Όταν το 1965 το περιοδικό Life δημοσίευσε για πρώτη φορά μια σειρά φωτογραφιών του Σουηδού φωτογράφου και επιστήμονα Lennart Nilsson που παρουσίαζαν την γέννηση της ζωής και την ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου, η αίσθηση που προκάλεσε ήταν τεράστια. Ξαφνικά αποκαλύφθηκε ένας γνωστός αλλά άγνωστος κόσμος τον οποίο κανείς μέχρι τότε δεν είχε την δυνατότητα να δει αλλά όλοι είχαν βιώσει. Ο Lennart Nilsson το κατάφερε. Εξοπλισμένος με έναν επαναστατικό για την εποχή οπτικό εξοπλισμό, το ενδοσκόπιο, με ειδικούς μάκρο φακούς και ευρυγώνιο οπτικό σύστημα που κατασκεύασαν γι' αυτόν οι Karl Storz στη Γερμανία και Jungners Optiska στη Στοκχόλμη, κατάφερε να διηγηθεί με τις φωτογραφίες του την αρχή της ζωής ξεκινώντας από το ταξίδι του μικροσκοπικού σπερματοζωαρίου που μόνο ανάμεσα σε πολλά εκατομμύρια άλλα, καταφέρνει να σπάσει τον κλοιό του ωαρίου.
O Lennart Nilsson ξεκίνησε τη καριέρα του ως ανεξάρτητος φωτογράφος στα μέσα της δεκαετίας του '40 και συνεργάστηκε με εκδοτικούς οίκους και περιοδικά της εποχής. Ασχολήθηκε πολύ νωρίς με τη μάκρο φωτογραφία ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 50' χρησιμοποιώντας το ενδοσκόπιο κατάφερε να φωτογραφίσει εικόνες κυττάρων και αιμοφόρων αγγείων και βέβαια τα ανθρώπινα έμβρυα. Το 1965, δημοσιεύθηκε το βιβλίο
του "A Child is Born" που αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα φωτογραφικά άλμπουμ, ενώ οι φωτογραφίες του χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα στον αγώνα κατά των αμβλώσεων. Η ειρωνεία είναι ότι η κύηση των περισσότερων εμβρύων που φωτογράφισε ο Nilsson ήταν προγραμματισμένη να διακοπεί για ιατρικούς λόγους, παρ' όλα αυτά κέρδισαν ένα είδος αθανασίας μέσα από τις φωτογραφίες του. Ο Nilsson φωτογράφισε επίσης τον ιό του AIDS και το ΣΟΑΣ (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο). Πέθανε στις 28/1/2017 σε ηλικία 95 χρονών.