Γιατί να κατέβω στο Σύνταγμα;

Γιατί να κατέβω στο Σύνταγμα; Facebook Twitter
Μελίαρτος
5

 

Οι παλιές γειτονιές που έγιναν νέες πιάτσες αρκετές φορές δεν κράτησαν τις υποσχέσεις τους. Ο πρώτος ενθουσιασμός μιας πόλης που ανοίγει τον ορίζοντά της, ακουμπώντας στο παλιό, για να το ξαναδώσει στο ευρύτερο κοινό ανακαινισμένο, με στέκια που στοχεύουν στη χαρά, στη διασκέδαση και τη νοστιμιά, μέσα από το ελληνικό παράδοξο της ασυναρτησίας, γρήγορα μπορεί να μεταμορφωθεί σε εφιάλτη. Ψυρρή και Γκάζι από αστέρια της πρωτοπορίας γρήγορα βυθίστηκαν στην ευτέλεια, την κακογουστιά, την αναρχία, το γούστο της μάζας με κράχτη στην εξώπορτα, ύποπτη ποιότητα, κατεψυγμένες πανακότες και γύρους, διόλου προσωπική άποψη ή χαρακτήρα.

 

Το Σύνταγμα, τη γλύτωσε! Η πλειοψηφία των μαγαζιών που κάθε βδομάδα ανοίγουν με το ρυθμό της πιο χαρμόσυνης επιδημίας στην πιο ρευστή γειτονιά της πόλης, διαθέτει μια πρόταση, κατιτίς το ιδιαίτερο, ένα ντεκόρ που δεν το έχεις ξαναδεί, ένα σάντουιτς που δεν το έχεις ξαναφάει, ένα κοκτέιλ που δεν το έχεις ξαναπιεί κι όλ’ αυτά μαζί, σε μια γειτονιά που σε κάνει να νιώθεις πολίτης του πολιτισμένου κόσμου. Στην επόμενη βόλτα στον ίσκιο της Βουλής ή αλλιώς, στην Αθήνα όπως θα ’θελες να είναι, αξίζει να δοκιμάσεις:

 

*Έναν φρέσκο χυμό με καρότο, πορτοκάλι και τζίντζερ από το ψυγείο του Μελίαρτου και καπάκι έναν αρωματικότατο φρέντο ελληνικό. Ερμού 65 & Αιόλου, 2103237379

 

*Έναν καπουτσίνο μανιταριών -ζεστή σουπίτσα με γαλλικό αξάν- στα όρθια, στο Αmandine. Νίκης 13, 2103239829

 

*Ένα φαλάφελ από τα χεράκια του Γιώργου, ανάλαφρο και καθόλου με την παραδοσιακή λαδίλα της Ανατολής, με φρεσκοτηγανισμένα φαλάφελ, σπιτική σος ταχινιού και ντομάτας, πίκλες και λάχανο. Και μην παραπονιέστε παιδιά για την καθυστέρηση! Ο Γιώργος και ο Άρης τα φτιάχνουν όλα ολόφρεσκα, μπροστά στα μάτια σας και χειροποίητα! Falafellas, Αιόλου 51, 2103239809

 

*To bloody Mary με πιπεριές Φλωρίνης όταν συνοδεύει μια θεματική βραδιά όπου το φαγητό και η κουζίνα εμπνέονται από την ταινία-αφιέρωμα μιας βραδιάς, στο Macalo. Νίκης 23, 6972182554.

 

*Η λευκή πίτσα με μοτσαρέλα, παρμεζάνα, bresaola, φρέσκια ρόκα, ντομάτα και ένα-τόσο-δα από λάδι τρούφας στο School. Αν απλά θέλεις να συνοδεύσεις με κάτι λίγο την άκρως ενδιαφέρουσα περατζάδα -και στα μέσα αλλά και στα έξω της πλατείας Αγ. Ειρήνης- δοκίμασε ζεστά ψωμάκια από ζύμη πίτσας με σπιτικό κατσικίσιο τυρί και pesto μαϊντανού. Πλ. Αγ. Ειρήνης 8, 2103236711.

