11 κεμπαμπτζίδικα της Αθήνας για δυνατές συγκινήσεις

11 κεμπαμπτζίδικα της Αθήνας για δυνατές συγκινήσεις Facebook Twitter
18

Με κατευθείαν διαβατήριο από τη Μέση Ανατολή, το κεμπάπ δεν είναι ένα απλό μπιφτέκι αλλά η γεύση της μνήμης, μια παλιά ιστορία με μπαχαρικά και εικόνες από παζάρια της Ανατολής και -όχι!- αρνούμαι να το φάω light όπως μου το σύστησαν σε μια μοντέρνα σουβλακερί. Γιατί η Λωξάντρα χωρίς τα κιλά της δεν είναι παρά ένα σκιάχτρο χωρίς το παραμύθι.

 

Rajajee, Σοφοκλέους 47, 2103245272

Πέρα από την αυθεντική νοστιμιά, αν αποφασίσετε να καθίσετε σε τραπεζάκι, θα απολαύσετε όλο το κουλέρ λοκάλ της περιοχής, με έξτρα το πιατάκι με τα μπαρούτι-καυτερά τουρσιά. Μετανάστες, τα γυφτάκια που κάνουν στάση για το μεσημεριανό τους, όλοι μαζί οι λαοί αδελφωμένοι πάνω από ένα κεμπάπ με όλη την τέχνη της συριακής παράδοσης, που με ελάχιστα ευρώ χορταίνει δυό πεινασμένους.

Θανάσης, Μητροπόλεως 68, Μοναστηράκι, 2103244705

Ο κατ’εξοχήν πρέσβης της ανατολίτικης εκδοχής του κεμπάπ, ο άνθρωπος που έχει δημιουργήσει τη δική του σχολή στο «τρίγωνο της τσίκνας». Το Θανάση, που έμαθε την τέχνη κοντά στον μπάρμπα Ισάκ του ιστορικού «Αιγυπτιακού», πριν ανοίξει τη δεκαετία του ’60 το δικό του μαγαζί, τον σεβόμαστε γιατί δεν υποκύπτει στις σειρήνες του εκσυγχρονισμού: εδώ θα φας το κεμπάπ σου παραδοσιακό, με τραγανό κρεμμυδάκι, μαϊντανό, μπούκοβο και ντοματούλα ψημμένη στα κάρβουνα. Βαρύ, ζουμερό και στιβαρό, με μπόλικα μπαχαρικά.

Σάββας, Μοναστηράκι, 2103303354

Για έναν περίεργο λόγο, την πλατεία Μοναστηρακίου όλοι την έχουν ταυτισμένη με το κεμπάπ. Οι λάτρεις της περιοχής, μοιράζονται τα γούστα τους. Οι μισοί ορκίζονται στον Σάββα, οι άλλοι μισοί στον Θανάση.  Και η αλήθεια είναι πως ο Σάββας φτιάχμει ωραιότατο κεμπάπ. Αν ψηφίσεις λιτότητα, τότε θα αγαπήσεις το καλαμάκι του Σάββα. Μόνο κρέας χωρίς λίπη, μεστή κρεατένια γεύση σε ευμεγέθεις μπουκίτσες, που ψήνεται ολόφρεσκο κρατώντας τους χυμούς στην καρδιά του, περίπου σαν να το έφτιαξες σπίτι σου. Για συνοδεία, η κλασική πίτα με το μετρημένο λαδάκι της, κομμένη στα τέσσερα.

Αράχωβα, Θεμιστοκλέους 12, πλ. Κάνιγγος, 2103841812

Πικάντικο  Άδανα κεμπάπ, αριστούργημα ο γύρος ντονέρ από μοσχάρι μέσα σε αλάδωτη τραγανή πιτούλα με κρεμμύδι, ψητή ντομάτα και πιπεριά. Στα «συν» οι φρέσκιες τηγανητές πατάτες.

Κεμπάπ Σάββας, Πλ. Εξαρχείων 3-5, 2103303354

Μερικές φορές, άλλοι έχουν το όνομα και άλλη τη χάρη. Και το ντονέρ κεμπάπ του Σάββα, από μοσχαρίσιο κιμά, είναι από τα καλύτερα του λεκανοπεδίου. Με τη ντοματούλα, το κρεμμύδι και το τζατζίκι του και για όποιον θέλει, επιπλέον χούμους ή η θεϊκή κόκκινη σάλτσα του μαγαζιού, γλυκιά και με ήπιους τους τόνους στα μπαχαρικά της.

Σέρκος και 4 αστέρια, Ζέππου και Ξενοφώντος 28, Γλυφάδα, τηλ. 210 9649553.

Σις, ντονέρ, γιαουρτλού με ωραία κόκκινη σάλτσα ή «κασεράτα» με κασέρι και πιτούλες «λαβάς» που ψήνονται στον ξυλόφουρνο, ο αρμένης Σέρκος και τα 4 αστέρια της οικογένειάς του, 20 και βάλε χρόνια τώρα πλάθουν μια αυθεντική ιστορία πολίτικου κεμπάπ, σε ένα εστιατόριο που αγαπούν όλοι οι «γκουρμέ» σεφ που ξέρω στις προσωπικές τους πείνες. Στις επιολέον χαρές, η ολόκληρη ψημμένη στα κάρβουνα ντοματούλα και το πλιγούρι-πιλάφι της συνοδείας, ακριβώς σαν να είσαι στην Πόλη.

