To Μπιλμπάο έχει περίπου 330.000 κατοίκους. Αν σκεφτεί κανείς πως σχεδόν 45.000 άνθρωποι έχουν διαρκείας στην Αθλέτικ, καταλαβαίνει πως πρόκειται για μια πόλη που επιβάλλεται να επισκεφτεί κάθε ποδοσφαιρόφιλος.
Το ότι οι περισσότεροι ασχολούνται λιγότερο ή περισσότερο με το ποδόσφαιρο το διαπιστώνει κανείς εύκολα, περπατώντας στους δρόμους της πόλης. Αν πεις ότι είσαι από την Ελλάδα, η πρώτη τους ερώτηση θα είναι για τον Ερνέστο Βαλβέρδε, τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού. Τώρα είναι προπονητής της Μπαρτσελόνα, αλλά έχει περάσει στο Μπιλμπάο 6 χρόνια ως παίκτης, ενώ, ως προπονητής, κάθισε στον πάγκο του συλλόγου για 306 ματς, ρεκόρ για την Αθλέτικ.
Το ματς που παρακολουθήσαμε από κοντά ήταν από τις κλασικές αναμετρήσεις της LaLiga μεταξύ της Αθλέτικ Κλαμπ και της Μπαρτσελόνα, ένας αγώνας που μεταδόθηκε, όπως και όλο το πρωτάθλημα της LaLiga, αποκλειστικά από τα αθλητικά κανάλια της COSMOTE TV.
Η Αθλέτικ Κλαμπ (που οι ντόπιοι, άγνωστο για ποιον λόγο, ενοχλούνται αν την πεις Αθλέτικ Μπιλμπάο) είχε ένα πολύ κακό ξεκίνημα στη σεζόν. Εδώ και λίγο καιρό, όμως, ύστερα από την αλλαγή προπονητή, η πορεία της ομάδας έχει βελτιωθεί και πλέον είναι πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού και τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.
Το 1912 υπήρξαν διαμαρτυρίες από άλλους συλλόγους πως η Αθλέτικ χρησιμοποίησε Άγγλους ποδοσφαιριστές που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής. Τότε ο σύλλογος αποφάσισε να χρησιμοποιεί αποκλειστικά Βάσκους παίκτες.
Το ματς με την Μπαρτσελόνα είχε οριστεί για το βράδυ της Κυριακής. Εμείς, όμως, πέρα από την ανεπανάληπτη αυτή ποδοσφαιρική εμπειρία που προσφέρει η ισπανική διοργάνωση, θα βιώναμε και ένα αξέχαστο ταξίδι στη γαστρονομία και τον πολιτισμό της χώρας ‒ αυτό, άλλωστε, είναι και το LaLiga experience, για όποιον επιλέξει να το ζήσει από κοντά.
Στην περίπτωση του Μπιλμπάο αυτό το κομμάτι είναι αρκετά ιδιαίτερο. Έως τα τέλη της δεκαετίας του '80 ήταν η πιο βιομηχανική πόλη της Ισπανίας. Είχε μεγάλα εργοστάσια που παρήγαν μπετόν, ναυπηγεία, γενικά εγκαταστάσεις βαριάς βιομηχανίας. Το γκρι χρώμα του ουρανού ήταν το Νο 1 χαρακτηριστικό της πόλης.
Αυτό άλλαξε για διάφορους λόγους. Πλέον η οικονομία της πόλης βασίζεται στον τουρισμό και στον πολιτισμό. Το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, ένα πραγματικά ιδιαίτερο κτίριο που μοιάζει με καράβι, είναι το γνωστότερο κτίριο της πόλης. Επίσης, το Μπιλμπάο, όπως και γενικότερα η Χώρα των Βάσκων, θεωρείται κορυφαίος γαστριμαργικός προορισμός.
Το βλέπεις στο πλήθος που κατακλύζει τα μπαρ, τα οποία προσφέρουν πίντσος και τάπας που σερβίρονται με οδοντογλυφίδα.
Η πόλη δεν είναι μακριά από τη θάλασσα, επομένως για τα πίντσος υπάρχουν πολλές συνταγές με ψάρι, αλλά και με κρέας. Τα περισσότερα είναι πάρα πολύ νόστιμα, αλλά, ακόμα κι αν δεν σου αρέσει κάποιο, επειδή είναι μικρού μεγέθους, πας εύκολα στο επόμενο. Όλα τα μπαρ που τα σερβίρουν είναι γεμάτα από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, ακόμα και τις καθημερινές. Το ότι βρέχει πολύ συχνά δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας για τους κατοίκους της περιοχής. Όπως μας είπε ένας ντόπιος, «αν δεν έβγαινα λόγω βροχής, δεν θα έβγαινα ποτέ».
