Πάνω από 12.000 θανάτους προκάλεσε το "Great Smog of '52".

Facebook Twitter
2

Φωτ. Getty Images.

Μία θερμοκρασιακή αναστροφή που προκλήθηκε από έναν αντικυκλώνα είχε σαν αποτέλεσμα να παγιδεύσει κρύο αέρα κάτω από μία θερμή μάζα αέρα, και σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση κάρβουνου, δημιούργησε ένα δηλητηριώδες "σμογκ" σε συνθήκες απόλυτης άπνοιας που κράτησε από τις 5 ως τις 9 Δεκεμβρίου. Η ορατότητα ήταν τόσο περιορισμένη που σταμάτησαν όλες οι συγκοινωνίες εκτός από το μετρό και ακυρώθηκαν ακόμη και κινηματογραφικές προβολές λόγω της ομίχλης που είχε διεισδύσει μέσα στις αίθουσες. Τα περισσότερα από τα 12000 θύματα που προκάλεσε η θανατηφόρα ρύπανση ήταν κυρίως παιδιά και ηλικιωμένα άτομα.

Via Paul Townsend.

 

Μάσκες, απλές ή ... μοδάτες (διαφήμιση της εποχής).

Δεξ. φωτ. Paphotos. UK.

Η Στήλη του Nelson τον Δεκέμβρη του 1952.

 

Trafalgar Square και Στήλη του Nelson μία μέρα χωρίς σμογκ. Καρτ-ποστάλ Delcampe.

 

Φωτ. δεξ. Getty Images.

 

Μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση (1953 και 1954).

 

Η Μείζων Περιοχή του Λονδίνου διέθετε τη δεκαετία του '50 πολλά ρυπογόνα ηλεκτρικά εργοστάσια που χρησιμοποιούσαν όλα κάρβουνο για πρώτη ύλη. Στη φωτογραφία απεικονίζεται το Bankside Power Station, η σημερινή Tate Modern art gallery.

Ο τσουχτερός Δεκέμβρης του 1952 οδήγησε σε σημαντική αύξηση την οικιακή κατανάλωση κάρβουνου, με άμεσες επιπτώσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Για τη θέρμανση τους, οι 'Αγγλοι χρησιμοποιούσαν ένα φτηνό κάρβουνο κακής ποιότητας με μεγάλη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου.

 

Καρβουνιάρικο, Sowerby Bridge, Calderdale (1991).

Claude Monet, Το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο (1904).

 


The Great Fog Of London.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

σχόλια

2 σχόλια