Οι περισσότερο και λιγότερο ευτυχισμένες πόλεις της Ευρώπης

Οι περισσότερο και λιγότερο ευτυχισμένες πόλεις της Ευρώπης Facebook Twitter
Το Όσλο βρίσκεται στην κορυφή των 'ευτυχισμένων' πόλεων
2
Οι περισσότερο και λιγότερο ευτυχισμένες πόλεις της Ευρώπης Facebook Twitter
Η Ζυρίχη είναι η δεύτερη πιο 'ευτυχισμένη' πόλη της Ευρώπης.

Στη νέα του έκδοση το Ευρωβαρόμετρο έχει κάποια πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα. Ας ξεκινήσουμε με τις πιο «ευτυχισμένες» πόλεις της Ευρώπης. Στις παρακάτω πόλεις οι κάτοικοι είναι περισσότερο ευχαριστημένοι με τον τόπο διαμονής τους:

Όσλο: 99%
Ζυρίχη: 99%
Άαλμποργκ: 98%
Βίλνιους: 98%
Μπέλφαστ: 98%
Αμβούργο: 97%
Ροστόκ: 97%
Κοπεγχάγη: 97%
Λειψία: 97%
Μόναχο: 97%
Μάλαγα: 97%
Μπράγκα: 97%
Στοκχόλμη: 97%
Κάρντιφ: 97%

Η συντριπτική πλειοψηφία των πιο ευτυχισμένων πόλεων της Ευρώπης, όπως βλέπουμε, βρίσκονται στο βόρειο κομμάτι της ηπείρου. Η διαχωριστική γραμμή δεν είναι τόσο το οικονομικό επίπεδο, καθώς βλέπουμε στην κορυφή της λίστας πόλεις όπως το Μπέλφαστ και το Βίλνιους και όχι για παράδειγμα το Λονδίνο ή το Βερολίνο.

Οι περισσότερο και λιγότερο ευτυχισμένες πόλεις της Ευρώπης Facebook Twitter
Βίλνιους, η πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Ίσως η αισιοδοξία να παίζει κάποιο ρόλο καθώς και οι δύο πόλεις που χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα (Μπέλφαστ, Βίλνιους) έχουν τους λόγους τους για να προσδοκούν το μέλλον. Το Μπέλφαστ απολαμβάνει ηρεμία εδώ και δεκαετίες και φαίνεται ότι έχει αφήσει πίσω το ταραγμένο παρελθόν, ενώ οι κάτοικοι του Βίλνιους, αν και φτωχότεροι από πολλούς άλλους Ευρωπαίους, βλέπουν την οικονομία τους να αναπτύσσεται ταχύτατα.

Τέλος, το μέγεθος φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο. Όλες οι πόλεις της λίστας είναι μεταξύ 206.000 κατοίκων (Άαλμποργκ) και 648.000 (Όσλο). Φαίνεται λοιπόν ότι οι άνθρωποι είναι περισσότερο ευχαριστημένοι σε μια μεσαίου μεγέθους πόλη, αρκετά μεγάλη για να έχει ζωντάνια και επιλογές, αλλά και μικρή ώστε να ενισχύεται το αίσθημα της κοινότητας και να μπορείς να μετακινείσαι εύκολα.

Οι περισσότερο και λιγότερο ευτυχισμένες πόλεις της Ευρώπης Facebook Twitter
Άποψη της Κωνσταντινούπολης. Οι κάτοικοί της είναι οι λιγότερο ευχαριστημένοι με τον τόπο διαμονής τους.

Πάμε τώρα στις λιγότερο «χαρούμενες» πόλεις. Οι κάτοικοι των παρακάτω πόλεων δηλώνουν ότι είναι λιγότερο ευχαριστημένοι με τον τόπο διαμονής τους.

