«Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Δεμάτι κάλεσμα Facebook Twitter
Φωτογραφία από εκδήλωση που διοργάνωσε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) «Τα Ψηλά Βουνά».
0

O Βασίλης Νάκκας είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά» που στοχεύει στην επανακατοίκηση και την αξιοβίωτη ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών. Έχουν ως έδρα τους το Δεμάτι, ένα μικρό χωριό στο Ανατολικό Ζαγόρι, με μόλις τέσσερις μόνιμους κατοίκους. 

Πριν από λίγες μέρες απηύθυναν μια ανοιχτή πρόσκληση σε άτομα, ζευγάρια ή οικογένειες που θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο χωριό, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση βιολογικών θερμοκηπίων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Όλα τα έσοδα φυσικά θα πηγαίνουν στον ή στους ανθρώπους που θα αναλάβουν τη διαχείρισή τους. 

Η ομάδα προσφέρει, επίσης, δωρεάν διαμονή τον πρώτο χρόνο, βιολογικά πιστοποιημένα θερμοκήπια και γη προς αξιοποίηση, καθώς και στήριξη, συνεργασία και διασύνδεση με δίκτυα παραγωγών. 

Μιλήσαμε μαζί του, προσπαθώντας να μάθουμε περισσότερα για το πολύ ενδιαφέρον κάλεσμα που καλύπτει τα βασικά ζητούμενα των ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να κάνουν πράξη την αποκέντρωση. 

«Η ανάσταση ενός χωριού είναι μια διαδικασία που απαιτεί μελέτη, χρόνο και σκληρή δουλειά, αλλά, πάνω απ’ όλα, ανθρώπους που θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν σε αυτό, έχοντας τη δυνατότητα να βιοποριστούν και να ζήσουν αξιοπρεπώς μέσα σε ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα, αξιοποιώντας εργαλεία κοινωνικής οικονομίας και καινοτομίας».

— Πες μας δυο λόγια για το χωριό καταρχάς.
Το Δεμάτι είναι ένα μικρό ορεινό χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου, βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου στην καρδιά της Πίνδου και αντικρίζει ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ηπείρου, τον Λάκμο ή «Περιστέρι». Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μ. και απέχει 37 χλμ. από τα Ιωάννινα και 27χλμ. από το Μέτσοβο, μέσω της Εγνατίας Οδού. Παραδοσιακά καλλιεργούνταν σιτάρι στην περιοχή, ενώ στον οικισμό Πλάκα εξορύσσεται ένα από τα πιο γνωστά ορυκτά της Ελλάδας, το μάρμαρο Δεματίου. 

Στο Δεμάτι συναντάμε έναν προοικιστικό τρόπο ανάπτυξης των κοινοτήτων σε διάσπαρτους οικισμούς, αποτελούμενους από διευρυμένες οικογένειες, προγενέστερο της συνηθισμένης μορφής του χωριού όπως το ξέρουμε σήμερα, με μια κεντρική πλατεία δηλαδή και τα σπίτια συγκεντρωμένα γύρω από αυτήν. Πετρόχτιστο και περιτριγυρισμένο απο δάση, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν ηρεμία και ένα σχεδόν ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον.

Σήμερα, ο κεντρικός οικισμός έχει τέσσερις μόνιμους κατοίκους, χωρίς να υπολογίζουμε τα μέλη της ομάδας μας, αφού οι περισσότεροι μετανάστευσαν μαζικά τη δεκαετία του '60 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ όπου βρίσκεται σήμερα η μεγαλύτερη κοινότητα Δεματατών. Τα περισσότερα σπίτια κατοικούνται μόνο το καλοκαίρι, όταν επιστρέφουν οι απόδημοι Δεματάτες. Εκτός από τα γραφεία μας, που βρίσκονται στο παλιό δημοτικό σχολείο, και το καφενείο, που ανοίγει 2-3 φορές την εβδομάδα, δεν υπάρχουν άλλες υποδομές στο χωριό, η πρόσβαση σε αυτές όμως είναι αρκετά εύκολη, αφού στα γύρω χωριά υπάρχουν φαρμακεία, βενζινάδικα και μίνι-μάρκετ, ενώ σε Γιάννενα και  Μέτσοβο μπορεί κάποιος να βρει ό,τι χρειάζεται.

