Tα 8 καλύτερα burger της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη

Tα 8 καλύτερα burger της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
38

Το burger είναι τάση

 

Περισσότερο, ίσως κι από το σουβλάκι, το burger είναι η πιο umami γεύση, όπως κομψά θα έλεγε και ο φίλος μου ο Δημήτρης Αντωνόπουλος. Καμμιά άλλη αμαρτωλή ηδονή δεν συγκεντρώνει τόσες δυνατές συγκινήσεις σε μια μπουκιά: το κρέας, οι σος, το τυρί, τα λαχανικά, οι πατάτες, το ψωμάκι, όλα όσα αγάπησε η πείνα του ανθρώπου σε μια λέξη, υφές τραγανές, υφές που αντιστέκονται, που λιώνουν, που μαστιχώνουν. Κι ενώ παλιά το μονοπώλιο το είχαν στη σχάρα τους μερικές γνωστές αλυσίδες, τα δυό τελευταία χρόνια το burger γίνεται τάση, γίνεται έμπνευση, γίνεται γκουρμέ. Επιτέλους, το σάντουιτς της γρήγορης πείνας κερδίζει τη γκουρμέ δημοσιότητα που του αντιστοιχεί, κλέβοντας την παράσταση από τα κατορθώματα της μοριακής μαγειρικής.

 

Tα 8 καλύτερα burger της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Να σας πάω μια βόλτα από τα καλύτερά μου.

 

*Chicky’s Burger Chef, Μιχαλακοπούλου 105, 2107772463

Στην παράδοση της tex-mex αμερικάνικης γεύσης, το Chicky’s  το προτιμάς για το ζουμερό burger του από μοσχάρι ή κοτόπουλο ανάμεσα σε δυό τραγανές και πρωτότυπες χοντροκομμένες φέτες του τοστ, για τα πιο τραγανά δεν γίνεται onion straws, για τις τραγανές πατάτες με λιωμένο τσένταρ, το διπλό steak με λιωμένο τυρί μέσα σε τραγανή τορτίγια, τα μαριναρισμένα με bourbon σος παϊδάκια-σιδηρόδρομο ή το quesadilla burger με Jim Beam σος, μέσα σε τορτίγια.

 

ew York Sandwitches, Σινώπης 3, Αμπελόκηποι, 2107778475

Φωτογραφίες από τις νεοϋορκέζικες μέρες και νύχτες, έπιπλα της δεκαετίας του ’70 ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι και χαμηλός φωτισμός που καταργεί το ντεκόρ-κλισέ ενός ταχυφαγείου. Το 5th Avenue με το μαλακό ψωμάκι γεμίζει με ζουμερό μπιφτέκι που ζυμώνεται τη στιγμή της παραγγελίας, λιωμένο έμενταλ, πίκλες, παστράμι-όχι δεν είναι παστουρμάς αλλά μοσχαρίσιο αλλαντικό, με κορύφωμα του οργασμού τις πατάτες που κόβονται μπροστά σου για να τηγανιστούν ολοτράγανες.

 

*Juicy Grill, Κεραμεικού 2, Χολαργός, 2155203201

Ο Δημοσθένης με γνώση στο κρέας λόγω του οικογενειακού κρεοπωλείου, έμαθε στη Νέα Υόρκη τα μυστικά του σωστού ψησίματος και η ποιτική πρώτη ύλη, όπως το ελαιόλαδο από την Ορεινή Κορινθία και το καλοδιαλεγμένο κρέας που φτιάχνει ένα ζουμερό μπιφτέκι, με γκουρμέ αξιώσεις, που σερβίρεται πρωτότυπα μέσα σε bagel, το μοναδικό αυθεντικό της Ελλάδας, αυτό του Leo’s Bagels. Η ψητή πατάτα ψήνεται ολόκληρη στο αλουμινόχαρτο, η ονειρεμένη, τραγανή τηγανητή φρέσκια, αληθινή και φρεσκοκκομμένη,  οι σος σπιτικές, μια που ήρθες, δοκίμασε και τα τα σπιτικά onion rings.

