσεις ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους επειδή είχαν το νου τους στο κινητό κι όχι στο τι συμβαίνει στο δρόμο, ενώ περπατούν.

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, το 60% των Αμερικανών βαδίζουν αφηρημένοι, είτε επειδή μιλούν στο κινητό είτε επειδή κάτι κοιτάζουν σε αυτό. Τα "ψηφιακά ζόμπι", όπως τα αποκαλεί ο Alan S. Hilibrand της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών, γεμίζουν όλο και πιο συχνά τα κρεβάτια των νοσοκομείων. "Το 2005 σημειώθηκαν σε ετήσια βάση 256 περιπτώσεις ανθρώπων που τραυματίστηκαν επειδή χρησιμοποιούσαν το κινητό τους ενώ περπατούσαν" λέει ο Hilibrand. "Ο αριθμός αυτός εξαπλασιάστηκε μέχρι το 2010" συμπληρώνει, με τα 2/3 να είναι γυναίκες και πάνω από τους μισούς κάτω των 40 ετών.

Το φαινόμενο είναι τόσο σύνηθες που υπάρχει μάλιστα και μια πόλη στην Κίνα, με πληθυσμό άνω των 9 εκατομμυρίων, που έχει τοποθετήσει και πινακίδες που γράφουν "Απαγορεύονται τα κινητά" προκειμένου να υπενθυμίζει στους κατοίκους της την επικινδυνότητα της χρήσης τους.

Ερωτηθέντες βέβαια οι Αμερικανοί σχετικά με το πως βλέπουν τη δημόσια χρήση τους κινητού τους, το 77% θεωρεί πως δεν δημιουργεί προβλήματα. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Pew Research Center, είναι πολύ δύσκολο πλέον για τους ανθρώπους να αγνοήσουν τα κινητά τους. "Κάθε φορά που χτυπά ή δονείται το κινητό μας, είναι σαν κάποιος να μας σκουντάει. Οι άνθρωποι, αναπόφευκτα, έχουν εξοικιωθεί πάρα πολύ με τη χρήση τους. Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα μήνυμα, είναι σαν κάποιος να κάνει στον εγκέφαλό μας, ένεση ντοπαμίνης", λένε οι ερευνητές.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