Η παρακμή του Ντιτρόιτ

Η παρακμή του Ντιτρόιτ Facebook Twitter
7

[Από τον Θανάση Χαραμή]

 

Στέκουν ακόμη όρθια αλλά τσακισμένα, σημάδια μιας ολέθριας μητρόπολης που μοιάζει να δέχτηκε μια βιβλική καταστροφή. Το πάλαι ποτέ ένδοξο αναπτυσσόμενο Ντιτρόιτ είχε μετατραπεί σε πόλη φάντασμα αρκετό καιρό πριν τη φετινή του επίσημη χρεοκοπία. Με 20 δισ.$ χρέος και 326,6 εκατ.$ έλλειμμα, ο 18ος μεγαλύτερος δήμος των Η.Π.Α. έχει πλέον πάνω από 80,000 εγκαταλελειμένα κτίρια που πρέπει να κατεδαφιστούν. Το κόστος για κάθε επιχείρηση μπορεί να φτάσει και τα 10,000 δολάρια και αυτό μετατρέπει αυτομάτως απαγορευτικό το να oλοκληρωθεί κάτι τέτοιο.

 

Και όμως, κάποιοι, λίγοι κάτοικοι του Ντιτρόιτ, έχουν καταφέρει να βγάζουν λεφτά από τα ερείπια και όσο απρόσμενο και αν ακούγεται, υπάρχει κέρδος από αυτά. Σωρεία φωτογράφων καταφτάνει στην πόλη για να απαθανατίσει το ρημαγμένο τοπίο και το σκηνικό εγκατάλειψης. Το χαοτικό Ντιτρόιτ αλλά και το γεγονός πως κάτι τέτοιο χρειάζεται μια στοιχειώδη γνώση της πόλης,¨γέννησε¨νέες επιχειρήσεις που αν και θεωρητικά είναι παράνομες, μοιάζουν τόσο χρήσιμες και προσοδοφόρες, που η Αστυνομία φαίνεται εν μέρει να καλύπτει, κάνοντας τα στραβά μάτια.

 

Ξεναγήσεις στο καταρρεόν Ντιτρόιτ που αντί να προσελκύσει επενδυτές ή σωτήρες έγινε φωτογραφικός προορισμός τουριστών.

 

Ο Jesse Welter ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησε αυτές τις ξεναγήσεις το 2011, μεταφέροντας τουρίστες κυρίως με το αυτοκίνητό του. Σήμερα κυκλοφορεί με ένα βαν 12 θέσεων το οποίο έναντι 45 δολαρίων προσφέρει τρίωρη ξενάγηση και καθοδήγηση των φωτογράφων αλλά και όσων θέλουν απλά να επισκεφτούν τα εντυπωσιακά κτίρια που στοιχειώνουν σε κάθε άκρη της πόλης. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως η δουλειά του έχει αυξηθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα ενώ εξηγεί πως όλοι αυτοί που καταφθάνουν στο Ντιτρόιτ τον χρειάζονται για να τους εξασφαλίσει γρήγορη πρόσβαση, χρήσιμες συμβουλές και μια στοιχειώδη ασφάλεια στις περιηγήσεις τους. Το βαν του Welter μεταφέρει όσους ερασιτέχνες ή επαγγελματίες φωτογράφους γοητεύονται από την αποσαθρωμένη πόλη και εξασφαλίζει, όντας ο ίδιος γνώστης, πρόσβαση στα μέρη θα τραβήξουν τις καλύτερες φωτογραφίες, χωρίς να κινδυνεύουν με πρόστιμο για παραβίαση ιδιωτικού χώρου που μπορεί να ξεπεράσει τα 220 δολάρια.

 

Ο Welter δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους τους κατοίκους. Κάποιοι θεωρούν πως αυτό που κάνει είναι μακάβριο και ανήθικο. Ο ίδιος δεν φαίνεται να νοιάζεται και υποστηρίζει πως αυτή του η δραστηριότητα είναι πολύ χρήσιμη και αποφέρει χρήματα όχι μόνο στον ίδιο, αλλά και σε ξενοδοχεία και εστιατόρια που μοιράζονται την πελατεία του. Δύο από τους πελάτες του Welter έχουν μάλιστα κυκλοφορήσει και coffee table book με τις φωτογραφίες από το ρημαγμένο Ντιτρόιτ. Όλο αυτό που συμβαίνει, οι ντόπιοι το χαρακτηρίζουν υποτιμητικά Ruin Porn αλλά γνωρίζουν πως ίσως αυτές οι φωτογραφίες, στο μέλλον αποτελούν ντοκουμέντα της εποχής που το Ντιτρόιτ μετατράπηκε σε πόλη φάντασμα.

 

Η παρακμή του Ντιτρόιτ Facebook Twitter
H αίθουσα δεξιώσεων του Αmerican Hotel
Η παρακμή του Ντιτρόιτ Facebook Twitter
Η αίθουσα δεξιώσεων του Lee Plaza Hotel
Η παρακμή του Ντιτρόιτ Facebook Twitter
Το αστυνομικό τμήμα στο Highland Park
Η παρακμή του Ντιτρόιτ Facebook Twitter
Tα γραφεία της Εθνικής Τράπεζας
Η παρακμή του Ντιτρόιτ Facebook Twitter
Το Vanity Ballroom
Η παρακμή του Ντιτρόιτ Facebook Twitter
Το μισογκρεμισμένο United Artists Theater
Η παρακμή του Ντιτρόιτ Facebook Twitter
Ο σταθμός τρένων Michigan Central Station
Η παρακμή του Ντιτρόιτ Facebook Twitter
Εκκλησία στο East Grand Boulevard
Η παρακμή του Ντιτρόιτ Facebook Twitter
To εσωτερικό του κτιρίου Farwell
Η παρακμή του Ντιτρόιτ Facebook Twitter
H οικία William Livingstone
Η παρακμή του Ντιτρόιτ Facebook Twitter
Αίθουσα του σχολείου St Margaret Mary

via | via | via 

Φωτογραφία
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Παρ' όλα αυτά, στο Ντητρόιτ ανακοίνωσαν πριν μια εβδομάδα ότι παρέχουν σπίτια σε συγγραφείς δωρεάν, προκειμένου να τραβήξουν το λογοτεχνικό ενδιαφέρον στην πόλη τους.
Detropia (2012, ντοκιμαντέρ)Είχα καλύτερο link αλλά δεν το κράτησα. :/ Υπάρχει το πλάνο να γίνει το νέο Portland αλλά οι κάτοικοι αντιστέκονται, φυσικά. http://www.solarmovie.so/link/play/1148216/