KΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Η αμερικανική ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών και δημοσκοπήσεων Pew Research Center διεξήγαγε έρευνα σε 40 χώρες για να εντοπίσει, να καταγράψει και να αξιολογήσει συμπεριφορές και αντιλήψεις σε ζητήματα που αφορούν την παραδοσιακή ηθική.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν υλικό από συνεντεύξεις σε δείγμα 300.000 ενηλίκων. Το ερωτηματολόγιο περιελάμβανε 8 βασικούς άξονες, θίγοντας ζητήματα που αφορούν τις προγαμιαίες σχέσεις, την ομοφυλοφιλία, τον τζόγο, τις αμβλώσεις, το αλκοόλ, τα διαζύγια, τις εξωσυζυγικές σχέσεις και την αντισύλληψη.
Το ερωτηματολόγιο μπορούσε να απαντηθεί μέσα από τρεις επιλογές οι οποίες δίνονταν με κάθε ζήτημα να χαρακτηρίζεται ως αποδεκτό, μη αποδεκτό ή να απορρίπτεται τελείως ως θέμα που δεν συνδέεται με την ηθική.
Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν σε μια αναλυτική έκθεση που κοινοποιήθηκε στις 15 Απριλίου του 2014.
Η Ευρώπη αναδείχθηκε ως η πιο ανεκτική σε σχεδόν σε όλα τα παραπάνω ζητήματα.
Αναλυτικά παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα για της χώρες της Ευρώπης, την Ελλάδα και τις χώρες που ξεχώρισαν με τα μεγαλύτερα ποσοστά σε κάθε θέμα.
* Στα γραφήματα με κόκκινο χρώμα ορίζεται το ποσοστό που απάντησε μη αποδεκτό, με κίτρινο χρώμα όσοι το αποδέχονται και με γκρι όσοι δεν θεωρούν το θέμα της ερώτησης ζήτημα ηθικής.
ΕΞΩΣΥΓΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στο ερώτημα για τις εξωσυζυγικές σχέσεις η χώρα με τη μεγαλύτερη ανοχή αναδείχθηκε η Τσεχία συγκεντρώνοντας ποσοστό 17% το οποίο απάντησε πως είναι αποδεκτές ενώ το 40% των Γάλλων δεν θεωρεί το θέμα ζήτημα ηθικής. Στην Ελλάδα το 79% των ερωτηθέντων απάντησε πως οι εξωσυζυγικές σχέσεις είναι μη αποδεκτές, το 5% πως είναι και το υπόλοιπο 12% πως δεν τις θεωρεί ζήτημα ηθικής. Ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης το ποσοστό που σημειώθηκε από τις αρνητικές απαντήσεις ήταν το υψηλότερο.
ΤΖΟΓΟΣ
Στην ερώτηση για τον τζόγο την πρωτιά αρνητικών απαντήσεων διεκδικούν οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής με τα μεγαλύτερα ποσοστά να συγκεντρώνονται στη Γκάνα, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία κτλ. Στην Ελλάδα το 52% θεωρεί πως ο τζόγος δεν είναι αποδεκτός, το 7% πως είναι και το υπόλοιπο 37% πως δεν είναι ζήτημα ηθικής. Τα υψηλότερα ποσοστά θετικών απαντήσεων προήλθαν από την Ιαπωνία ενώ δεύτερη έρχεται η Γαλλία.
ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ
Το ζήτημα τις ομοφυλοφιλίας ανέδειξε την Ισπανία ως την πιο gay friendly χώρα μιας και μόλις το 6% απάντησε πως δεν την αποδέχεται, το 55% πως τη θεωρεί αποδεκτή και το 38% πως δεν την αξιολογεί ως ζήτημα ηθικής. Και εδώ, η Γκάνα αναδείχθηκε ως η πιο αυστηρή στο θέμα των ομοφυλοφίλων με το ποσοστό που δεν τη θεωρεί αποδεκτή να φτάνει το 98%. Στην Ελλάδα το 45% των ερωτηθέντων την αξιολόγησε αρνητικά, το 24% την χαρακτήρισε αποδεκτή συμπεριφορά και το 24% την έθεσε εκτός συζήτησης περί ηθικής ενώ υπήρξαν και κάποιοι που δεν απάντησαν στην ερώτηση.
ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ
Στις αμβλώσεις τη μεγαλύτερη ανοχή βάσει των απαντήσεων δείχνουν οι Τσέχοι με 49% ενώ πιο αυστηρή παρουσιάζεται σαν χώρα και πάλι η Γκάνα. Ανάμεσα στους Έλληνες το 54% απάντησε πως οι αμβλώσεις δεν είναι αποδεκτές, το 16% πως είναι και μόλις το 11% πως δεν αποτελούν κριτήριο ηθικής.
ΠΡΟΓΑΜΙΑΙΟ ΣΕΞ
Το προγαμιαίο σεξ φαίνεται πως εξακολουθεί να είναι ταμπού στην Ιορδανία με το 94% να το απορρίπτει ενώ στη Γερμανία και τη Γαλλία μόλις το 6% το θεωρεί ανήθικο. Στην Ελλάδα το 11% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν το θεωρεί αποδεκτό, το 27% πως δεν το θεωρεί ζήτημα ηθικής και το 59% το αποδέχεται.
ΑΛΚΟΟΛ
Το αλκοόλ δείχνει να συνδέεται με την ηθική σε χώρες όπως η Παλαιστίνη η οποία το συνέδεσε αρνητικά σε ποσοστό 89% ενώ στην Ιαπωνία το 66% απάντησε πως το αποδέχεται πλήρως. Στην Ελλάδα το 23% του έδωσε αρνητική ψήφο, το 22% το θεωρεί αποδεκτό και το 47% δεν το θέτει καν σαν ζήτημα που συνδέεται με αυτή.
ΔΙΑΖΥΓΙΑ
Σε ζητήματα γάμου και συγκεκριμένα διαζυγίου πιο αυστηροί αναδεικνύονται και πάλι οι πολίτες της Γκάνας με το 80% να το θεωρεί μη αποδεκτό ενώ πιο εξοικειωμένοι μοιάζουν να είναι οι Ισπανοί με μόλις 4% των ερωτηθέντων να συμμερίζεται την ίδια άποψη. Οι 'Ελληνες θεωρούν πως τα διαζύγια είναι μη αποδεκτά σε ποσοστό 19%, το 42% τα αποδέχεται και το 28% δεν τα αξιολογεί καν σαν κριτήριο ηθικής.
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ
Η αντισύλληψη εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα ηθικής στο Πακιστάν όπου το 65% δήλωσε πως δεν την αποδέχεται ενώ η χώρα με τη μεγαλύτερη ανοχή αναδείχτηκε η Βενεζουέλα με το 82% των ερωτηθέντων να αναφέρει πως την αποδέχεται πλήρως. Στην Ελλάδα το 14% εξακολουθεί να τη θεωρεί ανήθικη πρακτική, το 45% την αποδέχεται και το 33% δεν την αξιολογεί σαν κριτήριο ηθικής.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ 40 ΧΩΡΩΝ
σχόλια