Δεμάτι κάλεσμα Facebook Twitter
Τα μέλη της ομάδας «Τα Ψηλά Βουνά». Ο Βασίλης Νάκκας τέταρτος από αριστερά.

— Μίλησέ μας λίγο για την καθημερινότητα εκεί. 
Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό. Ανάλογα με την εποχή, οι εργασίες αλλάζουν, είτε αυτό αφορά τις καλλιέργειες είτε τη συντήρηση των υποδομών και του σπιτιού. Με εξαίρεση τον χειμώνα, που είναι σίγουρα η πιο ξεκούραστη εποχή, αν έχεις κάνει την απαραίτητη προετοιμασία, ο υπόλοιπος χρόνος σίγουρα δεν σε αφήνει να ρουτινιάσεις. Πέρα από τη δουλειά που απαιτεί η γη και γενικότερα η πρωτογενής παραγωγή, που ανά περιόδους κοιμάσαι και ξυπνάς στο χωράφι, πάντα υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει. 

Από το κόψιμο των αγριόχορτων, που ειδικά την άνοιξη, πριν τα κόψεις, ξαναφυτρώνουν, μέχρι την επιδιόρθωση ενός λάστιχου που τρύπησε, οι μικροδουλειές δεν τελειώνουν ποτέ. Οι ενδιάμεσες στάσεις στο καφενείο ή το σχολείο του χωριού για φαγητό ή καφέ είναι μέρος της καθημερινότητας και ευκαιρία να ανταλλάξεις δυο κουβέντες ή να ζητήσεις μια συμβουλή πριν φύγεις για την επόμενη «αποστολή». Σχεδόν όλο τον χρόνο υπάρχει κάτι να συλλέξεις στο δάσος, χόρτα, βότανα, μανιτάρια και καρποί, μια αφορμή πρώτης τάξεως για ένα γρήγορο ξέσκασμα που γεμίζει τις αποθήκες σου με εξαιρετικές πρώτες ύλες. Ανάμεσα στις εργασίες, οι συχνές εξορμήσεις σε φίλους στα διπλανά χωριά ή στα Γιάννενα για θέατρο και αλληλεπίδραση είναι απαραίτητες και συμβαίνουν είτε με αφορμή κάποια μετακίνηση που έπρεπε να  γίνει είτε απλά για ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση. Το καλοκαίρι ο τόπος ζωντανεύει, όπως και όλα σχεδόν τα χωριά, πριν επιστρέψει ξανά από το φθινόπωρο στους κανονικούς, γαλήνιους ρυθμούς του.

— Πάμε τώρα και στην πρόσκληση. Τι προσδοκάτε με αυτή;
Η παραχώρηση των θερμοκηπίων αλλά και η παροχή στέγης τον πρώτο χρόνο έχουν ως στόχο να βοηθήσουν στο ξεκίνημά  τους τους ανθρώπους που θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας, να εγκατασταθούν στα ορεινά της χώρας και να βιοποριστούν παράγοντας ποιοτικά ορεινά προϊόντα. Κάνουμε πράξη αυτό που προτείνουμε σε όλες τις ορεινές κοινότητες και τους δήμους της χώρας για να προσελκύσουν κόσμο στον τόπο τους, στηρίζοντας έμπρακτα στα πρώτα τους βήματα όσους επιχειρήσουν αυτήν τη μετάβαση. Η ανάσταση ενός χωριού είναι μια διαδικασία που απαιτεί μελέτη, χρόνο και σκληρή δουλειά, αλλά, πάνω απ’ όλα, ανθρώπους που θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν σε αυτό, έχοντας τη δυνατότητα να βιοποριστούν και να ζήσουν αξιοπρεπώς μέσα σε ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα, αξιοποιώντας εργαλεία κοινωνικής οικονομίας και καινοτομίας. Η προσδοκία μας είναι οι άνθρωποι που θα αναλάβουν τα θερμοκήπια να στεριώσουν στο χωριό, να φέρουν καινούργιες ιδέες, ποιοτικά προϊόντα και δραστηριότητα στον τόπο, προσθέτοντας ενα λιθαράκι στην ανάπτυξη των ορεινών μας κοινοτήτων, αλλά και νέους συνεργάτες στο οικοσύστημα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Αλ.Ο.) της περιοχής μας.