Την Παρασκευή βρεθήκαμε στο αθλητικό κέντρο της Aθλέτικ, το Λεθάμα. Μπορεί στην Ελλάδα να μην υπάρχει κάτι αντίστοιχο, όμως οι περισσότερες ομάδες στην Ισπανία έχουν ένα παρόμοιο αθλητικό κέντρο.
Εκτός από τις υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, το Λεθάμα ξεχωρίζει και για κάτι άλλο. To παλιό San Mames, το γήπεδο της Μπιλμπάο που κατεδαφίστηκε το 2013 μετά από 100 χρόνια λειτουργίας, είχε μια χαρακτηριστική αψίδα που βρίσκεται πλέον στο κυριότερο γήπεδο του αθλητικού κέντρου, όπου αγωνίζεται η δεύτερη ομάδα της Αθλέτικ.
Στο Μπιλμπάο βρέχει περίπου 300 μέρες τον χρόνο, όμως τη μέρα που ήμασταν εκεί ο καιρός ήταν ηλιόλουστος. Η εικόνα της αψίδας με φόντο τα καταπράσινα βουνά της περιοχής είναι εντυπωσιακή.
Ο Ραούλ Γκαρθία, ένας από τους γνωστότερους παίκτες της Αθλέτικ, μας μίλησε για το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα. Ήταν αισιόδοξος για τον αγώνα, αλλά θεωρούσε πως ο ίδιος και οι συμπαίκτες του πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σε σχέση με προηγούμενα ματς. Για πολλά χρόνια ζούσε στη Μαδρίτη, αφού αγωνιζόταν στην Ατλέτικο. Παρ' όλα αυτά, του αρέσει η ζωή σε μια μικρότερη πόλη, όπως το Μπιλμπάο.
Ο τρόπος ζωής στη Χώρα των Βάσκων είναι πολύ όμορφος, όμως όταν παίζεις στην Αθλέτικ έχεις την αίσθηση πως είσαι μέρος ενός μεγάλου συλλόγου που δεν είναι απλώς ποδοσφαιρικός αλλά το σήμα κατατεθέν της περιοχής.
H Αθλέτικ χρησιμοποιεί μόνο Βάσκους ποδοσφαιριστές. Αυτό δεν είναι κάτι που ίσχυε από την αρχή. Το 1912 υπήρξαν διαμαρτυρίες από άλλους συλλόγους πως η Αθλέτικ χρησιμοποίησε Άγγλους ποδοσφαιριστές που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής. Τότε ο σύλλογος αποφάσισε να χρησιμοποιεί αποκλειστικά Βάσκους παίκτες.
Ο κανόνας αυτός έχει μια εξαίρεση: στην ομάδα επιτρέπεται να συμμετέχουν παίκτες με καταγωγή από άλλες χώρες, που όμως έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Χώρα των Βάσκων. Για παράδειγμα, ένας από τους γνωστότερους παίκτες της τωρινής ομάδας, ο Ινάκι Γουίλιαμς, είναι γιος μεταναστών από τη Λιβερία, αλλά γεννημένος στο Μπιλμπάο.
Το καινούργιο γήπεδο της Μπιλμπάο, που λέγεται κι αυτό San Mames, ολοκληρώθηκε το 2013. Οι Ισπανοί δημοσιογράφοι που ήταν μαζί μας στην αποστολή συμφώνησαν πως είναι το καλύτερο γήπεδο στην Ισπανία. Είναι εύκολο να το διαπιστώσεις, ακόμα και όταν δεν παρακολουθείς κάποιο ματς. Το να κάθεσαι στις κερκίδες είναι απόλαυση, μπορείς εύκολα να φανταστείς πώς είναι γεμάτο. Υπάρχουν μεγάλοι χώροι, φοβερά αποδυτήρια, μια υπερσύγχρονη αίθουσα Τύπου.
Μέσα στο γήπεδο υπάρχει και το μουσείο της Αθλέτικ που εστιάζει ιδιαίτερα στον χαρακτήρα της ομάδας και στη συμβολή της στη διαμόρφωση της κουλτούρας των Βάσκων. Σύμβολό της είναι το λιοντάρι: αναφέρεται κι αυτό στον San Mames, τον Άγιο Μάμα, η εκκλησία του οποίου βρίσκεται κοντά στο γήπεδο. Ο Μάμας ήταν ένας από του πρώτους χριστιανούς που ρίχτηκαν στη ρωμαϊκή αρένα, όμως, σύμφωνα με την παράδοση, τα λιοντάρια, αντί να τον κατασπαράξουν, τον υπερασπίστηκαν. Γι' αυτό οι παίκτες της Αθλέτικ αποκαλούνται «λιοντάρια», οι υπερασπιστές του San Mames.
