Να μετονομάσει την πλατεία Θησείου σε πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί, προς τιμήν της μεγάλης Γαλλίδας ελληνίστριας, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.
Ακόμη εγκρίθηκε η τοποθέτηση τριών σύγχρονων αναθηματικών στηλών στον διαμορφωμένο χώρο που σχηματίζεται στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών, Νηλέως, Αποστόλου Παύλου και Ακάµαντος, γνωστός ως πλατεία Θησείου.
Οι τρεις στήλες από άσπρο μάρμαρο, διαστάσεων 1,60 Χ 0,45 εκ. και πάχος 0,6 εκ. Του Τήνιου γλύπτη Δημήτρη Σκαλκώτου, θα στηρίζονται σε μαρμάρινη βάση. Θα φέρουν εγχάρακτες επιγραφές -στα ελληνικά και στα γαλλικά-- με αποσπάσματα από το έργο της Γαλλίδας φιλολόγου, που διέδωσε όσο κανείς το περιεχόμενο και τα μηνύματα της ελληνικής γραμματείας της κλασικής αρχαιότητας και κυρίως του Θουκυδίδη.
Η Ζακλίν ντε Ρομιγί, που πέθανε το 2010 ήταν από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο των αρχαιοελληνικών σπουδών του εικοστού αιώνα, ήταν η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Κολέζ ντε Φρανς (Collège de France) και η δεύτερη γυναίκα που ανακηρύχθηκε ισόβιο μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας (Académie Francaise). Είναι διάσημη για τις μελέτες της στην αρχαιοελληνική γραμματεία της κλασικής εποχής και ειδικά στον Θουκυδίδη, καθώς και για το εκτεταμένο έργο της σχετικά με την ιστορία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας. Δίδαξε ως καθηγήτρια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα πανεπιστήμια του Μπορντό (1939-1949), της Λιλ (1949-1957) και της Σορβόνης (1957-1973). Το 1973 της δόθηκε η έδρα των Ελληνικών στο περίφημο Collège de France, για πρώτη φορά σε γυναίκα καθηγήτρια. Εκεί δίδαξε μέχρι το 1984 την εξέλιξη της ηθικής και πολιτικής σκέψης στην Αρχαία Ελλάδα. Tο πλουσιότατο έργο της ενσαρκώνει μια ουμανιστική αντίληψη του πολιτισμού, με ιδιαίτερη προσήλωση στην πεποίθηση ότι η μελέτη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού αποτελεί εκπαίδευση στην κατανόηση της ελευθερίας του ατόμου και στην δημοκρατία (πηγή: Wikipedia).
σχόλια