Δεμάτι κάλεσμα Facebook Twitter
Τα θερμοκήπια είναι πλήρως λειτουργικά, έχουν εγκατεστημένο σύστημα άρδευσης με σταγόνες, ενώ τα δύο από τα τέσσερα έχουν υπερυψωμένα παρτέρια, κάτι που διευκολύνει σημαντικά τη συγκομιδή και συντήρησή τους.

— Σε τι κατάσταση είναι τα θερμοκήπια; Πώς θα μπορούσε να τα εξελίξει ο άνθρωπος ή οι άνθρωποι που θα έρθουν;
Τα θερμοκήπια ήταν πλήρως παραγωγικά μέχρι και το 2022. Έκτοτε αξιοποιούμε μόνο ένα μέρος αυτών για προσωπική χρήση, αφού η δραστηριότητά μας δεν μας επιτρέπει να ασχοληθούμε με αυτά επαγγελματικά. Αυτό ήταν που μας οδήγησε και στην απόφαση να τα παραχωρήσουμε ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως, όπως γινόταν για σχεδόν πέντε χρόνια. Τα θερμοκήπια είναι πλήρως λειτουργικά, έχουν εγκατεστημένο σύστημα άρδευσης με σταγόνες, ενώ τα δύο από τα τέσσερα έχουν υπερυψωμένα παρτέρια, κάτι που διευκολύνει σημαντικά τη συγκομιδή και συντήρησή τους. Εκτός από τα θερμοκήπια, παραχωρούμε και τις εκτάσεις γύρω από αυτά που είναι επίσης καλλιεργήσιμες, αλλά και ένα κτήμα 6 στρεμμάτων σε αναβαθμίδες, που βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. από το χωριό, όλα με βιολογική πιστοποίηση. 

— Υπάρχει και κάτι άλλο με το οποίο θα μπορούσαν να ασχοληθούν για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους;
Είναι αλήθεια πως, ακόμη κι αν καταφέρνεις να εξασφαλίσεις το εισόδημά σου μόνο μέσα από την αγροτική παραγωγή, οι συμπληρωματικές πηγές εισοδήματος από παράλληλες δραστηριότητες προσφέρουν ασφάλεια, αφού σε μια κακή χρονιά μπορεί να αποδειχτούν σωτήριες για τη βιωσιμότητα ενός ορεινού παραγωγού, ή να αποφέρουν επιπλέον πόρους για να αναπτύξεις τις δραστηριότητές σου. Ως μέλη του δικτύου μας, όσοι αναλάβουν τα θερμοκήπια θα συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρουμε, έχοντας έτσι την ευκαιρία να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και σε άλλους τομείς εκτός της πρωτογενούς παραγωγής. Ανάλογα με τις ικανότητες, τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντά τους, μαζί με την ομάδα των Ψηλών Βουνών, θα μπορούν να συνδιαμορφώσουν και να υλοποιήσουν νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια ή τουριστικές εμπειρίες και να συμμετάσχουν σε ερευνητικά προγράμματα, συμβάλλοντας ενεργά στην ανασυγκρότηση των ορεινών κοινωνιών. Οι επιλογές δεν εξαντλούνται στα παραπάνω, αφού η περιοχή του Ζαγορίου προσφέρεται για πληθώρα δραστηριοτήτων στις οποίες μπορούν να προσφέρουν είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με τα «Ψηλά Βουνά», είτε ως συνεργάτες κάποιας άλλης επιχείρησης ή φορέα που δραστηριοποιείται στην περιοχή. 

Τέλος, δραστηριότητες που μπορούν να ασκηθούν παράλληλα με την αγροτική παραγωγή όπως η μελισσοκομία, η υλοτομία, η ενασχόληση με τον εναλλακτικό τουρισμό κ.ά. μπορούν επίσης να συμβάλουν σημαντικά στο εισόδημα ενός ορεινού παραγωγού.

Δεμάτι κάλεσμα Facebook Twitter
Το Δεμάτι είναι ένα μικρό ορεινό χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου, βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου στην καρδιά της Πίνδου και αντικρίζει ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ηπείρου, τον Λάκμο ή «Περιστέρι».