Ο Νέζος, Κων/πόλεως 58, Γκάζι, 6972340342

Υπουργοί, σταρ και εναλλακτικά αστέρια της νέας κινηματογραφικής σκηνής, παιδιά της διπλανής πόρτας του Γκαζοχωρίου και γιάπις με το κοστούμι στο καπάκι του γραφείου, όλοι συναντιούνται στο σουρεαλιστικό σκηνικό του “Τούρκου”, κάτω από τις οθόνες που προβάλλουν το εξώφυλλο του cd της ηχητικής υπόκρουσης,  για μαγικό κεμπάπ, εξίσου υπέροχο μπιφτέκι και τις πιο λεπτές, τραγανιστές, στρογγυλές φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, παρέα με πικάντικη μελιτζανοσαλάτα, σπιτικά ντολμαδάκια και τσίπουρο με σαφράν.

Λεϊλιμλέι, Βαλτινών 2, Γκύζη, 2117009383

Μια κοοπερατίβα από τούρκος, κούρδους, έλληνες κι έναν σλάβο μπαινοβγαίνουν στην κουζίνα μαγειρεύοντας την αληθινή κούρδικη γεύση, μοιράζουν κουβέντες και καλή ρακή παρέα με ένα τρυφερό, ζουμερό κεμπάπ γιαουρτλού με σπιτική κόκκινη σάλτσα, ελαφρύ και εξωτικό συνάμα που θα συνδυάσεις με ένα μεϊχανέ πιλάφ με πλιγούρι.

Μama Roux, Αιόλου 48, 2130048382

Ο Αχμάντ από τη Συρία στην κουζίνα ξέρει από κούνια να ετοιμάζει το νοστιμότερο λαχματζούν, φελάφελ με ταχίνι και ταμπουλέ, υπέροχη καπνιστή  μελιτζάνα μουτάμπαλ με αρνίσιο κιμά και κουκουνάρι, φαλάφελ με τη σαλάτα και το ταχίνι τους και αρνίσιο κεμπάπ-λουκούμι με πιτουλες και σος αμύγδαλο, όταν η κοσμική, εναλλακτική, ιντελέξουαλ κουλτούρα του κέντρου, συναντά το αυθεντικό έθνικ.

Κebab, Ελευθερωτών 4, Χαλάνδρι, 2106617353

O Δημήτρης Αγοραστός, από τη γενιά των δημιουργικών νέων σεφ, εγκαταλείπει τις ευφάνταστες εμπνεύσεις και επιστρέφει στη μεγάλη αγάπη και το ταλέντο του, που είναι το κρέας. Το κεμπάπ του μυρίζει Ανατολή, οι πίτες πλάθονται και ψήνονται στα κάρβουνα στην πιο αριστουργηματική τους εκδοχή, η σάλτσα μοσχοβολά πιπεριά και το γιαούρτι μαζί, όλα φτιάχνουν ένα από τα πιο εθιστικά κεμπάπ της πόλης.

Το Ρόδι, Κρέοντος 163, Κολωνός, 2105154376

Καυτερό Άδανα κεμπάπ τεραστίων διαστάσεων, γιαουρτλού και σις ταβούκ με μαριναρισμένο κρέας ψημμένο ζουμερό στα κάρβουνα, χειροποίητη λαβάς πίτα, πικάντικη μελιτζανοσαλάτα, όλη η αρμένικη τεχνογνωσία και γενναιοδωρία σε μια κεμπάπ εμπειρία που θα βάλεις οπωσδήποτε στη ζωή σου.

Γεύση
18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

14 σχόλια
Γνωστά και αναγνωρισμένα τα περισσότερα! Στα δυτικά προάστια δοκιμάστε και ένα νέο, το Αλεξανδρινό Κεμπάπ και θα κάνετε μια ντουζίνα κεμπαπτζίδικα με ποιότητα και γεύση!
Θα σας πρότεινα και το "Γεύσεις απ'την πόλη" στη Δροσιά. Έχει πάρει άριστα σχόλια απο ειδικούς αλλά και βραβείο,για το κεκεμπάπ του και την ποιότητα του γενικά.
Ali Baba στη Νέα Σμύρνη.Καταπληκτικό μοσχαρίσιο ντονέρ,κεμπάπ καθώς και φαλάφελ και ο καλύτερος γυρος κοτόπουλο.Οι πίτες είναι δικές του και τις ψήνει στον ξυλόφουρνο.
Δηλαδή χωρίς τα παραπανίσια κιλά η γυναίκα είναι σκιάχτρο?και από πότε τα ψωμάκια και το λίπος είναι μέρους του φυσικού γυναικείου σώματος?εγώ προσωπικά λατρεύω το φαγητό και ιδιαίτερα της ανατολής αλλά το βάρος μου δεν ξεπερνά τα 50 κιλά!ας μην είμαστε τόσο απόλυτοι σε ότι γράφουμε και ας θυμόμαστε πως για να ανεβάσουμε ψυχολογικά μια ομάδα γυναικών δεν χρειάζεται να ρίξουμε μία άλλη ;)