Στο μουσείο υπάρχουν γραμμένα στον τοίχο τα ονόματα και οι φωτογραφίες όλων των παικτών που έχουν φορέσει τη φανέλα του συλλόγου, όπως και τα ονόματα όλων των μελών που πληρώνουν συνδρομή και εκλέγουν τη διοίκηση της Αθλέτικ.
Αναφέραμε προηγουμένως πως περίπου 45.000 άνθρωποι έχουν διαρκείας στην Αθλέτικ. Μπορεί η ομάδα να έχει μόνο Βάσκους παίκτες, οι οπαδοί της όμως δεν είναι μόνο Βάσκοι. Στο ξενοδοχείο όπου μένουμε υπάρχουν και κάποιοι Βρετανοί. Είναι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας της Αθλέτικ. Ταξιδεύουν κάθε δεκαπέντε μέρες μέχρι εδώ και συνδυάζουν την αγάπη τους για το σπορ με την εκδρομή. Δεν ενθουσιάζονται πια από το βρετανικό ποδόσφαιρο. «Εδώ έχει καλύτερους παίκτες, πιο πιστούς οπαδούς και οι ομάδες διατηρούν περισσότερο τον χαρακτήρα τους. Στην Αγγλία αυτό δεν ισχύει πια» λένε.
To ματς
Ήρθε, λοιπόν, η βραδιά του αγώνα της Κυριακής. Το πούλμαν της Μπαρτσελόνα έφτασε στο γήπεδο. Η συμμετοχή του Λιονέλ Μέσι ήταν αμφίβολη λόγω τραυματισμού, όμως τελικά θα παίξει. Είναι ο τελευταίος που κατέβηκε από το πούλμαν χωρίς κάποιον συμπαίκτη δίπλα του. Αυτό συμβαίνει σε κάθε αγώνα, ίσως για λόγους star system, ίσως για πρακτικούς λόγους, καθώς έτσι είναι ευκολότερο για τους φαν να τον φωτογραφίσουν.
Όσοι συμμετέχουμε στο La Liga Experience έχουμε τη δυνατότητα να κατέβουμε στον αγωνιστικό χώρο με τον πολύ ακριβό χλοοτάπητα και να νιώσουμε όπως οι ποδοσφαιριστές που σε λίγο θα παίξουν μπροστά σε 53.000 θεατές.
Ο αγώνας ξεκινάει. Στο γήπεδο υπάρχουν και οπαδοί της Μπαρτσελόνα, όχι πολλοί. Το κοινό είναι φοβερά φασαριόζικο, όμως δεν υπάρχει φόβος επεισοδίων. Άλλωστε, μέσα στο γήπεδο δεν υπάρχει κανένας αστυνομικός, μόνο σεκιούριτι.
Η Μπιλμπάο ξεκινάει πολύ καλύτερα και είναι η ομάδα που έχει την κατοχή της μπάλας, αλλά και τις ευκαιρίες. Ο Ινάκι Γούιλιαμς, ο αφρικανικής καταγωγής παίκτης που προαναφέρθηκε, είναι αυτός που χάνει τις ευκαιρίες και ο Ντερ Στέγκε, ο τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα, ο καλύτερος παίκτης τους αγώνα.
Προφανώς, σε όσους βλέπουν τους αγώνες της LaLiga αποκλειστικά από την COSMOTE TV στην Ελλάδα, είναι γνωστό πως η ταχύτητα και ο ρυθμός του παιχνιδιού είναι συναρπαστικά, αλλά όταν το ζεις μέσα στο γήπεδο αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.
Το ημίχρονο λήγει με το σκορ 0-0. Όσοι κάθονται στις θέσεις VIP, που δεν είναι λίγες, αλλά καλύπτουν ολόκληρο το μεσαίο διάζωμα του γηπέδου, μπορούν στο ημίχρονο να φάνε τοπικές σπεσιαλιτέ ή να πιουν χυμούς.
Το δεύτερο ημίχρονο έχει μάλλον πιο αργό ρυθμό, είναι όμως εξίσου συναρπαστικό με το πρώτο. Η Μπαρτσελόνα έχει πάρει τον έλεγχο του παιχνιδιού. Τελικά ο αγώνας λήγει με ισοπαλία 0-0.
Οι άνθρωποι φεύγουν από το γήπεδο και επιστρέφουν στα σπίτια τους ή συνεχίζουν τη βραδιά τους στα μπαρ της πόλης. Όπως μας λένε, είναι απίθανο να δεις κάποιον στον δρόμο την ώρα που παίζει η Αθλέτικ.
Το ταξίδι στο Μπιλμπάο για το LaLiga Experience ήταν μια φοβερή εμπειρία όχι μόνο για όποιον αγαπάει το ποδόσφαιρο αλλά και για όποιον αναζητά μοναδικές συγκινήσεις! Ήμασταν τυχεροί που τη ζήσαμε από κοντά.