— Αν μας διαβάζει κάποιος που ενδιαφέρεται, τι θα ήθελες να του πεις εσύ προσωπικά;
Θα περιέγραφα την καθημερινότητα και τις προκλήσεις της αγροτικής ζωής σε ένα σχεδόν ερημωμένο ορεινό χωριό αλλά και όλα τα θετικά που ακολουθούν μια μετεγκατάσταση στα ορεινά. Την ποιότητα ζωής που σου εξασφαλίζει η καθημερινή επαφή με τη φύση και την αυτονομία που σου προσφέρει το βουνό αν καταφέρεις να  αντεπεξέλθεις στις δυσκολίες· τη βοήθεια και υποστήριξη που θα έχει όχι μόνο από εμάς αλλά και από το ευρύτερο οικοσύστημα Κ.Αλ.Ο. της περιοχής μας και το πόσο σημαντικό είναι να εργαστούμε πάνω στην αξιοβίωτη ανάπτυξη των χωριών μας μέσα από την παραγωγή ορεινών προϊόντων, αναδεικνύοντας τα ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης για τη χώρα και τους ανθρώπους της.

— Μπορείς να βάλεις σε μια λίστα τα αρνητικά και τα θετικά που θα συναντήσει;
Η απομόνωση και οι εργασίες που φαίνεται να μην τελειώνουν ποτέ είναι ίσως οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάποιος. Χρειάζεται επιμονή και πίστη για να τα καταφέρεις στο βουνό, ακόμη κι αν έχεις υποστήριξη· μερεμέτια, κόψιμο χόρτων, αγορά και ντάνιασμα ξύλων  για τον χειμώνα, καθημερινή εργασία στα θερμοκήπια και στο κτήμα στις καλλιεργητικές περιόδους· αβαρίες, μικροζημιές, απρόοπτα και μετακινήσεις της τελευταίας στιγμής για ένα ανταλλακτικό που ξέχασες και υπάρχει μόνο στα Γιάννενα. Σε αυτά προστίθεται η έλλειψη κοινωνικοποίησης στην καθημερινότητα, η σκληρή και πολλές φορές επίπονη σωματική εργασία και πολλά ακόμη που διαφέρουν για τον καθένα. 

Από την άλλη, η αυτονομία, η ασύγκριτη ικανοποίηση του να βλέπεις τη σοδειά σου να μεγαλώνει και τους κόπους σου να αποδίδουν, η ηρεμία που προσφέρει η ζωή μέσα στη φύση, οι δεκάδες διαδρομές για πεζοπορία και αναρρίχηση, τα ποτάμια και οι λίμνες, τα  στέκια στα γύρω χωριά, τα βότανα, οι καρποί και τα άγρια μανιτάρια, τα τοπία και οι φίλοι που έρχονται να σου δώσουν ένα χέρι όταν το έχεις ανάγκη, τα αυτοσχέδια γλέντια σε κάποιο καφενείο το καταχείμωνο και πολλά ακόμη μικρά και μεγάλα δημιουργούν τελικά μια άλλη πραγματικότητα που σε ολοκληρώνει, αν αυτό τελικά ζητάει η ψυχή σου.

Δεμάτι κάλεσμα Facebook Twitter
Τα πειραματικά θερμοκήπια των Ψηλών Βουνών
Δεμάτι κάλεσμα Facebook Twitter
Πετρόχτιστο και περιτριγυρισμένο απο δάση, το Δεμάτι αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν ηρεμία και ένα σχεδόν ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον.
Δεμάτι κάλεσμα Facebook Twitter
Η εκκλησία του χωριού

Οι μετακινήσεις δεν είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες –η πόλη των Ιωαννίνων είναι σε απόσταση 30 λεπτών–, ενώ μικρότερες υποδομές και σχολεία βρίσκονται σε διπλανά χωριά, εξυπηρετώντας ανάγκες της τελευταίας στιγμής αλλά και όσους έχουν παιδιά σε μικρή ηλικία. 

