10 παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

10 παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
3

 

Τα καινούρια ζαχαροπλαστεία που ανοίγουν, έχουν άλλη άποψη για το γλυκό. Προσέχουν την ποιότητα της πρώτης ύλης, βάζουν σοκολάτα με ονοματεπώνυμο, έχουν chef patissier και όχι ζαχαροπλάστη, φλερτάρουν με την Αμερική και την παγκόσμια γκουρμέ γλυκιά σκηνή.

Το γλυκό δεν είναι πια «ποντικάκι», «νουγκατίνα», «σοκολατίνα», «αμυγδάλου». Έχει ονόματα σοφιστικέ, χάρη και φινέτσα. Όταν θέλω να κάνω εντύπωση σε κάποιο κέρασμα, και γω κάτι τέτοιο θα ψωνίσω. Αυτό συλλογίστηκα με ενοχές, όταν τις προάλλες έκλεισε και το τελευταίο παλιό ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς μου, από κείνα που πουλούσαν ακόμη κορνέδες και κοκ. Κι όμως, η γλυκιά βόλτα στην πρωτεύουσα κρατά ακόμη μερικούς θησαυρούς από ζάχαρη, που κατάφεραν να επιβιώσουν τη γοητεία του κλασικού, προσπερνώντας με επιτυχία τις μόδες του τιραμισού, του σορμπέ μάνγκο και του καπ-κέικ. Σας κερνάω μια μπουκιά από τα δικά μου αγαπημένα. Ας γλυκαθούμε όσο ακόμα προφταίνουμε.

 

*Μητροπολιτικόν, Βουλής 39, 2103220226

Ο Γιώργος Γεροντόπουλος, τρίτη γενιά του Μητροπιτικού που μετράει 80 και βάλε χρόνια παράδοση στο αστικό, αθηναϊκό γλυκό, άφησε τα οικονομικά για να προσηλωθεί στις παραδοσιακές συνταγές που λατρεύουν τους ξηρούς καρπούς: υδραίικα αμυγδαλωτά με μανταρίνι, μαγικά ταρτάκια καραμέλας, καρυδάτα-σπεσιαλιτέ-με σιρόπι και φύλλο , σοκολατάκι δαμάσκηνο με κακάο και κονιάκ, πιο σοκολατένιο δεν γίνεται σκωτσέζικο υγρό fudge που το ζεσταίνεις για λίγο στο φούρνο για να εκραγεί η σοκολάτα του, και σοκολατάκια extra bitter που φτιάχνονται ένα-ένα στο χέρι, με αμύγδαλο.

 

*Το Τέλειον, Σμύρνης 22, Kερατσίνι, 6932537733

Ο κύριος Μιχάλης αρνείται κατηγορηματικά τα έτοιμα μείγματα, αφού όπως λέει, με τόσα χρόνια πείρα, όλα ξέρει να τα κάνει μόνος του καλύτερα. Από όλα τα ζαχαροπλαστεία του λεκανοπεδίου, αυτός φτιάχνει νοστιμότερα και αυθεντικότερα όλα τα γλυκά της παιδικής μας ηλικίας, γλώσσες της πεθεράς, κορνεδάκια, κοκάκια, πάστες. Διαλέγεις από τη βιτρίνα κι αμέσως σου φτιάχνουν το γλυκάκι σου φρέσκο, στο εργαστήριο. Και σπιτικά παγωτά με φρέσκο γάλα.

 

*Μπόζας, Κερκύρας 39& Παξών, 2108211107

Ποιος θυμάται την παλιά, αυθεντική γεύση μιας τούρτας αμυγδάλου; Εδώ θα την παραγγείλετε από πριν ολόφρεσκη, ολόλευκη, όχι πολύ γλυκιά, σκέτος αφρός, με τα κερασάκια της και το πλούσιο, καβουρδισμένο αμύγδαλο που μπαίνει μόνο την τελευταία στιγμή.

 

*Κόσκερι, Α. Φραντζή 53, Ν. Κόσμος, 2105907075 +Πειραιάς

Το κλασικό, ονομαστό ραβανί της Βέροιας, με κρουστή κρούστα, αφράτη ζύμη και ιδανικό, καθόλου λιγωτικό σιρόπιασμα, σε μερίδες για όλες τις ορέξεις.

 

*Athenee, Λ. Ηρακλείου 381, Ν. Ηράκλειο, 2102810909

Σπεσιαλιτέ τα αφράτα, ολόφρεσκα ροδίνια και η πάστα με δυό φύλλα σιροπιαστής σφολιάτας και στη μέση μια λευκή, ανάλαφρη κρέμα: ούτε πολύ γλυκιά ούτε βαριά, απλά υπέροχη και ονομαστή, αφού ο κόσμος έρχεται από μακριά για να την απολαύσει. Και ωραία δαμάσκηνα με κακάο και «χιονάτα» με καρύδα.

 

*Μπάκας, Λ. Ηρακλείου 531, Ηράκλειο, 2102847311

Παραδοσιακά φημίζεται για το προφιτερόλ του που κυκλοφορεί σε κλασική αλλά και σε εκδοχή με μαύρη σοκολάτα. Εμάς μας άρεσε περισσότερο το γερμανικό τσουρέκι, με βαριά, αρωματική ζύμη με σταφίδες, που στην καρδιά του γεμίζεται με μια πολύ λεπτή στρώση σοκολάτας και καλύπτεται με χιονάτο γλάσο λευκής σοκολάτας.

 

*Ρίο, Πρωτέως 4 & Μουσών, 2109831892

Όλοι οι παλιοί Πολίτες του Φαλήρου ορκίζονται στους μπαμπάδες του, που είναι οι καλύτεροι στην πόλη: στιβαρή ζύμη, σιρόπι όσο πρέπει, επίγευση μαρμελάδας βερύκοκου. Κι αφού ήρθατε ως εδώ πάρτε κι ένα πολίτικο τσουρέκι με σουσάμι και μια ποικιλία από βουτυράτα μπατόν-σαλέ με θριφτή, τραγανή ζύμη.

 

*Belle Vue, Ελ. Βενιζέλου 104, Ν. Σμύρνη, 2109344064

Παλιό, πολίτικο ζαχαροπλαστείο με όλα τα σιροπιαστά του και την τεράστια ποικιλία από νοστιμότατα μπατόν σαλέ. Μας άρεσαν οι κουραμπιέδες χωρίς άχνη και χωρίς αμύγδαλο για τους μίζερους, η τούρτα μους σοκολάτα που κυκλοφορεί και σε πάστα και η πρωτότυπη μηλόπιτα με τσαλακωμένο σιροπιαστό, καραμελλωμένο φύλλο κρούστας και μπόνους το όμορφο πυρέξ.

 

*Pastry Family, Ριζάρη 10, Παγκράτι, 2107235090+Κηφισιά, Μαρούσι

Διάσημο μαρόν-γκλασέ και τούρτα κάστανο, μεγάλη ποικιλία από σοκολατάκια με σοκολάτα Valhrona δια χειρός Ιταλών και Γάλλων patissiers, τρουφάκια και τα ολόφρεσκα παστάκια που λιώνουν στο στόμα, με επικάλυψη λευκή, ροζ, μόκα και σοκολάτα, με την λίγη παραπάνω γλύκα των παραδοσιακών γλυκών, από ένα ζαχαροπλαστείο που προτιμούν εδώ και πάνω από 35 χρόνια οι κυρίες της παλιάς, καλής Αθήνας.

 

 

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

3 σχόλια