Τη στιγμή που οι περισσότεροι συνοικιακοί δρόμοι άρχισαν να ερημώνουν από μαγαζιά, στη θέση τους άρχισαν να εμφανίζονται σταδιακά νέα, τα οποία άνοιξαν οι μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα από τη δεκαετία του '90 κι ύστερα. Δειλά στην αρχή, και αργότερα μαζικά, τα μαγαζιά που γενικά χαρακτηρίζονται ως έθνικ έφεραν στα ράφια της κάθε γειτονιάς προϊόντα από κάθε χώρα του κόσμου που κάποτε ήταν δύσκολο (έως αδύνατο) να βρεις στην Αθήνα.
Ταυτόχρονα, άλλαξαν και οι συνήθειες του Έλληνα, που άρχισε να ψάχνει και να μαγειρεύει πιάτα από κάθε κουζίνα του κόσμου, ασιατική, αφρικανική, μεσανατολική, βαλκανική και ρωσική – αυτά που τρώει στα έθνικ εστιατόρια, τα οποία βρίσκεις πλέον παντού στην Αθήνα, θέλει να τα δοκιμάσει και στο σπίτι του. Στην Αθήνα σήμερα είναι πολύ εύκολο να βρεις τις πρώτες ύλες, όλα τα βασικά συστατικά για να φτιάξεις εξωτικά πιάτα, φρέσκα, κατεψυγμένα και συσκευασμένα, εισαγόμενα από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Τα περισσότερα από αυτά τα μαγαζιά δεν είναι τα εξειδικευμένα έθνικ deli που τροφοδοτούν τους σεφ της εξωτικής κουζίνας, οι οποίοι ψάχνουν φύλλα λάιμ, αγκινάρες Ιερουσαλήμ και την ειδική σάλτσα ψαριού για τις συνταγές τους, αλλά απλά, κανονικά παντοπωλεία που μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες ενός πελάτη τους. Κι εκεί μπορείς να βρεις από χαρτιά υγείας, χαρτοπετσέτες και καλαθάκια από μπαμπού για να μαγειρέψεις ρύζι στον ατμό μέχρι σκεύη για σερβίρισμα, κούπες για τσάι και φτηνά ρούχα ή διακοσμητικά για το σπίτι.
Σχεδόν όλα βρίσκονται στην περιοχή όπου ζουν οι περισσότεροι μετανάστες της κάθε εθνικότητας (στους Αμπελόκηπους Φιλιππινέζοι, στην Κυψέλη Αφρικανοί, στην Αχαρνών Ρουμάνοι και Πολωνοί, στην Καλλιθέα Ρώσοι, στο Γεράνι Πακιστανοί, στον Κεραμεικό Κινέζοι), εκεί όπου οι άδειοι χώροι ήταν περισσότεροι, τα ενοίκια φτηνότερα και η μαζική εγκατάστασή τους έφερε, εκτός από δημογραφικές αλλαγές στην κάθε περιοχή, και αλλαγές στις διατροφικές προτιμήσεις των σύγχρονων Αθηναίων. Αυτήν τη στιγμή σχεδόν όλοι ξέρουν πού θα βρουν ρωσικά ή κινέζικα εστιατόρια και πού υπάρχουν τα αντίστοιχα μαγαζιά με τις πρώτες ύλες.
Αξίζει μια βόλτα μόνο και μόνο για την εξωτική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι μυρωδιές από το μαγείρεμα στον δρόμο και οι Κινέζοι πραματευτές που βγάζουν στη σειρά τα ανατολίτικα λαχανικά που καλλιεργούν σε κτήματα της Αθήνας.
Αυτό που έχουν κοινό όλα τα έθνικ μαγαζιά είναι η επιθυμία των ιδιοκτητών τους να είναι ελκυστικά όχι μόνο στους μετανάστες αλλά και στους ντόπιους κάθε περιοχής, κι αυτό φαίνεται από τον συνδυασμό εισαγόμενων και γνωστών ελληνικών προϊόντων που βρίσκεις στα ράφια τους. Καθένα από αυτά έχει τα δυνατά του σημεία.
Ασιατικά στους Αμπελόκηπους
Salamat
Κορινθίας 24, 210 7796766
Μια μεγάλη ποικιλία από υλικά για να φτιάξεις ταϊλανδέζικη κουζίνα, σάλτσες κάθε είδους, γάλα καρύδας και κυρίως κατεψυγμένα όλα τα βασικά αρωματικά για τη σούπα τομ γιαμ (φύλλα λάιμ, γκαλανγκά και λέμονγκρας). Έχει και κατεψυγμένο durian, το τεράστιο λαχανικό με την εμφάνιση σκαντζόχοιρου, που είναι από τα πιο δύσκολα υλικά να χειριστείς (κολλάει στα χέρια στο καθάρισμα και έχει απωθητική μυρωδιά). Έχουν και υλικά για σούσι.