 

*Τα τραπεζάκια με τους φλοράλ μουσαμάδες , ο τεράστιος καθρέφτης με τα πλαστικά λουλούδια, τα γκράφιτι, τα real άνθη στα βάζα, το ντεκόρ του Γκελ κάνει σίγουρα γκελ στη διάθεσή σου, την οποία μπορεί να ανεβάσει ακόμη ψηλότερα το τέλειο σπιτικό τσιζ-κέικ. Κολοκοτρώνη 59Β & Λιμπονά, 2114000863.

 

*Ένα από τα καλύτερα, χειροποίητα καλαμάκια με ψωμάκι και πολλή αθηναϊκή ιστορία στο ενεργητικό τους, αρκεί να προλάβεις να είσαι εκεί νωρίς-νωρίς, πριν τελειώσει το στοκ. Απόλλωνος 3.

 

*Το πολίτικο τσουρέκι, τα υπέροχα, ζουμερά μικρά κρουασάν kiefel, γενναία γεμισμένα με σοκολάτα υγείας, καρύδι, πορτοκάλι, σταφίδα και κανέλα χειροποίητο φύλλο γιούφκα στου Gulluoglu. Νίκης 10 & Ερμού, 2103213959.

 

*Τα καρυδάτα του Μητροπολιτικόν: μια κλασική συνταγή με πάνω από 80 χρόνια ιστορία, όταν το τραγανό σιροπιαστό φύλλο γεμίζει με καρύδι, σοκολάτα και καραμέλα. Βουλής 39, 2103220226

 

 

Γεύση
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

2 σχόλια
φοβερα όλα που προτείνατε ,και πρόκειται να τα επισκεφτώ !!!!!!!!!! να προτείνω και γω κάτι εάν μου επιτρέπετε : μια από της καλύτερες τυρόπιτες θα μπορέσετε να δοκιμάσετε στα Βελανίδια στο Χαλάνδρι , και ακόμα καλύτερη στον Σπύρο στην Παιανία , δοκιμάστε όπως και δήποτε την ατομική του πίτσα
Δεν ξέρω για τον Σπύρο στην Παιανία, αλλά η Βελανιδιά ούτε καν. Κατ' εμε, ο λόγος που υπάρχει τόσα χρόνια είναι λόγω της ταχύτητας και της ποικιλίας που θέλουμε μετά από τα ξενύχτια κι όχι για την ωραία γεύση της.
..για κουρου στο Αριστον, Βουλής 10 (και αντε να διαλεξεις γεμιση)..για φρεσκοκομενο καφε takeaway στο Περι Καφε, Μητροπολεως 1 (πραγματικα κομμενος της στιγμης και φρεσκοτατος, νεα εισοδος στην πολη)..για γεναιο πιτογυρο στο Σουβλακι του Χασαπη, Απόλλωνος 1 (με την παντα χαμογελαστη Μαιρη να σε σερβιρει)..για ασιατικο οριτζιναλ Furin Kazan, Απόλλωνος 2 (πρωτο τραπεζι βιτρινα στην Απολλωνος)..για ζεστη σοκολατα στο Σοκολατα 56, Ερμού 56 (μεσα στη στοα κατι απο Παρισι)..για μπυρα και μεζε στο Athens Beer, Νικης 20 (πολλες ετικετες και ωραια πιατα, νεα εισοδος στην πολη)..για χαλλλαρο ποτο στο Booze, Κολοκοτρώνη 57 (αν θες παιζεις και μουσικη επι τοπου)Υ.Γ. Στου Gulluoglu αξιζουν πραγματικα και τα μπακλαβαδακια. Τα μοναδικα στην Αθηνα με βουβαλισιο βουτηρο και φυστικι αιγινης.