 

*Kozi’s, Π. Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, 2108101584

Η νοτιοαφρικάνικη παράδοση στο burger που μυρίζει πιο πολύ κάρβουνο, σχάρα και σπιτικό μπάρμπεκιου από όσα έχεις δοκιμάσει. Σπεσιαλιτέ το Mala-mala burger με μπιφτέκι κοτόπουλο χωρίς ίχνος λιπαρότητας, τραγανή, καλοψημμένη φέτα μπέικον, κρεμμύδι, ντομάτα, πρασινάδες και τις στρογγυλές, σπιτικές, τραγανές πατάτες-σουξέ του μαγαζιού, μαζί με τη δική τους κόκκινη, γλυκόξινη σάλτσα.

 

*Nice’n’Easy, Ομήρου 60, Κολωνάκι, 2103717201

Το πιο διάσημο burger του Κολωνακίου ακούει στο σταρ όνομα Marlon Brando και υπακούει απόλυτα στο πάθος για τα βιολογικά προϊόντα και την υγεινή διατροφή του εμπνευστή του, Δημήτρη Χριστοφορίδη: μπιφτέκι από βιολογικό μοσχάρι της A-Farm από την Αρκαδία μαζί με χτένι από wagyu μοσχαράκι, από πάνω λιωμένο τσένταρ, ψητά ολόγλυκα κρεμμύδια, πίκλες, σάλτσα κόλσλοου και σπιτικές, τραγανές, τηγανητές πατάτες.

 

*Colibri, Εμπεδοκλέους 9-13, Καλλιμάρμαρο, 2107011011

Από τους πρώτους που ανακαίνισαν το burger για να το κάνουν αληθινό, ζυμωμένο με μοσχαρίσιο φρέσκο κιμά που πλάθεται τη στιγμή της παραγγελίας, το Colibri το προτιμάς κυρίως για τη χαλαρή του φάση, που μεταμορφώνει την κατανάλωση ενός burger σε διάλειμμα καλοκαιρινών διακοπών. Από τα σπέσιαλ, προτιμώ το bacon egg με αβγό, το blue με μπλέ τυρί και ψητή ντομάτα αλλά και το smoked με την έντονη γεύση της καπνιστής πάπρικας, το γιαούρτι και τις ψητές ντομάτες. Παρέα, αληθινές, τραγανές φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και σπιτική σος.

 

*S.Q., Πραξιτέλους 43 & Α. Μάρκου, 2103210460

Burger με chef-υπογραφή από την Κωνσταντίνα Φάκλαρη. Για αλλαγή εδώ μπορείς να προτιμήσεις το άκρως γκουρμέ με μαριναρισμένο σε miso σος σολομό, ασιατικός εξωτισμός μέσα σε μαλακό ψωμάκι, ένα burger που λιώνει ανάμεσα σε μπαστουνάκια από τραγανά κολοκυθάκια, με σπιτική λευκή σος, ωραία σερβιρισμένο μέσα στο χάρτινο κουτί του.

 

 

*The Burger Company, Xαρ. Τρικούπη 144, Ν Ερυθραία, 2108000670

Καθαρό κρέας χωρίς ορμόνες και αναβολικά, από αμερικάνικο black angus μοσχαράκι ελευθέρας βοσκής, που η νοστιμιά του δεν περιγράφεται με λέξεις! Εξαιρετικό το bacon μέσα σε ψωμάκι μπριός, με μαγιονέζα, τσένταρ, αληθινό εγγλέζικο, τραγανό μπέικον και μαρμελάδα από κόκκινο κρεμμύδι. Υπέροχο και το blue cheese με μαγιονέζα, λόλα, κρεμμύδι, μπλε τυρί και τσάτνεϋ σύκου. 

 

 

 

 

Γεύση
38

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM

σχόλια

6 σχόλια
...το γνωρίζουν δε όλοι οι Ροδίτες οι οποίοι πολλές φορές κάνουν ολόκληρα χιλιόμετρα από τα γειτονικά χωριά προκειμένου να το απολαύσουν. Λειτουργεί εδώ και μια 25ετία τουλάχιστον.