Στην οδό Φυλής στο κέντρο της Αθήνας, κάθε Τετάρτη μετά τις 16.00 που τελειώνει η λαϊκή αγορά, μόλις οι έμποροι και οι παραγωγοί στοιβάξουν τους πάγκους και την εναπομείνασα πραμάτεια τους στα βαν τους, την θέση τους παίρνουν οι απόκληροι, οι μη προνομιούχοι αυτής της πόλης. Απλώνουν βρώμικα και ξεφτισμένα σεντόνια στην άσφαλτο, στην καλύτερη περίπτωση μουσαμάδες και σε αυτά ότι έχουν βρει στους κάδους σκουπιδιών και στις χωματερές. Πάντοτε κρίνοντας ότι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Από γυάλινα σερβίτσια, γυναικείες γόβες με ζαρωμένο δέρμα, κεντημένες Παναγίες σε κάδρα, δίσκους μουσικής, βιβλία - βοηθήματα για σχολικά μαθήματα, μέχρι κατσαρόλες με σπασμένες λαβές ή ανύπαρκτα καπάκια και παιδικά παιχνίδια. Σε παρακαλάνε να τους δώσεις ένα ευρώ για ένα ψεύτικο μπονσάι ή για ένα τασάκι με την μορφή μιας κυρίας επί των τιμών ευρωπαϊκής αυλής του 18ου που μπορεί να χει σπασμένες άκρες. Στην πλειοψηφία τους είναι Αφγανοί και Ρομά βαλκανικών χωρών.
Όπως στις αρχές του '90, οι Αλβανοί προέκυψαν οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, έτσι πλέον μπορούμε να πούμε ότι και οι Αφγανοί αποτελούν μέρος της καθημερινότητας και της ζωής του κέντρου. Έφυγαν από την μαστιζόμενη χώρα τους ή το Ιράν που είχαν ήδη μετεγκατασταθεί, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Οι Αφγανοί που βρίσκονται στην Ελλάδα, σχεδόν στο συνολό τους δεν είχαν ως τελικό προορισμό την χώρα μας αλλά κάποιο κράτος της κεντρικής ή δυτικής Ευρώπης όπως την Αυστρία, την Γερμανία ή την Ολλανδία. Στις χώρες αυτές έχουν ήδη συγγενείς και μεγάλες κοινότητες ομοεθνών τους. Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα αναμένουν πότε οι πολυπόθητοι προορισμοί θα τους ανοίξουν τα συνορά τους. Μέχρι τότε κάποιοι βιοπαλαιστές ψάχνουν στις χωματερές για σιδερικά και άλλα αντικείμενα ενώ άλλοι δολοφονούν τον Μανώλη Καντάρη για μια βιντεοκάμερα, στην οδό Ηπείρου.
Η γνώμη μου είναι πως η παγκοσμιοποίηση διανύει ένα πολύ πρώιμο στάδιο εξέλιξης για να αξιολογηθεί. Αργότερα θα μπορέσουμε με περισσότερη σαφήνεια να την επαινέσουμε ή να την καταδικάσουμε. Αν και υποθέτω πως θα εγκρίνουμε πολλές από τις εκδοχές της και θα κατακρίνουμε άλλες τόσες, δεν θα είμαστε μανιχαϊστές, σε σκέψη και δράση. Αλλά η επιλογή μιας πρώτης γνωριμίας με το διαφορετικό, τόσο σε θρησκευτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, είναι επιτακτική. Μας εξοικειώνει με κάτι ολότελα άγνωστο, μας μαθαίνει πως να σταθούμε απέναντι του για να επιλύσουμε προβλήματα και διαφορές. Μελετώντας το, εν πολλοίς ανακαλύπτουμε και την δική μας ιδιοσυγκρασία. Ο τρόπος που προσεγγίζουμε τον «άλλον» δηλώνει πολλά για εμάς τους ίδιους. Ισχύει για τους Έλληνες, για τους Αφγανούς, για όλους μας.
Δεν χρειάζεται να μάθουμε ονόματα ιστορικών προσώπων, τοπωνύμια ή χρονολογίες. Αρκεί να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σχηματίσουμε μια γενική εικόνα για την ιστορία που φέρει κάθε λαός. Η ιστορία παράγει βιώματα και αυτά με την σειρά τους καθορίζουν την μοίρα των ανθρώπων και εν μέρει τον χαρακτήρα, τον τρόπο σκέψης και τα συμπλέγματα τους. Αφότου κατακτήσουμε μια ελάχιστη γνώση, σε συνοδεία με την κριτική ικανότητα, νομίζω μπορούμε να πορευτούμε στο μέλλον με περισσότερη σοβαρότητα και ευθύνη.
Η σημερινή επικράτεια του Αφγανιστάν φιλοξένησε τα αγάλματα του αρχαιοελληνικού δωδεκάθεου προτού ασπαστεί το Ισλάμ. Η διάδοση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού στην τότε Αραχωσία και Βακτριανή, είναι άμεση συνέπεια ενός κυνηγητού.
Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος εισέβαλε και κατέλαβε την πρωτεύουσα των Περσών, την Περσέπολη, ο βασιλιάς των Περσών Δαρείος κατάφερε να διαφύγει χάρη στον συγγενή του και Πέρση σατράπη της Βακτριανής και Σογδιανής (Σημερινό βόρειο Αφγανιστάν και Ουζμπεκιστάν) Βήσσο. Ο Βήσσος φυγάδευσε τον Δαρείο και ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε εκστρατεία ανατολικά, στο σημερινό Αφγανιστάν για να συλλάβει τον Δαρείο. Τελικά ο Βήσσος πρόδωσε τον Βασιλέα των Βασιλέων, τον αιχμαλώτισε και αφού απέτυχε να διαπραγματευτεί με τον Μέγα Αλέξανδρο για την παράδοση του, τον εκτέλεσε. Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος βρήκε τη σορό του Δαρείου, τον έθαψε με βασιλικές τιμές, ορκίστηκε να εκδικηθεί για τον θάνατο του, προστάτευσε την οικογένεια του και αυτοανακηρύχθηκε νόμιμος διάδοχος του. Διασχίζοντας τον Ώξο ποταμό (σημερινός Αμού Νταριά, πηγάζει από το Αφγανιστάν και εκβάλλει στην λίμνη Αράλη) ο έμπιστος του Μέγα Αλεξάνδρου, Πτολεμαίος συλλαμβάνει τον Βήσσο, τον μαστιγώνει, ακρωτηριάζει και τελικώς εκτελεί στα Εκβάτανα (σημερινό δυτικό Ιράν). Στην συνέχεια της εκστρατείας του, ο Μέγας Αλέξανδρος κατευθύνεται βόρεια προς το σημερινό Ουζμπεκιστάν όπου και συναντά έναν από τους τελευταίους Πέρσες ευγενείς, τον Οξυάρτη. Θαμπώνεται από την ομορφιά της κόρης του, της Ρωξάνης και την παντρεύεται. Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 323 π.Χ, οι διάδοχοι του αποφασίζουν να διαμελίσουν την απέραντη αυτοκρατορία του σε τρία μικρότερα βασίλεια. Εκείνο της Μακεδονίας, της Αιγύπτου ή Πτολεμαίων και των Σελευκιδών).
Ο Μέγας Αλέξανδρος στην διάρκεια της εκστρατείας του στο Αφγανιστάν δεν περιορίστηκε μόνο σε συγκρούσεις και μάχες αλλά κατασκεύασε και πόλεις, τις «Αλεξάνδρειες», όπως γνωρίζουμε και στην περίπτωση της Αιγύπτου. Αφγανικές πόλεις όπως η Κανταχάρ και η Χεράτ, τα ονόματα των οποίων ακούσαμε τόσο πολύ στην διάρκεια του πολέμου το 2001, ονομάζονταν «Αλεξάνδρεια της Αραχωσίας» και «Αλεξάνδρεια της Αρείας» αντιστοίχως. Οι πόλεις αυτές, με ελάχιστες εξαιρέσεις, πολεοδομικά και ρυμοτομικά υπάγονταν στα πρότυπα των πόλεων της μητροπολιτικής Ελλάδας. Τα τείχη, οι αγορές, τα γυμνάσια, οι παλαίστρες, τα θέατρα, τα στάδια και η χάραξη των δρόμων όπως και η ύπαρξη δικαστηρίων, δήμων και συνελεύσεων πολιτών μαρτυρούν την αρχαιοελληνική επιρροή αν και δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ανεξάρτητες πόλεις - κράτη αλλά αναπτυγμένα αστικά κέντρα.
Πολλοί από τους Μακεδόνες στρατιώτες και αξιωματούχους, κουρασμένοι από τις μακροχρόνιες εκστρατείες δεν ήθελαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα με αποτέλεσμα ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος να ενθαρρύνει τους μικτούς γάμους. Από τους γάμους αυτούς γεννήθηκαν παιδιά που μιλούσαν την γλώσσα του πατέρα τους και μεγάλωσαν σύμφωνα με τα ελληνικά πρότυπα. Η ελληνική γλώσσα διαδόθηκε και επικράτησε ως η κοινή γλώσσα της αχανούς αυτοκρατορίας ενώ οι ανασκαφές έφεραν στο φως χώρους θεάτρων που παίζονταν έργα της αρχαιοελληνικής τραγωδίας. Το 1958, στην Κανταχάρ ανακαλύφθηκε η στήλη του Ασόκα, νεοφώτιστου βουδιστή, αυτοκράτορα και εγγονού ενός Ινδού ηγεμόνα του 4ου αι. π.Χ. Πρόκειται για επιγραφές ηθοπλαστικού περιεχομένου, συνταγμένες στα αραμαϊκά και σε εξαιρετικά ελληνικά που δηλώνει την βαθιά γνώση της ελληνικής γλώσσας.
