Ψυχιατρική Κλινική Trenton, Νιου Τζέρσι (Ιδρύθηκε το 1848)
O Dr. Henry Cotton, διευθυντής αυτής της ψυχιατρικής κλινικής, από το 1907 μέχρι το 1930, είχε μία πολύ προοδευτική στάση απέναντι στη φροντίδα για τους ασθενείς του. Ανέπτυξε μία επικίνδυνη θεωρία σχετικά με την ψυχική ασθένεια, η οποία μετέτρεψε την κλινική σε ένα σπίτι του τρόμου.
Το Άσυλο Overbrook (1896-1975)
Το Άσυλο του νησιού Poveglia, Βενετία, Ιταλία, (1922 and 1968)
Το Άσυλο του Γουίτιγχαμ, κοντά στο Πρέστον, Αγγλία (1869-1995)
Το Κρατικό Νοσοκομείο Armand Auclerc Weston, Δυτική Βιρτζίνια (1864-1994)
Το Κρατικό Νοσοκομείο Topeka, Topeka, Κάνσας
Το Νοσοκομείο για Ψυχικές Ασθένειες της Φιλαδέλφεια, Πενσυλβάνια (1907-1987)
Το Ψυχιατρείο Hartwood, Σκωτία
Το Ψυχιατρικό κέντρο Kings Park, Νέα Υόρκη (1885-1996)
Το Κρατικό Άσυλο του Μπάφαλο για τους παράφρονες (1881-1975)
Κingdom Hospital και American Horror Story ε;ΤΟ Armand Auclerc Weston απίστευτο. Θέλω να πάω να γυρίσω δικό μου φιλμ. Ψηθείτε να μου πληρώσετε τα έξοδα. Θα γίνουμε διάσημοι λέμεε.Πολύ μελαγχολικές, δυνατές και εφιαλτικές οι εικόνες. Όταν σκέφτομαι τους ψυχικά πάσχοντες και δη αυτούς που έζησαν στο παρελθόν σφίγγεται η καρδιά μου. Υπέφεραν πάρα πολύ λόγω της άγνοιας και ακόμα και σήμερα υπάρχουν τόσα συμπλέγματα και αγνοια...
Κάτι τέτοια έβελεπε μάλλον κι ο Stephen King...Πέρα απ΄την πλάκα, έχουν κάτι τα εγκαταλελειμμένα κτήρια, αυτή η μαγεία και το μυστήριο των όσων έχουν γίνει εκεί μέσα και όλων αυτών των ψυχών που έχουν περάσει.
Με εξιτάρουν πολύ οι εικόνες εγκαταλελειμμένων κτιρίων... Πολύ ατμοσφαιρικές οι περισσότερες! Και να μη ξέρεις την ιστορία του κτιρίου, οι τοίχοι τους, διάφορα αντικείμενα που κείτονται εκεί, είναι σαν να σου μιλάνε από μόνοι τους. Εν τω μεταξύ οι τοιχογραφίες του Κινγκς Παρκ είναι εντελώς παρανοϊκές! Οι συγκεκριμένες ναι, με έκαναν να ανατριχιάσω!!
Αν ο τίτλος ήταν "εγκαταλελειμενα σχολεία" ή"εγκαταλελειμενα πανεπιστήμια του προηγούμενου αιώνα" ή"εγκαταλελειμενα ξενοδοχεία πέντε αστέρων", θα μας έκαναν,οι φωτογραφίες, να ανατριχιάσουμε... αναρωτιέμαι...Πάντως, μερικές, είναι όμορφες..
Με αφορμή αυτό το άρθρο, καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε το έργο, που πραγματοποιήθηκε (με όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες βέβαια) με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.
σχόλια