Ο παραγωγός που θα αναλάβει τα θερμοκήπια θα μπορεί να διοχετεύσει τα προϊόντα του απευθείας σε καταναλωτές στα Ιωάννινα μέσω ενός δικτύου διανομής που στήνουμε αυτήν τη στιγμή και βασίζεται στα πρότυπα της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας, εισπράττοντας το μεγαλύτερο μέρος της λιανικής τιμής, χωρίς μεσάζοντες. Θα έχει βοήθεια από εθελοντές τις περιόδους που χρειάζεται εργατικά χέρια, ελεύθερη πρόσβαση στις υποδομές μας, διασύνδεση με γεωπόνους και βιολογικά φυτώρια, διάθεση όλων των βασικών εργαλείων που χρειάζεται για να ξεκινήσει να καλλιεργεί, διοικητική και οργανωτική υποστήριξη, και ευκαιρίες για συνεργασία όχι μόνο με τα «Ψηλά Βουνά» αλλά και με όλους τους οργανισμούς του ευρύτερου οικοσυστήματος Κ.Αλ.Ο. της περιοχής.

— Ποια τα σχέδιά σας για την επόμενη μέρα; Δηλαδή στο ενδεχόμενο που θα καλυφθεί η θέση αυτή, τι σκέφτεστε για την περαιτέρω ανάπτυξη του έργου σας στο Δεμάτι;
Το επόμενο βήμα είναι το άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες της περιοχής. Το παλιό σχολείο του χωριού, που πλέον λειτουργεί ως κέντρο στήριξης ορεινών περιοχών και στεγάζει τα γραφεία μας, θα αρχίσει να φιλοξενεί εκπαιδευτικές δράσεις αλλά και εργαστήρια. Στόχος μας είναι το σχολείο, τα θερμοκήπια και τα δάση της περιοχής να αξιοποιηθούν και να γίνουν σημεία αναφοράς, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και μεγάλους να συμμετάσχουν σε ενδιαφέρουσες δράσεις που θα αναδείξουν τη σημασία της φύσης ως πεδίου μάθησης και ανάπτυξης. Ανοίγοντας το σχολείο ζωντανεύουμε το χωριό, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε δημιουργούς, παραγωγούς, εκπαιδευτές, παιδαγωγούς, ψυχοθεραπευτές κ.ά. να αξιοποιήσουν μια ορεινή υποδομή και να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε ντόπιους και επισκέπτες.

Στείλτε τις προτάσεις σας για τη στήλη «Γειτονιές της Ελλάδας» στο [email protected]

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεμάτι Ζαγορίου

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σκοπός μας είναι να κάνουμε το Δεμάτι Ζαγορίου να ξαναπάρει ζωή»

Ο Αντώνης Αρβανίτης και η σύντροφός του Χριστίνα Παπακυρίτση περνούν πλέον μεγάλα διαστήματα σε ένα χωριό της Πίνδου που έχει μόλις άλλους 4 μόνιμους κατοίκους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ένα Σαββατοκύριακο στο Ζαγόρι με τα «Τα Ψηλά Βουνά»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Ψηλά Βουνά»: Μια ομάδα νέων κάνει πράξη την επανακατοίκηση των ορεινών περιοχών

Ένα Σαββατοκύριακο στο Ζαγόρι με την ομάδα που προσπαθεί να δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια αξιοβίωτη ζωή στις ορεινές κοινότητες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Ο Κώστας δεν έφυγε ποτέ από τη Ζίτσα, ενώ η Άννα άφησε τη δικηγορία και τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν μαζί εκεί, να δουλεύουν τον φούρνο του χωριού, να κάνουν workshops και να φιλοξενούν συναυλίες στη φάρμα τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT
«Βγαίνεις ένα χειμωνιάτικο πρωινό από το σπίτι σου, ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή»;

Ταξίδια / «Στη Μαντίνεια οι μέρες γεμίζουν με πράγματα που έχουν πραγματική αξία και νόημα»

Όταν ένιωσε ότι ο χρόνος στην Αθήνα φεύγει χωρίς να τον αντιλαμβάνεται, η Μαριλένα Παναγοπούλου επέστρεψε στο χωριό της, αφοσιώθηκε στο κρασί και απολαμβάνει πια τη ζωή σε έναν τόπο όπου ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να μάθουμε το χωριό σου μέσα από την τέχνη σου, για να έρθουμε κιόλας»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να το μάθουμε μέσα από την τέχνη σου»

Δύο 26χρονοι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, το Φανάρι Καρδίτσας, και του έδωσαν νέα ζωή μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Nowstalgism.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