Χαρακτηριστική και η περίπτωση του Έλληνα βασιλιά της Βακτριανής και δυτικής Ινδίας, γύρω στο 100 π.Χ, του Μένανδρου. Το ενιαίο βασίλειο του εκτεινόταν στα εδάφη του σημερινού Αφγανιστάν, Πακιστάν και δυτικών Ινδιών, στην πλέον ακμάζουσα περίοδο για τον ελληνισμό της περιοχής. Είχε προηγηθεί η σταδιακή αυτονόμηση των ανατολικών βασιλείων από το κέντρο των Σελευκιδών. Στα ινδικά είναι γνωστός ως Μιλίνδα και είχε ασπαστεί τον βουδισμό. Στην εξουσία τον διαδέχθηκε η σύζυγος του Αγαθόκλεια που κυβέρνησε αποτελεσματικά το βασίλειο μέχρι να ενηλικιωθεί ο γιός τους Στράτωνας Α'. Σε ανασκαφές στο σημερινό Αφγανιστάν βρέθηκαν πολλά νομίσματα με την μορφή του Μένανδρου και του Δία που κρατά μια Παλλάδα Αθηνά, την προστάτιδα θεά του Μένανδρου.
Ωστόσο το 30 π.Χ τα ελληνικά βασίλεια της περιοχής συρρικνώθηκαν εδαφικά λόγω των συνεχών νομαδικών επιδρομών και τελικώς τα τελευταία ελληνικά στοιχεία εξαλείφθηκαν με την εισβολή των Αράβων και του Ισλάμ. Εξαίρεση αποτελούν οι φυλές Ινδοάριοι και Καφίρ (οι άπιστοι) που ζουν στις επαρχίες Νουριστάν, Κουχιστάν και στην κοιλάδα Κουμάρ. Αποτελούν απομεινάρια των αρχαίων ινδουιστικών και βουδιστικών πληθυσμών, με αρκετά παγανιστικά θρησκευτικά χαρακτηριστικά που συγκλίνουν στον ινδικό πολυθεϊσμό και με αρχαίες περσικές επιρροές. Οι Καφίρ αποκαλούνται και Νουριστανοί ή Διαδίδες, αντιστεκόμενοι στον εξισλαμισμό. Οι τελευταίες ονομασίες ενδεχομένως να συνδέονται με την πυρολατρία διότι «νουρ» στα αραβικά σημαίνει φως και με την λατρεία του Δία (Διαδίδες) που επιζεί ακόμα στους γνωστούς σε μας Κάλας (Υποστηρίζουν ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου). Οι Κάλας ανήκουν στην φυλή των Καφίρ που προαναφέραμε.
Η διάδοση του Ισλάμ συνάντησε ανυπέρβλητα εμπόδια στην περίπτωση του Αφγανιστάν. Μόνο για την Καμπούλ χρειάστηκαν περίπου τρεις αιώνες για την κατάληψη και υποταγή της. Τελικά το Ισλάμ επικράτησε τον 10ο αιώνα αλλά η ενιαία κραταιά δύναμη του Χαλίφη των Αββασιδών, ήρθε αντιμέτωπη με τις αυτονομιστικές τάσεις των μουσουλμάνων τοπικών αρχόντων.
Το Αφγανιστάν έγινε γνωστό με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και το Πεντάγωνο των ΗΠΑ. Με ένα προηγούμενο, στιγμιαίο διάλειμμα του βομβαρδισμού των Βούδων στην Μπαμιγιάν από τους φανατικούς Ταλιμπάν, η διεθνής κοινότητα έγινε μάρτυρας της σκληρής πραγματικότητας που επικρατούσε στην χώρα αυτή. Στους τηλεοπτικούς δέκτες αντικρίσαμε γυναίκες με την γαλάζια μπούργκα να μαστιγώνονται δημοσίως ή και να εκτελούνται στο μέσο ενός σταδίου κατηγορούμενες για μοιχεία ή επειδή φάνηκε το χέρι τους μέχρι τον αγκώνα δημοσίως. Θέλω να παραθέσω το φωτογραφικό υλικό που συνέλεξα και αφοράει την ζωή στην χώρα αυτή, σε μια άλλη εποχή.
Το Αφγανιστάν δεν ήταν ποτέ αναπτυγμένη, πλούσια ή δημοκρατική χώρα. Αλλά πριν από σαράντα χρόνια είχε τουλάχιστον κάποιες υποδομές. Είχε αποφασίσει να κάνει κάποια δειλά βήματα προόδου. Η εισβολή των Σοβιετικών το 1979 πυροδότησε το μίσος και κατ’ επέκταση την ένοπλη δράση των μουσουλμάνων ανταρτών, μουτζαχεντίν. Στην ύπαιθρο διεξήχθη ένας δεκαετής πόλεμος. Ο αφγανικός στρατός και οι συμμαχικές σοβιετικές δυνάμεις εναντίον των μουτζαχεντίν οι οποίοι υποστηρίζονταν με πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ και αραβικά κράτη όπως η Σαουδική Αραβία. Το ανθρώπινο κόστος, ανυπολόγιστο, ακόμη και για την πλευρά της ΕΣΣΔ καθώς σκοτώθηκαν δεκαπέντε χιλιάδες Σοβιετικοί στρατιώτες. Η αποχώρηση της ΕΣΣΔ από το Αφγανιστάν, κρίθηκε ως μοναδική λύση, η οποία όμως βύθισε την χώρα σε έναν ακόμα πιο οδυνηρό εμφύλιο πόλεμο. Σχεδόν όλες οι υποδομές της χώρας καταστράφηκαν. Οι μουτζαχεντίν σφάζονταν μεταξύ τους και τελικά επικράτησαν οι Ταλιμπάν που επέβαλαν ένα στυγνό θεοκρατικό καθεστώς. Την συνέχεια με την εισβολή των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων στην χώρα το 2001, την γνωρίζουμε όλοι μας.