Sri Lanka
Κορινθίας 19, 211 7356532
Ένα σωρό κονσέρβες εξωτικών φρούτων, νουντλς για γρήγορο φαγητό, φρέσκα και κατεψυγμένα λαχανικά που τελειώνουν αμέσως μόλις τα φέρουν. Βρίσκεις επίσης αραβικά corned beef και αλλαντικά από κοτόπουλο και γαλοπούλα, κονσερβαρισμένες σαρδέλες σε διάφορες σάλτσες, κρακεράκια γαρίδας, καραμελωμένο ποπ-κορν κι ένα σωρό βαζάκια με υλικά για ασιατικά γλυκά.
Manila Asian Market
Σεβαστουπόλεως 44
La Tienda
Σεβαστουπόλεως 56, 210 7515740
Στο Σύνταγμα και τριγύρω
Tσερνομόρετς
Περικλέους 30-32
Soya
Απόλλωνος 33, κοντά στη Μητρόπολη, 210 3236324
Το γιαπωνέζικο deli της Hiroko με υλικά για σούσι (φύκια, wasabi, τα δεμένα καλαμάκια για να τα τυλίξεις ρολό), τσάι matcha, νουντλς, ψάρια και θαλασσινά, σάκε και ένα σωρό σνακ και γλυκίσματα σε απίστευτες ποπ συσκευασίες. Τα μπιζέλια με wasabi είναι must.
Pωσικο-πολωνικό παντοπωλείο
Αρμοδίου 14, Βαρβάκειος
O Nείλος
Σοφοκλέους 52
Αιγυπτιακά τρόφιμα και φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Γεράνι
Στην οδό Γερανίου έχει πολλά στη σειρά:
Xamostraki Mini Market
Γερανίου 19, 6943 008540
Τον ιδιοκτήτη του τον λένε Mamun Ali και στο γωνιακό μαγαζάκι του θα βρεις εποχικά λαχανικά και φρούτα, διάφορα είδη από φασολάκια, αγκαθωτά αγγούρια που τα μαγειρεύεις, ρίζες και πρασινάδες που πρέπει να σου εξηγήσει τι είναι και κίτρινα ασιατικά μάνγκο και λωτούς, ανάλογα με την εποχή.
Ok Banglandesh Store
Γερανίου 8
Μαζί με τα άλλα δύο διπλανά είναι σαν λαϊκή αγορά, με μεγάλη ποκιλία από λαχανικά και φρούτα για πακιστανικά πιάτα, κάρι κάθε είδους, καυτερές σάλτσες και σκόνες μαζί με τσάτνεϊ, φακές και αναψυκτικά με έντονα χρώματα και σπόρους που αιωρούνται.
Kλεοπάτρα
Κρατίνου 11-13, πλ. Δημαρχείου, 210 5227975
Καυτερή χαρίσα δίπλα σε μείγμα για φαλάφελ και ρύζια για πιλάφι, χουρμάδες και μάνγκο, υλικά για αιγυπτιακή κουζίνα και όλα τα καρυκεύματα. Στο ψυγείο έχει τα καλύτερα.
Στην Αχαρνών
Wars I Sawa
Αρμοδίου 14, 210 3218775, πλ. Βικτωρίας
Κατεψυγμένα φρούτα του δάσους: βατόμουρα, σμέουρα, αγριοκέρασα σε πολύ καλές τιμές, παστά ψαρικά, αλλαντικά, χαβιάρια, τουρσιά, sour cream και γαλακτοκομικά, μαρμελάδες, ποντιακό τυρί, αλλά και βότανα και τσάγια δίπλα σε βότκες και περίεργα λικέρ.
Baltika Market
Αχαρνών 193, 210 8610722
Καραμελωμένο συμπυκνωμένο γάλα για banoffee και duche de leche (έτοιμο, σε κονσέρβα), ρέγγες καπνιστές και μπόλικα άλλα ψάρια, μοσχοσίταρο, σοκολάτες, γιαούρτια, αριάνι και κεφίρ, τυριά, αλλαντικά και οτιδήποτε χρειάζεσαι για την κουζίνα της Βαλτικής.
