Χάκερς έθεσαν υπό τον έλεγχό τους 300.000 ρούτερ

Χάκερς έθεσαν υπό τον έλεγχό τους 300.000 ρούτερ Facebook Twitter
2

Στόχος επίθεσης χάκερ έγιναν 300.000 οικιακά ρούτερ σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και του Βιετνάμ, όπως έδειξε αναφορά της εταιρείας Team Cymru που δημοσίευσε το BBC.

Οι χάκερ εκμεταλλεύτηκαν ένα κενό ασφαλείας στο λογισμικό των μηχανημάτων και κατέλαβαν τον έλεγχο των ρούτερ, σημειώνοντας μια από τις μεγαλύτερης κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις τέτοιου είδους που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως αναφέρει η Team Cymru. 

Σύμφωνα με την αναφορά η επίθεση εκδηλώθηκε σε ρούτερ που βρίσκονται εγκατεστημένα σε οικίες της Ανατολικής Ευρώπης και, στη συνέχεια, κατευθύνθηκε προς στο Βιετνάμ, ενώ δεν άφησε ανεπηρέαστα τα ρούτερ αρκετών ακόμα Ευρωπαϊκών χωρών. Η χώρα μας δεν δείχνει να είναι στις άμεσα πληγείσες.

Με την επίθεση αυτή, οι χάκερ θα μπορούσαν να υποκλέψουν στοιχεία, αλλά και να ανακατευθύνουν τα 'πειραγμένα' ρούτερ σε όποιες διευθύνσεις επιθυμούν, σερβίροντας, παράλληλα, παραλλαγμένα διαφημιστικά μηνύματα στους κατόχους των υπολογιστών. Τελικά όλες οι διευθύνσεις των 'πειραγμένων ρούτερ' κατευθύνονταν απλά, στους σέρβερ μιας εταιρείας με έδρα το Νότιο Λονδίνο.

Μέχρι στιγμής, παραμένει μυστήριο ακόμα και για τους υπέυθυνους της εταιρείας Team Cymru, ο λόγος της δημιουργίας ενός δικτύου από χακεμένες συσκευές ρούτερ, αφού όσοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση δεν έχουν προβεί σε κάποια από τις προαναφερθείσες ενέργειες. 

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
εν ολίγοις ... κάθε όνομα που χρησιμοποιείται στο δίκτυο, όπως π.χ. www.google.com δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας για την επικοινωνία, αλλά πρέπει να μεταφράζεται σε μία αριθμητική διεύθυνση όπως π.χ. 1.2.3.4αυτές τις μεταφράσεις ή αντιστοιχήσεις ονομάτων σε διευθύνσεις τις κάνουν οι DNS servers, οι διευθύνσεις των οποίων στέλνονται αυτόματα από τον ISP στον δρομολογητή σας κατά την σύνδεση σας.ο επιτιθέμενος (ονομάζεται attacker και όχι hacker) κατάφερε να αλλάξει αυτήν την πληροφορία στους δρομολογητές των τελικών χρηστών, εκμεταλλευόμενος μία ευπάθεια στο λογισμικό τους. αρα αν υποθέσουμε ότι στην πραγματικότητα το www.google.com αντιστοιχεί στην διεύθυνση 1.2.3.4 τότε μετά την επίθεση θα μπορεί να αντιστοιχεί σε όποια διεύθυνση αποφασίσει ο επιτιθέμενος.είχα όρεξη να γράψω 5 αράδες :)