Επειδή το Αφγανιστάν παραμένει δυσπρόσιτο για τους ξένους επισκέπτες, εύχομαι το αφιέρωμα αυτό να συμβάλει σε μια σύντομη γνωριμία με την μακρινή αυτή χώρα η οποία στην αρχαιότητα ήταν οικεία για τους Έλληνες.
Ολοι θυμόμαστε τον Σταλόνε (Ράμπο) να πολεμάει τους "κακούς" με τη βοήθεια των "καλών "μουτζαχεντίν αργότερα ταλιμπάν- αλ κάιντα. Μήπως τα ίδια δεν έκαναν και στη Συρία? επιστράτευσαν τον κάθε παρανοικό ισλαμιστή σφαγέα προκειμένου να ρίξουν τον Ασαντ επειδή τάχει καλά με τη Ρωσία, και αφού δεν τους βγήκε δημιούργησαν τη κρίση της Ουκρανίας
Αλλα για αλλα μες τη γυαλα και ολα στο ιδιο καζανι αγαπητε! Και βεβαια, παντα οι φιλορωσοι αθωοι και οι Αμερικανοι οι μονοι εγκληματιες. Αληθεια, εχετε ποτε ταξιδεψει σε καποια απο τις χωρες την πολιτκη κατασταση των οποιων τοσο εμβριθως αναλυετε για να δειτε ιδιοις ομασι ποιος κανει τι και ποιος ευθυνεται για τι? Η αληθεια απεχει πολυ απο το να ειναι τοσο μονοδιαστατη...
και βέβαια, δεν ξεχνάμε τον μεγάλο συμπατριώτη μας, τον άξιο συνεχιστή του Μεγάλου Αλεξάνδρου : τον θρυλικό Gust Avrakotos (επιμένω στο αβράκωτος, μιας και διάφοροι νοσταλγούν με δάκρυα στα μάτια τη μίνι φούστα...)Ο Γουσταύος-Λάσκαρης "Γκαστ" Αβράκωτος (Gustav Lascaris "Gust" Avrakotos) (14 Ιανουαρίου 1938 - 1 Δεκεμβρίου 2005) ήταν ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA, με καταγωγή από τη Λήμνο. Υπήρξε σύνδεσμος της ΣΙΑ με την ΚΥΠ τη δεκαετία του '60. Επίσης, ήταν ο αφανής επικεφαλής της "Afghan Task Force". Έγινε περισσότερο γνωστός στο κοινό το 2003 από την έκδοση του βιβλίου του "Charlie Wilson's War: The Extraordinary Story of the Largest Covert Operation in History", στο οποίο παρουσιάζει την αμερικανική ανάμειξη κατά τον σοβιετικό πόλεμο στο Αφγανισταν. Ο Charlie Wilson, γερουσιαστής από το Τέξας, ήταν ο συνεργάτης του Αβράκωτου στην επιχείρηση αυτή. Το 2007 με βάση το βιβλίο του Αβράκωτου γυρίστηκε η ταινία "Charlie Wilson's War", με πρωταγωνιστές τον Τομ Χανκς και την Τζούλια Ρόμπερτς.
