Δεν έχει γίνει πια συνήθεια –τουλάχιστον στη νέα γενιά– η χρήση του προφυλακτικού;
Ενώ η τάση στη νέα γένια των 35άρηδων ήταν –ίσως και λόγω και της εντατικής καμπάνιας για τη χρήση προφυλακτικού σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του HIV στην υγεία των ανθρώπων που ζουν με αυτό– να χρησιμοποιούν συχνά και σωστά το προφυλακτικό, η εμπειρία έχει δείξει ότι στη νέα γενιά ο κίνδυνος αυτός έχει υποτιμηθεί. Οι ιατρικές εξελίξεις που μετατρέπουν τον HIV από μια θανατηφόρα ασθένεια σε μια χρόνια πάθηση, η όλο και πιο περιορισμένη παρέμβαση της πολιτείας στην προαγωγή της υγείας, και δη της σεξουαλικής, έχουν κάνει επιτακτική την ανάγκη για έναν νέο σχεδιασμό στον τομέα της πρόληψης, και ειδικότερα της ενημέρωσης των νέων γι' αυτή.
Πιστεύετε ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό που πιστεύει ότι το HIV/AIDS «πέρασε»;
Ναι. Και η αλήθεια είναι ότι με την αντιρετροϊκή αγωγή και τις γενικότερες εξελίξεις στο ιατρικό πεδίο το AIDS –που είναι, άλλωστε, το καταληκτικό, ας το πούμε απλά, στάδιο ενός ανθρώπου που δεν έχει αντιμετωπίσει τον HIV– είναι πλέον ολοένα και σπανιότερο να εμφανιστεί. Η μετάδοση του HIV αντιθέτως, και στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν έχει μειωθεί – το αντίθετο. Γι' αυτό πιστεύω πως είναι αποπροσανατολιστικό να θεωρήσουμε ότι ο HIV πέρασε. Ούτε ο HIV πέρασε, ούτε η άγνοια, οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και οι διακρίσεις που τον συνοδεύουν έχουν περάσει...
Πόσο υπονομεύει η οικονομική κρίση την πρόοδο σε περίθαλψη και ποιότητα ζωής;
Είναι προφανές, νομίζω, ότι μια περιοριστική δημοσιονομική πολιτική –ειδικά όπως σχεδιάζεται– θα πλήξει τις δημόσιες δαπάνες στην υγεία που σχετίζονται άμεσα με τη ζωή των οροθετικών ατόμων. Παράλληλα, η φτώχεια, η ανεργία και η ύφεση που έχουν επηρεάσει όλους μας, σε προσωπικό επίπεδο αλλά και συλλογικά, επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Άλλωστε, όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις ήδη κακές συνθήκες που επικρατούσαν στην Ελλάδα κι έχουν να κάνουν με το ΕΣΥ και τα οροθετικά άτομα. Φανταστείτε ότι σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα καλύπτεται από μία Μονάδα Λοιμώξεων (το ειδικό τμήμα ενός νοσοκομείου όπου απευθύνονται οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV) που βρίσκεται στο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη, η οποία καλείται να καλύψει περισσότερους από 1.200 ανθρώπους.
σχόλια