Όχι, δεν βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου (ακόμα)

Facebook Twitter
14

Επειδή τα δημοσιεύματα για την δήθεν ανεύρεση του Τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη Σερρών έχουν αυξηθεί ιδιαιτέρως, και επειδή οι ευσεβείς πόθοι δυστυχώς δεν συνιστούν επιστημονική απόδειξη, αναπαράγω εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα για το θέμα το Υπουργείο Πολιτισμού. 

"Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, σχετικά με την ανασκαφή μεγάλου κτιστού περιβόλου του 4ου αι. π.Χ. στη θέση Καστά Αμφίπολης, ενημερώνει για τα ακόλουθα:

Οι ανασκαφές στη θέση Καστά Αμφίπολης είχαν ξεκινήσει στη δεκαετία του '60 από τον αείμνηστο Δ. Λαζαρίδη και συνεχίζονται τα δύο τελευταία χρόνια από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη ανασκαφέα την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κ. Αικατερίνη Περιστέρη.
Οι έρευνες φέρνουν στο φώς ιδιαίτερα σημαντικό κυκλικό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. Πρόκειται για εξαιρετικά αξιόλογο κτιστό περίβολο που ορίζει χωμάτινο τύμβο και είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου. Έχει συνολικό ύψος 3,00μ. διάμετρο 1,60μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405μ. Το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μην βρίσκονται στη θέση τους. Η έρευνα της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ εντόπισε αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που κατά μία εκδοχή ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου.

Το εύρημα της Αμφίπολης είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικό, όμως πριν προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα, οποιαδήποτε ερμηνεία και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη."

*UPDATE*

H ανασκαφέας κ. Αικατερίνη Περιστέρη επίσης αντικρούει την είδηση περί εύρεσης του τάφου του Αλέξανδρου. Περισσότερα εδώ

Αρχαιολογία & Ιστορία
14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

9 σχόλια
Αυτό που μετράει πλέον είναι ο τίτλος να είναι πολύ σημαντικός για να αυξηθεί η αναγνωσιμότητα και ειδικά στο διαδίκτυο οπού οι διαφημίσεις αφήνουν και χρήμα χωρίς κόστος.Συνήθως υπερβολές κάνουν δημοσιογράφοι στις εφημερίδες που με βαρύγδουπους παραπλανητικούς τίτλους κατασκευάζουν "τεράστιες" ειδήσεις ... Τώρα όμως έχουν αναλάβει την κατασκευή και οι διάφοροι μπλόγκερς στο ίντερνετ που φθάνουν πολλές φορές στα άκρα... Παράδειγμα : Ανακοίνωση επιστημόνων : " κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την ανακάλυψη του φαρμάκου εναντίων του καρκίνου"¨Τίτλος μπλόγκς: " Ανακαλύφθηκε το φάρμακο για τον καρκίνο !!!" Απάντηση επιστημόνων : " ΟΧΙ δεν καταλάβατε! απλά είναι μια ανακάλυψη που μας φέρνει πιο κοντά στο μέλλον όπου θα υπάρξει η ολοκληρωτική του θεραπεία " Τίτλος μπλογκς: " Επιτεύχθηκε το ταξίδι στο μέλλον !!! "Απάντηση επιστημόνων (αγανακτισμένοι) : " άντε και πηδηχτείτε !!!" Τίτλος μπλογκς: " Επιστήμονες εξωθούν στην πορνεία μπλογκερς !!! "
Μόνο αφελείς θα πίστευαν ότι βρέθηκε ο τάφος αφού ο Μ. Αλέξανδρος ΔΕΝ πέθανε αλλά ζει και [συν]]βασιλεύει με τον Έλβις (άλλος αστικός μύθος περί δήθεν θανάτου).
Αν κατάλαβα καλά, δεν είναι η κ. Περιστέρη (η διευθύντρια της ανασκαφής και της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων) η πηγή του προβλήματος, αλλά η διανομή μιας αστήρικτης είδησης, ή μάλλον προσδοκίας, που μάλιστα δεν την περιέχει παρά μόνον με απλή αναφορά του ονόματός της.
Το υπουργείο θα μπορούσε ίσως να ενημερώσει και την κυρία Περιστέρη, που, κόντρα σε κάθε επιστημονική δεοντολογία, αποδίδει σε ιστορικά πρόσωπα έναν τάφο που δεν έχει ακομη βρει;
Υπάρχει η ανακοίνωση της Περιστέρη στο 26ο συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και Θράκη, που έγινε φέτος την άνοιξη. Τότε απέδιδε το μνημείο στην Ρωξάνη (χωρίς να έχει βρει ακόμη τον τάφο). Ήταν θέμα χρόνου να γίνει παιχνίδι και με τα υπόλοιπα ονόματα.http://www.citypaper.gr/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1/%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B7/http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=475516
Μάλλον πρόκειται για το αθηναϊκό πολυανδρείο του 465 π.Χ. που ψάχνουν οι αρχαιολόγοι. Το αναφέρει και ο Πλούταρχος: "τροπαίοις δὲ παντοδαποῖς ἀναστέφονται καὶ λαφύροις· ὧν ἀγάλματα καὶ σύμβολα παρθενῶνες ἑκατόμπεδοι, νότια τείχη, νεώσοικοι,προπύλαια, Χερρόνησος, Ἀμφίπολις.
σε μια χωρα που βρισκεται σε εξαρση η συνομωσιολογια,καποιοι ειναι ικανοι για να ...τονωσουν το <<εθνικο>> ΄η το εθνικιστικο αισθημα των απελπισμενων να ντυσουν κανεναν και να τον παρουσιασουν σαν τον μαρμαρωμενο βασιλια που ξυπνησε και ηρθε να σωσει την χωρα απο την ...εβραιομασωνοσιονιστικομμουνιστικη συνομωσια!