Η σημερινή επικράτεια του Αφγανιστάν φιλοξένησε τα αγάλματα του αρχαιοελληνικού δωδεκάθεου προτού ασπαστεί το Ισλάμ. Πηγή: www.lifo.grΔεν είναι το πρόβλημα ότι ασπάστηκε το Ισλάμ.Μουσουλμάνοι ήταν οι άνθρωποι από παλιότερα,με κοσμικό χαρακτήρα,σαν τους Τούρκους.Απλά κάποιοι(οι τύποι που επιβάλλουν την "Δημοκρατία" με αεροβομβαρδισμούς)προτίμησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση που ανέλαβε την διοίκηση της χώρας στα τέλη των '70s(η οποία είχε αναγνωρίσει την ισότητα των φύλων επί τη ευκαιρεία)η οποία είχε στενούς δεσμούς με την ΕΣΣΔ,και να τις αντικαταστήσουν με τα πλέον αντιδραστικά,ισλαμικά,αμερικανόφιλα στοιχεία,ώστε να μειώσουν την σφαίρα επιρροής των Σοβιετικών,χρηματοδοτώντας τους Μουτζαχεντίν.Μόλις βέβαια τα πόδια γύρισαν και χτύπησαν το κεφάλι ξαναβγήκαν οι "Δημοκράτες" να "ελευθερώσουν" τους "κακόμοιρους" αυτούς λαούς ρημάζοντας και εξαθλιώνοντας τους ακόμα περισσότερο αυτήν την φορά από ότι τους άφησε η προηγούμενη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ(και τα βιντεάκια ότι πλέον τα κοριτσάκια κάνουν σκέιτ,αν και θετικά,με αφήνουν αδιάφορο μπροστά στο πόσα ακόμα κοριτσάκια παίζει να σκοτώνονται-επίσημα ή ανεπίσημα- καθημερινά εκτός των πράσινων ζωνών.Οι περιοχές σχεδόν δίπλα μας πληρώνουν τα λάθη του Αμερικάνικου επεκτατισμού του Ρήγκαν και του Κάρτερ ακόμα.Και μαζί με αυτές την πληρώνει και ο υπόλοιπος πλανήτης.
Κυριε DelusionsEnd, ενημερωθειτε και λιγο πριν κατηγορησετε τους Αμερικανους για οτιδηποτε κακο επι της γης. Η κατασταση στο Αφγανισταν δεν εκτραχυνθηκε λογω των "δημοκρατων" Αμερικανων αλλα, κυριως, λογω της χιμαιρικης πολιτικης της τοτε ΕΣΣΔ να προσπαθησει να επιβαλλει το σοσιαλισμο σε μια χωρα οπως το Αφγανισταν (με απωτερο σκοπο να φτασει στις θερμες θαλασσες μεσω Πακισταν), με αποτελεσμα τη ριζοσπαστικοποιηση του πληθυσμου εναντιον οτιδηποτε θυμιζε Δυση. Στο Αφγανισταν η νοοτροπια δεν ηταν ποτε τυπου Τουρκιας, ειδικα μεταξυ των υπερ-συντηρητικων Παστου φυλων. Ο βασιλιας Ζαχιρ Σαχης, ο οποιος διαπραγματευοταν με τους Παστου το δικαιωμα των κοριτσιων να πηγαινουν σχολειο ηδη απο τη δεκαετια του 30 (μη σας παρασερνουν οι φωτογραφιες με τις μινι φουστες που αφορουσαν μονο μια μειονοτητα της ελιτ της Καμπουλ), ανετραπη το 1972 απο το γαμπρο του Νταουντ (και οχι απο τους Αμερικανους). Ο δε Νταουντ ανετραπη και εκτελεστηκε το 1978 κατα τη διαρκεια φιλο-κομμουνιστικου πραξικοπηματος που οδηγησε εναλλαξ στην εξουσια και μετα στην εκτελεση δυο προεδρους (Ταρικ και Ταρακι) και, τελικα, στην εισβολη της ΕΣΣΔ το 1979 και την επιβολη της κομμουνιστικης δικτατοριας του Καρμαλ. Οπως ηταν φυσικο (ηταν εποχη του ψυχρου πολεμου), οι Αμερικανοι ενισχυσαν τους αντι-σοβιετικους μουτζαχεντιν που αργοτερα αιματοκυλισαν τη χωρα και εκτοπιστηκαν τελικα απο τους Ταλιμπαν.Αυτα τα ολιγα για να πληροφορηθειτε οτι δεν ειναι παντα οι Αμερικανοι οι μοναδικοι υπαιτιοι για οτι κακο επι της γης, με μια προτροπη να μελετατε λιγο πειρισσοτρο πριν μιλησετε.
Αυτοί που ανέτρεψαν το 1978 την προοδευτική και σοβιετόφιλη (αρχικά) κυβέρνηση του Mohammed Daoud Khan--ο οποίος είχε ανατρέψει τη βασιλεία (του ξαδέρφου του) με πραξικόπημα το 1973--ήταν το ίδιο το PDPA (το Κομμουνιστικό Κόμμα του Αφγανιστάν), που τον είχε βοηθήσει να πάρει την εξουσία το 1973. Ο λόγος ήταν πως ο Daoud Khan άρχισε να προσεγγίζει την Δύση. Στην συνέχεια άρχισε η φαγωμάρα (κλασικά) στους κόλπους του κομμουνιστικού κόμματος, που οδήγησε στην εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, το 1979, για να επιβάλουν τον δικό τους άνθρωπο. Η Σοβιετική Ένωση, με άλλα λόγια, εισέβαλε στην χώρα, και ανέτρεψε την κομμουνιστική κυβέρνηση, επειδή δεν ενέκρινε τον επικεφαλής της. Ακολούθησε ο γνωστός εμφύλιος πόλεμος (bras de fer ανάμεσα στις 2 υπερδυνάμεις).
