Ιαπωνική επενδυτική εταιρία κάνει διεθνή εκστρατεία υπέρ της χώρας μας

Ιαπωνική επενδυτική εταιρία κάνει διεθνή εκστρατεία υπέρ της χώρας μας Facebook Twitter
6

 

Ιαπωνική επενδυτική εταιρία κάνει διεθνή εκστρατεία υπέρ της χώρας μας Facebook Twitter

Η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία Japonica, ξεκίνησε διαφημιστική εκστρατεία υπέρ της Ελλάδας με ολοσέλιδη ανοιχτή επιστολή σε ΜΜΕ και με τίτλο «Η Ελλάδα δικαιούται αξιολόγηση Α+». 

Ο υπότιτλος στην επιστολή είναι: «Εκκληση για ανάληψη δράσης προς τους υπευθύνους χάραξης των δημόσιων πολιτικών, σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον». 

Η εταιρία που κατέχει ελληνικά ομόλογα προβάλει ως επιχειρήματα “μια από τις πιο εκπληκτικές προσαρμογές των δημόσιων οικονομικών στην ιστορία, που συνιστά επίδοση Α+” και το διαρθρωτικό ισοζύγιο επί του ΑΕΠ, μέγεθος στο οποίο η χώρα είναι πρώτη πλέον ανάμεσα στους 27 από την τελευταία θέση που βρισκόταν.


Στην καταχώρηση αυτή η επενδυτική εταιρία τονίζει ότι είναι η στιγμή “να ξεπεράσουμε την παρούσα, οικονομικά παράλογη και αναχρονιστική λογιστική που δεν αφήνει να φανεί ότι η Ελλάδα αξίζει μια αξιολόγηση Α+ και τα κρατικά της ομόλογα να έχουν επιτόκια κάτω από 5%.» 


» Αυτή είναι η στιγμή να αναγνωριστεί ότι αυτή η λογιστική είναι το μόνο μεγάλο και πολύ εύκολο να παραμεριστεί εμπόδιο, σε μια απαράμιλλη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Και, τώρα είναι η στιγμή για τα κέντρα αποφάσεων να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τη λογιστική και την παρουσίαση που αντανακλά την οικονομική πραγματικότητα, που βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων και αυξάνει την υπευθυνότητα».

Επισημαίνει ακόμη ότι, «η Ελλάδα έχει κατακτήσει την πρώτη θέση, ενώ βρίσκονταν στην τελευταία πριν πέντε χρόνια, στους δύο πιο σημαντικούς δείκτες οικονομικών επιδόσεων, ένα κατόρθωμα που πολλοί θεωρούσαν αδύνατο. Η Ελλάδα είναι έτοιμη τώρα να επαναλάβει αυτή την καταπληκτική επίδοση με μια καταπληκτική ανάπτυξη.»

» Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ό,τι αφορά το διαρθρωτικό ισοζύγιο ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2013, ενώ βρίσκονταν στην τελευταία το 2009.» 

» Για να γίνει αυτό κατανοητό, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την παγκόσμια πρωταθλήτρια Σουηδία με ένα διαρθρωτικό πλεόνασμα της τάξης του 1,2% του ΑΕΠ σε σύγκριση με αυτό της Σουηδίας που είναι 0,5% του ΑΕΠ.»

» Η Ελλάδα είναι επίσης πρώτη στην κατάταξη μεταξύ των 30 αναπτυσσόμενων χωρών, σύμφωνα με το ΔΝΤ, όσον αφορά το πρωτογενές ισοζύγιο (κυκλικά προσαρμοσμένο) ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2014, ενώ βρίσκονταν στην τελευταία θέση το 2009.» 

» Για να γίνει αυτό κατανοητό, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την παγκόσμια πρωταθλήτρια Σιγκαπούρη για το 2014, όσον αφορά το πρωτογενές ισοζύγιο (κυκλικά προσαρμοσμένο) με 5,4% σε σύγκριση με το 3,3% της Σιγκαπούρης».



Στην ίδια καταχώρηση η Japonica παραθέτει πίνακες στοιχείων σχετικά με τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδος σε σύγκριση με χώρες παγκόσμιες πρωταθλήτριες:

Διαρθρωτικό ισοζύγιο ως ποσοστό του ΑΕΠ- Στοιχεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής

            2014   2013   2009
Ελλάδα    1η     1η      27η
Σουηδία   5η     2η       1η


Δείκτης οικονομικής επίδοσης
Ελλάδα    1%     1,2%  -14,8%
Σουηδία  -0,2%   0,5%    2,7%

Πρωτογενές ισοζύγιο- Στοιχεία ΔΝΤ 
Κυκλικά προσαρμοσμένο ως ποσοστό του ΑΕΠ

κατάταξη    2014   2013   2009
Ελλάδα        1η      2η      30η
Σιγκαπούρη  3η      3η       6η


Δείκτης οικονομικής επίδοσης
Ελλάδα        5,4%   4,2%  -13,6%
Σιγκαπούρη  3,3%    3,6%     -0,4%



Η Japonica δηλώνει επίσης ότι: "Θα συμβάλουμε με τους απαραίτητους πόρους για να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, τώρα."


Ανοικτές επιστολές θα δημοσιευτούν σε παγκόσμιο επίπεδο, σε Μέσα ενημέρωσης όπως η  New York Times , οι Financial Times, οι International New York Times και η Wall Street Journal.





6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οικονομία / Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οι 6.000 από αυτές αναμένουν τη συγκατάβαση συζύγου για να λάβουν τη βεβαίωση - Τι είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για το «Σπίτι μου 3»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Δηλαδη γιναμε Σουηδια τωρα; Ολα αυτα ειναι απλα γελοια. Οντως η Ελλαδα εχει κανει τεραστια βηματα σε οτι αφορα τη δημοσιονομικη προσαρμογη της. Οντως οι δεικτες της χωρας βελτιωνονται με πολυ γρηγορο ρυθμο. Ολα αυτα ισχυουν αλλα το να συγκρινεις την Ελλαδα με την Σουηδια και την καθε Σουηδια ειναι πολυ απλα για γελια.
Πρώτα από όλα είναι καταφανέστατη σύγκρυση συμφερόντων από τη στιγμή που έχει ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό της.Δεύτερον την εν λόγω αξιολόγηση δεν την κάνει το ΔΝΤ ή οι Βρυξέλλες, αλλά οι οίκοι αξιολόγησης. Πράγματι θα πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα στις Βρυξέλλες κυρίως. Εάν όμως γίνει θα πάρει χρόνο ώστε να ανέβει στην αξιολόγηση η χώρα: εύκολα πέφτεις, δύσκολα ανεβαίνεις.Το πρωτογενές πλεόνασμα έχει να κάνει κυρίως με τους τόκους που πρέπει να καταβληθούν. Το εάν είναι όμως αξιόχρεο ένα κρατικό ομόλογο μακροπρόθεσμα κρίνεται από το χρέος. Και εκεί η Ελλάδα είναι σε πολύ άσχημη θέση. Με την προυπόθεση ότι το πλεόνασμα θα εξακολουθήσει να υπάρχει για κάμποσο καιρό και θα υπάρξει ανάπτυξη διαρκής και σταθερή, ναι θα αξίζει να έχει μία υψηλή αξιολόγηση. Έτσι όμως όπως είναι τα πράγματα, πολύ λίγοι το πιστεύουν στην αγορά: εάν πίστευαν το αντίθετο θα ανέβαινε η τιμή των υπαρχόντων ομολόγων ώστε να μειωθούν τα επιτόκιά τους...