«Ο ήλιος είναι πολύ λαμπερός, κάντε κάτι»: Η ζωή στο πραγματικό White Lotus

«Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο»: Η ζωή στο πραγματικό White Lotus Facebook Twitter
Tα «υπερβολικά» αιτήματα των επισκεπτών εκπληρώνονται μόνο αφού το ξενοδοχείο επιβεβαιώσει ότι ο επισκέπτης μπορεί να πληρώσει γι' αυτό, εξετάζοντας το οικονομικό του υπόβαθρο
0


ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
 Four Seasons Koh Samui, ένα resort πέντε αστέρων με θέα στον κόλπο της Ταϊλάνδης αποτελεί το σκηνικό του τρίτου κύκλου του The White Lotus, της επιτυχημένης σειράς του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Μάικ Γουάιτ που κάθε κύκλος της εκτυλίσσεται σ’ ένα διαφορετικό υπερπολυτελές θέρετρο. Οι προηγούμενες σεζόν έχουν επίσης γυριστεί σε resort της αλυσίδας Four Seasons, και το συγκεκριμένο brand μοιάζει με ιδανικό εταιρικό συνεργάτη μιας σειράς όπου οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι υπερπρονομιούχοι τουρίστες με κακομαθημένη και συχνά αλλόκοτη συμπεριφορά τους. Για τα γυρίσματα του τρίτου κύκλου, το HBO, που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή και την προβολή της σειράς εξαγόρασε ολόκληρο το θέρετρο για δύο μήνες στις αρχές του 2024 και ο δημιουργός της σειράς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του προηγούμενου έτους στην Ταϊλάνδη ανιχνεύοντας τοποθεσίες, μελετώντας την ταϊλανδέζικη κουλτούρα και παρατηρώντας τα είδη των τουριστών που έρχονται στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής, οι τιμές για την πιο απλή βίλα του ξενοδοχείου ξεκινούν από περίπου 2.200 δολάρια τη βραδιά. Το ξενοδοχείο διαχειρίζεται επίσης δέκα ιδιωτικές κατοικίες, οι οποίες μπορούν να ενοικιαστούν για έως και 30.000 δολάρια τη βραδιά και συνοδεύονται από μόνιμους μπάτλερ. Οι επισκέπτες προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ, την Κεντρική Ευρώπη και τον Περσικό Κόλπο, αντίθετα από την υπόλοιπη χώρα, όπου η πλειονότητα των τουριστών προέρχεται από την Κίνα, τη Μαλαισία και την Ινδία. Μόλις πέρυσι ο τουρισμός άρχισε να πλησιάζει τα νούμερα πριν από την πανδημία, και η χώρα αναμένει μια εισροή επισκεπτών χάρη στο White Lotus, το οποίο στους προηγούμενους κύκλους του ενίσχυσε τον τουρισμό στο Μάουι και τη Σικελία, όπου διαδραματιζόταν.

Το 2021 ένας Βρετανός crypto trader κατανάλωσε μπόλικη μεθαμφεταμίνη, ανέβηκε σ’ ένα ταχύπλοο και άρχισε να πυροβολεί με πιστόλι προς το Four Seasons, όπου διέμενε. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη ένα περιστατικό που θυμίζει White Lotus στο Koh Samui.

Ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου, Σινγκ Άσι, λέει ότι ο ίδιος και το προσωπικό του είναι συνηθισμένοι στα εξωφρενικά κάποιες φορές αιτήματα των πελατών και εμφανίζονται πάντα πρόθυμοι να κάνουν το αδύνατο πραγματικότητα. Κάποτε ένας επισκέπτης απαίτησε, και έλαβε, έναν μάγο. Το ξενοδοχείο προσφέρει επί 24ωρου βάσεως τις υπηρεσίες του μοναδικού αγγλόφωνου βουδιστή μοναχού του νησιού, ενώ, πρόσφατα, ένας επισκέπτης έφτασε στο ξενοδοχείο στις δέκα το βράδυ και ήθελε να κάνει επί τόπου πρόταση γάμου στη φίλη του. «Μας είπε ότι πρέπει να αγοράσει ένα ακριβό δαχτυλίδι τώρα αμέσως», θυμάται ο Άσι, ο οποίος έφερε αεροπορικώς έναν κοσμηματοπώλη από την Μπανγκόκ, αφού τα πάντα στο νησί ήταν κλειστά εκείνη την ώρα. Ενώ ο επισκέπτης διάλεγε δαχτυλίδι, το προσωπικό του ξενοδοχείου μετέφερε τη φίλη του στην παραλία, όπου τους περίμενε ένα σπέσιαλ ιδιωτικό δείπνο που είχε ήδη κανονιστεί.

«Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο»: Η ζωή στο πραγματικό White Lotus Facebook Twitter
Για τα γυρίσματα του τρίτου κύκλου, το HBO εξαγόρασε ολόκληρο το θέρετρο για δύο μήνες στις αρχές του 2024.

Ο Άσι διευκρινίζει ότι τα «υπερβολικά» αιτήματα εκπληρώνονται μόνο αφού το ξενοδοχείο επιβεβαιώσει ότι ο επισκέπτης μπορεί να πληρώσει γι' αυτό, εξετάζοντας το οικονομικό του υπόβαθρο. Ακόμα όμως και οι «συνηθισμένοι» επισκέπτες λαμβάνουν ένα ασυνήθιστο επίπεδο εξυπηρέτησης. Μια πελάτισσα είπε ότι σοκαρίστηκε όταν παρατήρησε ότι η καθαρίστρια είχε καθαρίσει προσεκτικά ακόμα και τη βούρτσα των μαλλιών της, αφαιρώντας όλες τις τρίχες. Ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι –«ηχοθεραπευτές», γκουρού του διαλογισμού, χορευτές, γυμναστές– προσφέρουν στους επισκέπτες μια προσέγγιση της ταϊλανδέζικης κουλτούρας, ο μικρός στρατός που ασχολείται με τη φύλαξη του θέρετρου παλεύει να διατηρήσει μια άλλη οφθαλμαπάτη: την έκτασης 43 στρεμμάτων επικράτεια του ξενοδοχείου, η οποία κατρακυλά από δύο καταπράσινα βουνά προς τη θάλασσα μέσα σε μια περιποιημένη ζούγκλα. Σαράντα περίπου εργάτες σηκώνονται τα ξημερώματα για να δώσουν μια ατελείωτη μάχη με τη φύση, απαλλάσσοντας το θέρετρο από τα ερπετά, τις σαύρες και τα ζωύφια που συναντά κανείς σχεδόν σε κάθε άλλο ξενοδοχείο στη Νοτιοανατολική Ασία. Δύο φορές την εβδομάδα γίνεται απεντόμωση, όπου κάθε κτίριο ψεκάζεται με μια μυστηριώδη χημική ουσία. Το ξενοδοχείο ανακατασκεύασε πρόσφατα την παραλία, εισάγοντας ακτοπλοϊκώς τόνους άμμου μετά τις χειμερινές καταιγίδες.