Εν μέρει έχετε δίκιο.Δεν είπα πρώτον πως ήταν σαν την Τουρκία.Είπα πως τα κράτη είχαν κοσμικό(πιο εκμοντερινσμένο) χαρακτήρα,τον οποίο δεν ισχυρίστηκα κάπου ότι απέκτησε μόνο κατά την διάρκεια της εξουσίας του PDPA.Απλά τότε κατοχυρώθηκε και επίσημα η ισότητα μεταξύ των 2 φύλων.Επισης Σπυρίδωνα,επειδή εγώ μπορεί να είμαι ανιστόρητος,αλλά μάλλον κι εσύ ψάχνεις να βγάλεις από την μύγα ξύγκι,ξανάδιαβασε αυτά που έγραψα και πες μου που ισχυρίστηκα πως ο Νταούντ ανετράπη από Αμερικάνους."Κυνήγησε" στενότερες σχέσεις με την ΕΣΣΔ αλλά ως εκεί.Η κυβέρνηση που(σαφέστατα)ανέφερα πως ανέλαβε την εξουσία στα τέλη των 70s ήταν το PDPA,με την σοβιετική εισβολή να ακολουθεί αργότερα χωρίς να επιβάλλεται κάποιο ισλαμικό φανατικό καθεστώς,παρά μια κυβέρνηση οργανωμένη από τους Σοβιετικούς με στρατιωτική δύναμη μέχρι να σταθεροποίηθει η καινούργια κυβέρνηση οι οποία είχε μέλη και από τις 2 φραξιές του κόμματος(ποια δικτατορία λοιπόν μου λες;),με ηγέτη τον Καρμάλ.Οι ενορχηστρωτές της οπισθοδρόμησης ήταν οι Αμερικάνοι με την χρηματοδότηση και εκπαίδευση που έδωσαν στους φονταμενταλιστές Μουτζαχεντίν(διεργασίες τις οποίες είχαν ξεκινήσει πριν γίνει καν η εισβολή των Σοβιετικών-απλά ακούσαν πως σε μια χώρα πήραν κεφάλι οι ντόπιοι Μαρξιστές και τα κάνανε πάνω τους) οι οποίοι όταν ανέλαβαν την εξουσία μετά τον εμφύλιο(και συγκεκριμένα μετά το '92) γύρισαν την χώρα πίσω.Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος λοιπόν,αυτοί οι οποί αιματοκύλησαν και οπισθοδρόμησαν την χώρα,από τους 2 ψυχροπολεμικούς γίγαντες,ήταν τα Αμερικανάκια με την υποστήριξη τους στους συγκεκριμένους αντισοβιετικούς "κύκλους".Εν τέλει μάθε να διαβάζεις καλύτερα και μην πας να μου βγάλεις ζάχαρη τις ΗΠΑ λέγοντας μου "ε και τι να κάνανε αφού ήταν Ψυχρός Πόλεμος,υποστήριξαν τα Ορκ".Υ.Γ.:Ώρες ώρες μου θυμίζεις τον Αταξινόμητο(που έχει χαθεί) στις "υποσκάπτουσες" προσβολές σου.Βρε λες;
Κυριε DelusionsEnd, παλι καλα που αναγνωριζετε πως και καποιοι αλλοι, εκτος απο εσας, εχουν δικιο (εστω και εν μερει).Μακραν απο εμου να δικαιολογησω τα λαθη και τις σφαγες των Αμερικανων. Αυτο που προσπαθω να κανω, απαντωντας στο εντελως μονοπλευρο σχλιο σας, ειναι να καταδειξω τις σφαγες και τις ευθυνες των Σοβιετικων, τις οποιες παντελως αποσιωπειτε στο σχολιο σας. Ειναι παντελως ανιστορητο να αποσιωπειτε το γεγονος οτι 100000 Αφγανοι εχασαν τη ζωη τους και περιπου δυο με τρια εκατομμυρια βρεθηκαν προσφυγες στο Πακισταν και Ιραν τα 10 χρονια (1979-1989) των κομμουνιστικων κυβερνησεων στο Αφγανισταν και να προσπαθειτε να τα συμψηφισετε με τα εγκληματα των Αμερικανων. Οι Αμερικανοι εχουν πολλα για να ντρεπονται αλλα η μαυρη δεκαετια των Σοβιετικων στο Αφγανισταν φτανει και περισευει για να κανει τους Σοβιετικους να ντρεπονται, παρα τους αυτοκλητους εν Ελλαδι υπερασπιστες τους.