Τα "ζόμπι νέας γενιάς" κυκλοφορούν ανάμεσά μας και κρατούν στο χέρι κινητό

Τα "ζόμπι νέας γενιάς" κυκλοφορούν ανάμεσά μας και κρατούν στο χέρι κινητό Facebook Twitter
1

Άνθρωποι με το κεφάλι μονίμως κατεβασμένο. Στο δρόμο, στο αυτοκίνητο, στην καφετέρια. Όχι δεν είναι δυστυχισμένοι, ούτε σκεπτικοί. Είναι απλά τόσο εθισμένοι με το κινητό τους που νιώθουν την ακατανίκητη ανάγκη να το κοιτάζουν συνέχεια- ακόμη κι όταν περπατούν.

 

Με αφορμή αυτό το τόσο γνώριμο πλέον σημείο των καιρών, η Washington Post, σε εκτενές ρεπορτάζ της φέρνει στο προσκήνιο τα "ζόμπι με το κεφάλι κάτω και το μυαλό αλλού" και χαρακτηρίζει "ζωντανούς-νεκρούς" τους οδοιπόρους με το κινητό στο χέρι, παραθέτοντας τους κινδύνους που ελοχεύουν ανά πάσα στιγμή, ενώ κρούει και το καμπανάκι, σημειώνοντας πως η συνεκδοχική αφηρημάδα πλέον κοστίζει μέχρι και ζωές.

Μέχρι σήμερα το κινητό ήταν κόκκινο πανί όσον αφορά στην οδήγηση, με χιλιάδες θανατηφόρα περιστατικά να επιβεβαιώνουν το πόσο επικίνδυνο είναι να χρησιμοποιεί κανείς το κινητό του ενώ οδηγεί και άλλες τόσες καμπάνιες να μάχονται κατά της χρήσης του. Ποιος θα φανταζόταν, όμως, πως υπάρχουν άλλες τόσες περιπτώσεις ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους επειδή είχαν το νου τους στο κινητό κι όχι στο τι συμβαίνει στο δρόμο, ενώ περπατούν.

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, το 60% των Αμερικανών βαδίζουν αφηρημένοι, είτε επειδή μιλούν στο κινητό είτε επειδή κάτι κοιτάζουν σε αυτό. Τα "ψηφιακά ζόμπι", όπως τα αποκαλεί ο Alan S. Hilibrand της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών, γεμίζουν όλο και πιο συχνά τα κρεβάτια των νοσοκομείων. "Το 2005 σημειώθηκαν σε ετήσια βάση 256 περιπτώσεις ανθρώπων που τραυματίστηκαν επειδή χρησιμοποιούσαν το κινητό τους ενώ περπατούσαν" λέει ο Hilibrand. "Ο αριθμός αυτός εξαπλασιάστηκε μέχρι το 2010" συμπληρώνει, με τα 2/3 να είναι γυναίκες και πάνω από τους μισούς κάτω των 40 ετών.

Το φαινόμενο είναι τόσο σύνηθες που υπάρχει μάλιστα και μια πόλη στην Κίνα, με πληθυσμό άνω των 9 εκατομμυρίων, που έχει τοποθετήσει και πινακίδες που γράφουν "Απαγορεύονται τα κινητά" προκειμένου να υπενθυμίζει στους κατοίκους της την επικινδυνότητα της χρήσης τους.

Ερωτηθέντες βέβαια οι Αμερικανοί σχετικά με το πως βλέπουν τη δημόσια χρήση τους κινητού τους, το 77% θεωρεί πως δεν δημιουργεί προβλήματα. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Pew Research Center, είναι πολύ δύσκολο πλέον για τους ανθρώπους να αγνοήσουν τα κινητά τους. "Κάθε φορά που χτυπά ή δονείται το κινητό μας, είναι σαν κάποιος να μας σκουντάει. Οι άνθρωποι, αναπόφευκτα, έχουν εξοικιωθεί πάρα πολύ με τη χρήση τους. Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα μήνυμα, είναι σαν κάποιος να κάνει στον εγκέφαλό μας, ένεση ντοπαμίνης", λένε οι ερευνητές.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

Living / Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

«Για τους χρηματοοικονομικούς μηδενιστές, το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αφήγηση», λέει ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Δημήτρης Κοφινάς, ο οποίος επινόησε τον όρο.
THE LIFO TEAM
Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Living / Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Για δεκαετίες, τα διάσημα ζευγάρια έδιναν μάχη προκειμένου να προβληθεί ο γάμος τους μέσα από τις σελίδες της «Vogue». Ωστόσο, αν υπολογίσουμε πόσο σύντομα πολλοί από αυτούς τους γάμους διαλύθηκαν, ίσως να είναι κατάρα, όχι ευλογία.
THE LIFO TEAM
Από τη δίαιτα των vegans στην δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

Radio Lifo / Από τη δίαιτα των vegans στη δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

H καθηγήτρια διατροφής και διαιτητικής συμπεριφοράς του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μαίρη Γιαννακούλια, εξηγεί τα υπέρ και τα κατά των δημοφιλέστερων διαιτικών σχημάτων και δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα καλοκαίρι για τα πανηγύρια

Living / Τα πανηγύρια φέτος είχαν μεγάλο σουξέ, και αυτό προκάλεσε γκρίνια

Θρασύτητα και εισβολή στα χωράφια των ντόπιων ή δικαίωμα στη διασκέδαση; Μπορούμε να μιλάμε για την αποικιοποίηση των φασέων στα νησιά; Η νέα γενιά ανακαλύπτει μαζικά τα πανηγύρια, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις.
M. HULOT
«Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

Living / «Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

«Βλέπω μια συμβουλή για αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Screenshot. Έναν τρόπο δεσίματος του κασκόλ. Screenshot. Συνταγή για ταϊλανδέζικο κοτόπουλο. Screenshot. Έξυπνο πολιτικό σχόλιο στο Facebook. Screenshot».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