Κωνσταντινούπολη: 35%
Αθήνα (δήμος Αθηναίων): 33%
Παλέρμο: 32%
Αθήνα (μητροπολιτική περιοχή): 29%
Νάπολι: 25%
Μίσκολτς: 20%
Μασσαλία: 20%
Ρώμη: 19%

Προφανώς και δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες πόλεις από την λίστα βρίσκονται στο νότο και συγκεκριμένα γύρω από τη Μεσόγειο.

Οι περισσότερο και λιγότερο ευτυχισμένες πόλεις της Ευρώπης Facebook Twitter
Το Αμβούργο ανήκει και αυτό στις προνομιούχες ευρωπαικές μεγαλούπολεις.

Συγκεκριμένα για την Αθήνα δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα και ας εμφανίζεται η πόλη (εις διπλούν μάλιστα) στη λίστα με τις λιγότερο ευτυχισμένες. Και αυτό γιατί υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά στους δείκτες αισιοδοξίας από το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο το 2012, προς το θετικότερο. Το ποσοστό των Αθηναίων που δηλώνει ευχαριστημένο που ζει στην Αθήνα έχει αυξηθεί κατά 15 ολόκληρες μονάδες στο 65%, ενώ η γενικότερη αισιοδοξία έχει αυξηθεί επίσης κατά 15 μονάδες, στο 60%. Η ικανοποίηση για την εύρεση δουλειάς, την κατάσταση στους δρόμους και τις πλατείες και η εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή έχουν αυξηθεί επίσης, αν και κανένας από τους τρεις δείκτες δεν ξεπερνά το 45%.

Urban Culture
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτσι βγαίνουμε τώρα

Urban Culture / Έτσι βγαίνουμε τώρα

Άφθονη τέχνη για όλους, μεγάλα και niche πάρτι, ελληνικά και technο: Η Αθήνα έχει γίνει μια πόλη που μπορεί να προκαλέσει FOMO ακόμα και σ’ εκείνους που αρνούνται ότι το παθαίνουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, M.HULOT, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Radio Lifo / ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Δεν είναι ΚΨΜ. Είναι το ΨΚΜ και είναι ένα μικρό μαγαζάκι στη Μάρκου Μουσούρου, ακριβώς δίπλα από το Odeon. Ένα μέτα-ψιλικατζίδικο που άνοιξαν πριν από τρία περίπου χρόνια με πολλή αγάπη και μεράκι ένα ζευγάρι που μεγάλωσε στο Μετς. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την Μαρία Πολυξά και τον Δημήτρη Φάντη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Διεθνή / Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Κανένας αθλητής που έχει εκπροσωπήσει τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας
LIFO NEWSROOM
Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ρεπορτάζ / Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Πώς μοιάζει η καθημερινότητα στον πύργο ελέγχου; Τι συμβαίνει όταν υπάρχει ένα σκουπίδι στον διάδρομο; Ποιοι κουβαλάνε στα ταξίδια τους τις περισσότερες και μεγαλύτερες αποσκευές ανά άτομο; H LiFO εξασφάλισε πρόσβαση σε μέρη όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Urban Culture / Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Ο Hacky (Φώτης Γιορδαμνής), ο Gianuba (Γιάννης Θεοτοκάς), o GemiFrap (Κωνσταντίνος Γκεμιτζής), o Dorii (Γιάννης Μαγκνταλάσωβ) και ο Gunzar (Κρις Ελέζι) ζουν και δημιουργούν περιεχόμενο σε ένα μεγάλο σπίτι με πισίνα στα νότια.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Οι κάθετοι κήποι της Αθήνας

ADM 2024: The New Vision / Οι εντυπωσιακοί κάθετοι κήποι της Αθήνας

Ο αρχιτέκτονας μηχανικός Άρης Γιαννόπουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου WOA εξηγεί γιατί οι πράσινοι κήποι, πέρα από την καλαισθησία που προσφέρουν, είναι σημαντικοί για τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στην πόλη και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
M. HULOT
Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα / Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Πέρα από τα πάρκα και τους λόφους της Αθήνας, που όλοι γνωρίζουμε και επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσουμε.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Α. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΛΙΑΚΑΚΟΥ, M. HULOT, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