Η κυβερνηση του ΠΔΠΑ επιβληθηκε με πραξικοπημα και οχι με εκλογες και εγκαθιδρυσε κομμουνιστικη δικτατορια (λυπαμαι αν δεν σας αρεσει η λεξη αλλα δικτατοριες δεν ειναι μονο οι ακροδεξιες-φασιστικες- εκτος αν εκφραζεστε απο την κα Παπαρηγα). Οι σφαγες και η συγρουση μεταξυ των δυο φραξιων του Αφγανικου κομμουνιστικου κομματος που οδηγησε σε χιλιαδες θυματα (μεταξυ των οποιων και οι δυο μαρξιστες προεδροι Αμιν και Ταρακι), εσπρωξε τελικα τους Σοβιετικους να εισβαλουν και να επιβαλλουν την κυβερνηση ανδρεικελων του Καρμαλ. Τι κι αν θεσμοθετησε την ισοτητα των δυο φυλλων, τι σημασια ειχε αυτο σε μια tribal society οπως το Αφγανισταν? Το μονο που καταφεραν ηταν να ριζοσπαστικοποιησουν και ισλαμοποιησουν ακομη περισσοτερο τον πληθυσμο και να τον κανουν να θεωρει ως κομμουυνιστη καθε δασκαλο, γιατρο, δικηγορο, εν γενει καθε μορφωμενο ανθρωπο. Αυτη ηταν η συμβολη των Ρωσων, αγαπητε, στην αναπτυξη του Αφγανισταν.Οι δε μουτζαχεντιν, (που σαφως ενισχυθηκαν απο τους Αμερικανους) δεν ηταν ολοι ισλαμιστες. Ο εθνικος ηρωας των Τατζικων Μασουντ που πολεμησε Ρωσους και Ταλιμπαν μεχρι το θανατο του το 2001 απο βομβιστη των Ταλιμπαν ειχε μαρξιστικες αντιληψεις και μεγαλη υποστηριξη απο τους διανοουμενους της Γαλλιας. Εν κατακλειδι, ειναι ντροπη την σημερον ημερα, 15 χρονια απο την καταρευση του τειχους του Βερολινου και της Σοβιετικης δικτατοριας να υπαρχουν ακομη απολογητες αυτου του καθεστωτος και μαλιστα να χρησιμοποιουν τα γεγονοτα στο Αφγανισταν για να δικαιολογησουν τα αδικαιολογητα..
Αγαπητέ DelusionsEnd, το Αφγανιστάν με τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την Τουρκία. Η χώρα ήταν και παραμένει tribal society, όπως γράφει και ο Spyridon. Δεν είχε ούτε σοβαρή αστική τάξη, ούτε σημαντικό στρατό και στρατιωτικούς, ούτε 400 χρόνια παράδοσης συγκεντρωτικού κράτους με αυτοκρατορία, ούτε σοβαρό βασιλικό θεσμό (είχαν, ομολογουμένως, ωραίο γούστο στα Beaux-Arts ρυθμού παλάτια), ούτε καν κάποια επίφαση εθνικής ταυτότητας—από που να αρχίσει κανείς…Ούτε μπορεί να πει κανείς πως το '70 είχε "πιο κοσμικό (πιο εκμοντερινσμένο) χαρακτήρα". Η Καμπούλ και η ελίτ αντέγραφαν όσα συνέβαιναν "εις Παρισίους". Η υπόλοιπη χώρα από αρχαιοτάτων χρόνων έδειχνε κάποια ανοχή στις άλλες θρησκείες και κουλτούρες (όπως έχει συμβεί κατά περιόδους και αλλού στον Μουσουλμανικό κόσμο). Επίσης στην Κανταχάρ υπήρχε μεγάλη ανοχή στην ομοφυλοφυλία. Αλλά αυτές οι μορφές ανεκτικότητας υπήρχαν παραδοσιακά, μάλλον λόγω της tribal οργάνωσης της κοινωνίας, σίγουρα όχι λόγω εκκοσμίκευσης, όπως γράφεις. Τέλος πάντων οι συγκρίσεις σου είναι εντελώς άτοπες, ο μόνος λόγος που σχολιάζω είναι επειδή πήρες τόσα “Πες τα μεγάλε!”, για ένα σχόλιο που υποδεικνύει συν τοις άλλοις και πλήρη άγνοια των γεγονότων. Η εμπάθεια συνδυασμένη με την άγνοια, που τόσο πολύ χαρακτηρίζει π.χ. τον Τσίπρα. Πηδάς λοιπόν από το 1979 στο 1996, ξεχνάς (και στα δύο σου σχόλια) 10 χρόνια φριχτού πολέμου με την ΕΣΣΔ, και άλλα 7 χρόνια φριχτού εμφυλίου στην ήδη κατεστραμένη χώρα (μέχρι να επικρατήσουν οι Ταλιμπάν), δεν γνωρίζεις πως οι Ταλιμπάν ως πολιτική/στρατιωτική δύναμη εμφανίζονται μετά την πτώση της Σοβιετίας (άρα πως να τους “επιβάλλουν” οι Αμερικανοί για να πλήξουν κλπ κλπ, όταν δεν υπήρχε ΕΣΣΔ; Και γιατί να "ενορχηστρώνουν" οι Αμερικανοί την οπισθοδρόμηση της χώρας, τι συμφέρον έχουν από μια θεοκρατία;). Ταυτίζεις τους Ταλιμπάν με τους μουντζαχεντίν, όπως παρατηρεί και ο Spyridon. Το έγκλημα των