Slavyanka
Αχαρνών 94, πλ. Βικτωρίας, 210 8238208
Xαλάμ Σάχμπα
Μηθύμνης 57
Από τα πιο ενημερωμένα αραβικά παντοπωλεία στην Αθήνα.
Μεταξουργείο
Kινέζικη αγορά μπροστά από την Chinatown
Αγησιλάου 43-45
Αξίζει μια βόλτα μόνο και μόνο για την εξωτική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι μυρωδιές από το μαγείρεμα στον δρόμο και οι Κινέζοι πραματευτές που βγάζουν στη σειρά τα ανατολίτικα λαχανικά που καλλιεργούν σε κτήματα της Αθήνας. Βρίσκεις επίσης όστρακα και καραβίδες σε πολύ καλές τιμές και φρεσκομαγειρεμένες λιχουδιές που καλό είναι να ρωτήσεις τι είναι πριν τις δοκιμάσεις.
China Market
Κεραμεικού 31, 211 1832865
Dong Fang
Λεωνίδου 25, 210 5226677
Και τα δύο έχουν τα πάντα από σάλτσες, πάστες, κάρι και αρωματικά για την ασιατική κουζίνα, αυγά πάπιας, πόδια κότας και κατεψυγμένα πουλερικά, σακουλάκια με σνακ με περιέργες γεύσεις, ρύζια, νουντλς, φρούτα και λαχανικά, ένα εσπεριδοειδές σαν τεράστιο γκρέιπφρουτ και κινέζικα λίτσι.
Καλλιθέα
Μόσχα
Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 220
Το μαγαζί με τα αυθεντικά ρωσικά προϊόντα, από αποξηραμένα ψάρια σε σνακ μέχρι ολόκληρα λάχανα τουρσί και μικρές στρογγυλές πιπεριές γεμιστές με τυρί, κονσέρβες, αναψυκτικά, έτοιμες σούπες μπορς και καραμέλες και σοκολατάκια. Έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία καπνιστών και παστών κρεάτων και τυριών στην Αθήνα.
+ ΔΥΟ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΤΕ
Moloko, το θαυματουργό
Είναι γάλα ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο, έτοιμο καραμελωμένο, η βάση της κρέμας για banoffee και ιδανικό για εξωτικά ρυζόγαλα (το καταπληκτικό duche de leche ρυζόγαλο της Κολομβίας φτιάχνεται από τρία είδη γάλακτος: φρέσκο, συμπυκνωμένο και εβαπορέ). Υπάρχει σε όλα τα ρωσικά-ρουμανικά-πολωνικά παντοπωλεία, σε διάφορες ποιότητες, όπου βρίσκεις και δύο έξτρα, με γεύση σοκολάτας και καφέ.
Μια πελάτισσα της «Μόσχας» στην Καλλιθέα μάς είπε ότι το χρησιμοποιεί για να αρωματίσει και να γλυκάνει τον ελληνικό καφέ και για να αλείψει τη σφολιάτα για τη μηλόπιτα ή ότι αλείφει με αυτό τα κέικ «για να δυναμώσει τα αρώματα». Η λέξη «moloko» στα ρωσικά σημαίνει «γάλα», αλλά στα αγγλικά, εκτός από το σχήμα με το οποίο ξεκίνησε η Rοisin Murphy, ήταν και η λέξη που χρησιμοποιούσαν ο Alex και οι φίλοι του στο Κουρδιστό Πορτοκάλι για να περιγράψoυν το ποτό που έπιναν και δεν ήταν αθώο γάλα, γιατί είχε διαλυμένη μέσα του την ουσία Drencrom.
Sour Cream (σμετάνα)
Η ξινή κρέμα είναι κάτι ανάμεσα σε γιαούρτι και κρέμα γάλακτος και προστίθεται σε ζεστά πιάτα ως σάλτσα, ειδικά στη σούπα μπορς. Είναι η καλύτερη επιλογή για να συνοδεύσεις την κολοκυθόσουπα, την πατατόσουπα, αλλά στο πολωνικό μπακάλικο μας είπαν ότι μπαίνει στα μπλίνις, ως γέμιση, ή σε ένα μπολάκι ως σάλτσα για να βουτάς το πελμένι. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κουζίνα της Βαλκανικής και της Ρωσίας και τη χρησιμοποιούν σε μεγάλες ποσότητες. Τη βάζουν και στα γλυκά. Είναι η πιο φτηνή επιλογή απ' όλες τις sour creams που μπορείς να βρεις στην Αθήνα.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO