Οι 6 καλύτερες σοκολατίνες της Αθήνας

Οι 6 καλύτερες σοκολατίνες της Αθήνας Facebook Twitter
5

 

 

Από όλα τα παραδοσιακά γλυκά, για κείνο που έχω τρέξει τα περισσότερα χιλιόμετρα για να το αναζητήσω στα πιο ιδανικά του είναι η σοκολατίνα. Κι ενώ δεν έχω στο μυαλό μου μια συγκεκριμένη από τα παλιά, πάντα από κείνη ζητάω το σχεδόν ανέφικτο: το απόλυτο γλυκό, εκείνο που σε κάνει να παραληρείς όπως ο Γιώργος Κωνσταντίνου και το προφιτερόλ του, το γλυκό που θα το φας και μετά θα νοιώσεις το “και τώρα μπορώ να κλείσω τα μάτια”. Ωστόσο, στα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία την έχω βρει βαριά, ψωμένια, με κείνη την ενοχλητική έλλειψη φινέτσας ενώ στα νέας γενιάς είναι σαν να την έχεις στείλει να σπουδάσει στα Παρίσια και σου γύρισε με αξάν. Κάπου στο ενδιάμεσο ελπίζω κάποτε να συναντηθούμε, έτσι όπως ελπίζεις ότι κάποτε θα συναντήσεις το πριγκιπόπουλο, που ξέρεις ότι έχει πεθάνει από αιώνες. Από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει, οι κυρίες που ακολουθούν:

 

Chocolat, Βεϊκου 32, Γαλάτσι, 2102133414

Η μεγαλύτερη, ολοστρόγγυλη σαν ολοκληρωμένη σοκολατένια αμαρτία, με χορταστική πικρή σοκολάτα στο περιτύλιγμα, ελαφρύ παντεσπάνι στη βάση και γεμάτη με μια αληθινά σοκολατένια, σκουρόχρωμη, πλούσια μους που στο τέλος αφήνει μια φινετσάτη επίγευση φουντουκιού. Η πιο νόστιμη στην κατηγορία σοκολατίνα νέας γενιάς και άριστης ποιότητας.

 

La Cigale, Λ. Κηφισίας 322, Κηφισιά, 2108013873

Στρογγυλή και μαζεμένη, με χορταστική σοκολατένια και αφράτη επικάλυψη με γκανάς ντεκόρ, που όμως από μέσα αποκαλύπτει μια σεράνο κρέμα με διακριτικό παντεσπάνι που σίγουρα δεν περιμένεις από μια σοκολατίνα. Υποψιάζομαι ότι αυτή φταίει για τη λιπαρή επίγευση.

 

Pastry Family, Ριζάρη 19, 2107235090

Σκοτεινή νόστιμη σοκολάτα της επικάλυψης, μια επιπλέον γερή σοκολατένια δόση στη γκανάς της ομορφιάς, λεπτό παντεσπάνι στη βάση και στο εσωτερικό, μια σκουρόχρωμη, σφιχτή μους. Η πιο «άγλυκη» απ’όλες, αφήνει δυστυχώς μια αίσθηση βουτυρίλας στην επίγευση.

 

Ασημακόπουλος, X. Τρικούπη 82, 2103610092

Στη λογική της σοκολατίνας των παιδικών μας χρόνων, πλούσια σε τρουφάκι και με σοκολατένιο, σκληρό γλάσο στην επιφάνεια, στην καρδιά της κλείνει μια ανοιχτόχρωμη κρέμα σοκολάτας και έντονα σιροπιαστό παντεσπάνι, σε ένα όχι και τόσο αφράτο σύνολο. Καλή η νοσταλγία, αλλά μου έλειψε το άρωμα και η γεύση της σοκολάτας.

 

Desire, Δημοκρίτου 6, 2103632333

Η επιτομή της παλιάς, καλής σοκολατίνας που θυμούνται όσοι γεννήθηκαν μέχρι το ’70. Αφράτη, σοκολατένια, βουτυράτη, με τις τρεις κλασικές στρώσεις παντεσπάνι, στο ίδιο νοσταλγικό σχήμα και ντεκόρ, όπως τη μάθαμε και όπως ξετρελαθήκαμε μαζί της.

 

Fresh, Λ. Κηφισίας 359, Κηφισιά, 2108000072

Η πιο μακρινή συγγενής μιας κλασικής σοκολατίνας, γυαλίζει υπερβολικά και σκούρα, και η πλούσια, αέρινη, πικρή-αληθινά ωστόσο, σοκολατένια- γκανάς της φλερτάρει περισσότερο με τη νέα γενιά της γαλλικής patisserie, παρά με την ελληνική πάστα της παράδοσης.

 

 

Γεύση
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT

σχόλια

3 σχόλια
Mon Quartier στη Βουλα. Με πασπαλισμενη τρουφα σοκολατας, με γεμιση μους να λιωνει στο στομα. Δεν φανταζεστε γευση υφη και επιγευση. Το ανακαλυψα απο ενα site για τα νοτια δειτε φωτο και λιωστε:http://www.nou-pou.gr/articles/kati-glyko/sokolatina-apo-mon-quartier-esy-soyperstar/