Αμερικανών ήταν πως μετέτρεψαν την Σαουδική Αραβία σε συνεταίρο τους, τον οποίο νόμιζαν πως είχαν του χεριού τους, και στον οποίο άφησαν να κάνει κουμάντο στο Αφγανιστάν μετά το 1989. Αδιαφόρησαν, κοινώς, για μια χώρα που πλήρωσε υψηλότατο φόρο αίματος σε θερμότατο πόλεμο με την ΕΣΣΔ—και αυτή τους η αδιαφορία είχε τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα. Αλλά η καταστροφή του Αφγανιστάν ξεκίνησε με την εισβολή της ΕΣΣΔ, που σκοπό είχε να στηρίξει με όλα τα μέσα ένα κόμμουνιστικό καθεστώς με μηδαμινή απήχηση εκτός της Καμπούλ (έχεις αναρωτηθεί γιατί να στείλει η ΕΣΣΔ εκατοντάδες χιλιάδες στρατό αν το PDPA είχε κάποια απήχηση; Για να χάσουν κιόλας, στο τέλος). Κατ’εμέ η αξία των φωτογραφιών και του άρθρου έγκειται στο ότι δείχνει τον πολύ ενδιαφέροντα πολιτισμικό συγκερασμό που συμβαίνει από αρχαιοτάτων χρόνων στο Αφγανιστάν (ως αποτέλεσμα της γεωγραφίας της χώρας). Που επλήγει ίσως ανεπανόρθωτα…
Και γιατί να "ενορχηστρώνουν" οι Αμερικανοί την οπισθοδρόμηση της χώρας, τι συμφέρον έχουν από μια θεοκρατία; Πηγή: www.lifo.grΌτι συμφέρον είχαν και με τις υπόλοιπες εγκάθετες κυβερνήσεις ή πραξικοπήματα ανεξαρτήτως "ιδεολογικού" υποβάθρου.Αλλά ναι,,τι πείτε,είναι άγιοι.Οι κομμουνιστές πήγαν και στο Αφγανιστάν να τους πάρουν τα σπίτια,αφού τελείωσαν με την Ελλάδα.Πότε ταύτισα Ταλιμπάν με Μουτζαχεντίν(και ας συνδέονται άμεσα);Πότε είπα ότι οι Σοβιετικοί καλώς έκαναν και έχωσαν την μύτη τους στο Αφγανιστάν;Εδώ οι ίδιοι οι Σοβιετικοί είχαν αμφιβολίες για αυτήν τους την επέμβαση,εγώ θα προσπαθήσω να τους δικαιολογήσω;Τί διάολο,τόσο δυσανάγνωστο και ακατανόητο είναι το συντακτικό μου που πρέπει να γίνεται τέτοια εκτενή ανάλυση από "γνώστες" σαν εσάς τους δύο.Ασχετο πάντως,αυτά που γράφετε ακόμα και στο wikipedia τα έχει(όχι και η καλύτερη μεριά για να ενημερωθείς ομολογουμένως),χωρίς να παίρνει μεριά πάντως,κατά των Σοβιετικών-υπέρ των Αμερικάνων,καλή ώρα σαν κι εσάς.Αν είναι έτσι γίνομαι κι εγώ ειδήμων.Το μοναδικό νόημα των σχολίων μου είναι πως οι ΗΠΑ χώνοντας την μύτη τους στην ευρύτερη περιοχή τα έκαναν αχταρμά.Ιράν,Ιράκ,Αίγυπτος,κλπ,όπου βλέπανε πως υπάρχει επιρροή από ΕΣΣΔ σπεύδανε να χωθούν για να μην πάρουν οι "άσπονδοι εχθροί" τους συμμάχους και τα κάνανε δεκάκις χειρότερα από όσο μπορεί να ήταν.Υ.Γ.:Δεν έχω ζήσει στο Αφγανιστάν ούτε σε κάποια χώρα της Μέσης Ανατολής.Η άποψη μου δεν είναι αυτή του Τσίπρα π.χ. που αναφέρθηκε.Προέρχεται από συνομιλίες που έτυχε να έχω με ανθρώπους πρώην και νυν κατοίκους των εκεί περιοχών.Τώρα,τι να πω;Λέτε να έπεσα πάνω σε πυρήνα αναρχικών του Τζαλαλαμπάντ και να μου μετέφεραν έτσι μονόπλευρα τις απόψεις τους και τις εμπειρίες τους;
"Το έγκλημα των Αμερικανών ήταν πως μετέτρεψαν την Σαουδική Αραβία σε συνεταίρο τους, τον οποίο νόμιζαν πως είχαν του χεριού τους, και στον οποίο άφησαν να κάνει κουμάντο στο Αφγανιστάν μετά το 1989," [μαζί με τους σουνίτες φονταμενταλιστές από το Πακιστάν]--να προσθέσω. Και αναφέρομαι στις αρχές του '90, όπου έμμεσα ή άμεσα αυτοί έκαναν το μεγάλο παιχνίδι στο Αφγανιστάν (μαζί με τον Ιράν, που χρηματοδοτούσε και βοηθούσε τoυς Σιίτες Αφγανούς).
σχόλια