Παρ’ όλα αυτά, όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι, κάποιοι επισκέπτες εξακολουθούν να έχουν τρελές απαιτήσεις και να διαμαρτύρονται ακόμα και για τα στοιχεία της φύσης, λες και το Four Seasons μπορεί να τα ελέγξει και αυτά: «Το νερό είναι πολύ αλμυρό», ή «ο ήλιος είναι πολύ λαμπερός, κάντε κάτι επιτέλους». Φυσικά, κάποια αιτήματα είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν, αλλά ο στόχος είναι να δοθεί στους επισκέπτες η αίσθηση ότι τους φροντίζουν. Η αναγνώριση των επιθυμιών τους φαίνεται να είναι πιο σημαντική από την εκπλήρωσή τους.  Άραγε η διεύθυνση του ξενοδοχείου βάζει ποτέ όριο στα αιτήματα των επισκεπτών; Η απάντηση είναι ότι «το ξενοδοχείο δεν θα σας προμηθεύσει με "χόρτο", αλλά θα σας πει πού να το βρείτε». (Η κάνναβη έχει αποποινικοποιηθεί στην Ταϊλάνδη, και με το που βγαίνετε από το αεροδρόμιο του Σαμούι, πέφτετε σε έναν κεντρικό δρόμο που είναι γεμάτος με βιτρίνες που την διαφημίζουν). Ο Άσι λέει ότι δεν επιτρέπει σεξεργάτριες και σεξεργάτες στο ξενοδοχείο, αλλά αν κάποιος επισκέπτης επιμένει να φέρει «έναν ή μία σύντροφο που θα πάρει από κάπου», πρέπει αυτό το άτομο να δηλωθεί στη ρεσεψιόν. (Η σεξεργασία είναι παράνομη στην Ταϊλάνδη, αλλά, ως γνωστόν, η βιομηχανία του σεξ ακμάζει, κυρίως μέσω του διαδικτύου).

«Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο»: Η ζωή στο πραγματικό White Lotus Facebook Twitter
Το ξενοδοχείο Four Seasons Koh Samui, ένα resort πέντε αστέρων με θέα στον κόλπο της Ταϊλάνδης

Ωστόσο, εάν ένας επισκέπτης νοικιάσει μια από τις κατοικίες του θέρετρου –τις οποίες διαχειρίζεται το ξενοδοχείο αλλά δεν υπόκεινται στους κανόνες του–  μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Και συχνά το κάνει. Το 2021 ένας Βρετανός crypto trader κατανάλωσε μπόλικη μεθαμφεταμίνη, ανέβηκε σ’ ένα ταχύπλοο και άρχισε να πυροβολεί με πιστόλι προς το Four Seasons, όπου διέμενε. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη ένα περιστατικό που θυμίζει White Lotus στο Koh Samui. Το 2015, δύο άνδρες καταδικάστηκαν σε θάνατο για τον βιασμό και δολοφονία Βρετανών τουριστριών. Μια πρόσφατη δίκη στο νησί κατέληξε σε ισόβια κάθειρξη για έναν άνδρα που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία και τον διαμελισμό της ερωμένης του, ενώ το περασμένο καλοκαίρι, μια ντόπια οικονόμος κληρονόμησε μερικά εκατομμύρια δολάρια και μερικές γάτες από τη Γαλλίδα κυρία της, η οποία αυτοπυροβολήθηκε στην ιδιοκτησία της, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Four Seasons Koh Samui.

Με στοιχεία από New York Magazine

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Moyenne

Ταξίδια / Ο φυγάς που μετετρέψε ένα ερημικό νησί σε παραδείσιο οικολογικό καταφύγιο

Στα 37 του ο Βρετανός Brendon Grimshaw κατάλαβε ότι η δουλειά του ως συντάκτης σε εφημερίδες της Ανατολικής Αφρικής δεν είχε μέλλον, παραιτήθηκε και αγόρασε ένα ερημικό νησί που σήμερα αποτελεί μια υπενθύμιση του πώς ήταν οι Σεϋχέλλες πριν από την άφιξη του τουρισμού.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT
«Βγαίνεις ένα χειμωνιάτικο πρωινό από το σπίτι σου, ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή»;

Ταξίδια / «Στη Μαντίνεια οι μέρες γεμίζουν με πράγματα που έχουν πραγματική αξία και νόημα»

Όταν ένιωσε ότι ο χρόνος στην Αθήνα φεύγει χωρίς να τον αντιλαμβάνεται, η Μαριλένα Παναγοπούλου επέστρεψε στο χωριό της, αφοσιώθηκε στο κρασί και απολαμβάνει πια τη ζωή σε έναν τόπο όπου ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