Βαμπίρ δεν ξέρουμε αν υπήρχαν, βγαίνει όμως σε δημοπρασία ένα kit καταδίωξής τους

Βαμπίρ δεν ξέρουμε αν υπήρχαν, βγαίνει όμως σε δημοπρασία ένα kit καταδίωξής τους Facebook Twitter
Ως σπάνιο κομμάτι που βγαίνει στο σφυρί αναμένεται να αγγίξει τα 3.000 δολάρια το λιγότερο. Courtesy of Hansons
0



ΣΤΟΝ «ΔΡΑΚΟΥΛΑ» του Μπραμ Στόκερ οι περιγραφές των αξεσουάρ εξόντωσης βρικολάκων –με όλα τα σχετικά σύνεργα- του Δρ. Βαν Χέλσινγκ είναι τόσο λεπτομερείς που μαρτυρούν ότι ο συγγραφέας ίσως είχε περιεργαστεί ένα τέτοιο «κουτί πρώτων βοηθειών εναντίον βαμπίρ», τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.


Τώρα ένα τέτοιο kit καταδίωξης βαμπίρ βγαίνει σε δημοπρασία και είναι πραγματικά εντυπωσιακό τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τις εξωτερικές λεπτομέρειες, όσο και με το πλούσιο εσωτερικό μέρος του: επενδεδυμένο με πορφυρό μετάξι, με 8 θήκες διαφορετικού μεγέθους, έρχεται από τα τέλη του 1800 και περιέχει μία Βίβλο, ένα πιστόλι σε μέγεθος τσέπης, τρεις Σταυρούς, ένα μαχαίρι τσέπης με φιλντισένια λαβή, μία ασημένια λεπίδα, αλλά και τρία γυάλινα μπουκάλια με περίτεχνα στόμια.

Επίσης, στο κουτί υπάρχει μία Chapel (σ.σ.: το ροζάριο των Καθολικών), δυο πένσες (!) και άλλα πολύτιμα για την παλαιότητά τους μικροσύνεργα που σε κάποιον λογικά θα ήταν χρήσιμα κατά τη διάρκεια του «κυνηγιού» ενός απέθαντου που κατέτρεχε αθώες ψυχές και λαιμούς παρθένων.

Μία από τις θεωρίες των επικεφαλής της δημοπρασίας είναι ότι την εποχή εκείνη, αυτά τα kit πωλούνταν περισσότερο ως αναμνηστικά, σε συλλέκτες που τους είχε συνεπάρει ως μυθιστόρημα «Ο Δράκουλας» του Μπραμ Στόκερ, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών Hansons, τα μπουκαλάκια προέρχονται από την ύστερη βικτοριανή εποχή, ενώ η έκδοση του συγκεκριμένου αντιτύπου της Βίβλου χρονολογείται το 1842. Το παλαιότερο τμήμα του κουτιού, σύμφωνα με τον Charles Hanson, είναι το ίδιο του το καπάκι που χρονολογείται γύρω στα 1780.

Εντυπωσιακή επίσης είναι η επισμαλτωμένη εικόνα του Χριστού, μία κλασική εικόνα Ανάστασης του Κυρίου, που μέσα στο κουτί, όμως, συνυπάρχει με ένα φιλντισένιο αγαλματάκι ενός λύκου που φορά άμφια ιερέα...

Βαμπίρ δεν ξέρουμε αν υπήρχαν, βγαίνει όμως σε δημοπρασία ένα kit καταδίωξής τους Facebook Twitter
Courtesy of Hansons

Τι ήταν, λοιπόν, αυτό το κουτί; Μία από τις θεωρίες των επικεφαλής της δημοπρασίας είναι ότι την εποχή εκείνη, αυτά τα kit πωλούνταν περισσότερο ως αναμνηστικά, σε συλλέκτες που τους είχε συνεπάρει ως μυθιστόρημα «Ο Δράκουλας» του Μπραμ Στόκερ, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Βέβαια, υπάρχουν και πηγές από τη Ρουμανία που επιμένουν ότι παρόμοια κουτιά εξόντωσης βρικολάκων υπήρχαν και πριν τη συναρπαστική μυθοπλασία του Στόκερ, αφορούσαν, όμως, φόβους και δεισιδαιμονίες των αγροτών και των κτηνοτρόφων που επιχειρούσαν να εξηγήσουν πιθανές αρρώστιες της εποχής που αφάνιζαν τις σοδειές και τα κοπάδια τους.

«Οι άνθρωποι γοητεύονται από τις ιστορίες για βαμπίρ, εξ ου και η συνεχιζόμενη εμφάνισή τους σε ταινίες και στην τηλεόραση σήμερα. Είναι μέρος του λαϊκού πολιτισμού για περισσότερα από 200 χρόνια. Η δημοσίευση του John Polidori's The Vampyre το 1819 είχε σημαντικό αντίκτυπο και ακολουθήθηκε από το κλασικό Dracula του 1897 του Bram Stoker. Ωστόσο, η πίστη σε βαμπίρ και σε άλλες παράξενες δεισιδαιμονίες επιστρέφει ακόμη περισσότερο σήμερα.

Βαμπίρ δεν ξέρουμε αν υπήρχαν, βγαίνει όμως σε δημοπρασία ένα kit καταδίωξής τους Facebook Twitter
Εντυπωσιακή είναι η επισμαλτωμένη εικόνα του Χριστού, μία κλασική εικόνα Ανάστασης του Κυρίου, που μέσα στο κουτί, όμως, συνυπάρχει με ένα φιλντισένιο αγαλματάκι ενός λύκου που φορά άμφια ιερέα... Courtesy of Hansons

Το έργο της εξόντωσης ενός βρικόλακα ήταν εξαιρετικά σοβαρή δουλειά για εκείνη την εποχή και ασχέτως αν μιλάμε για υπαρκτές ή όχι καταστάσεις κινδύνου, οι άνθρωποι πίστευαν ότι μια τέτοια δουλειά θέλει τις σωστές μεθόδους και φυσικά τα σωστά εργαλεία», εξηγεί ο Hanson.


Επιστρέφοντας στην πεζή πραγματικότητα, ας σημειωθεί ότι σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό για την ιστορία του κουτιού ή τον πραγματικό ιδιοκτήτη αυτού του περίτεχνου κουτιού. Ο οίκος δημοπρασιών το απέκτησε πριν από τρία χρόνια, όταν ο Hanson επισκέφθηκε μία γκαλερί με αντίκες. Ως σπάνιο κομμάτι που βγαίνει στο σφυρί αναμένεται να αγγίξει τα 3.000 δολάρια το λιγότερο...

Με στοιχεία από New York Times 

 

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Το σπάνιο τεχνούργημα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα
THE LIFO TEAM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM