O δημιουργός των Timewarp Μusic και Kraak Records για την electronica στις μέρες μας

O δημιουργός των Timewarp Μusic και Kraak Records για την electronica στις μέρες μας Facebook Twitter
Δεν έχω περιορισμούς, μπορεί να με εμπνεύσει το ο,τιδήποτε, από ένα ωραίο τραγούδι, μέχρι ένα ηλιοβασίλεμα, ίσως και μια ιδέα που μπορεί να μου καρφωθεί στο μυαλό. Νομίζω ότι είναι καθαρά ψυχολογικό, όταν νιώθω καλά απλά γράφω, συνήθως έρχονται όλα μόνα τους, το ζω και πάει παραπέρα. Όταν το ζορίζω και βλέπω ότι δεν πάει ομαλά, το αφήνω για κάποια άλλη στιγμή.
1

O δημιουργός των Timewarp Μusic και Kraak Records για την electronica στις μέρες μας Facebook Twitter
Έχω παίξει σε αρκετά club στην Ευρώπη αλλά στα club που έπαιξα μουσική στο Sao Paolo είναι απλά απίστευτα. Με φοβερά ηχοσυστήματα, πανέμορφα διακοσμημένα, όλα είχαν ένα σύστημα φωτισμού με δεκάδες χιλιάδες leds σε όλο το club, που ήταν σαν διαστημόπλοια, και βέβαια ο κόσμος να γίνετε ένα με την μουσική και να χορεύει ασταμάτητα! To μεγάλο σοκ ήταν το open air φεστιβάλ που έπαιξα εκεί και μου προκάλεσε δέος όταν είδα 30.000 κόσμο!

 

Πότε και πώς κατάλαβες ότι αυτό που θέλεις να κάνεις στην ζωή σου είναι να ασχοληθείς με την μουσική;

Με την μουσική είχα τρέλα από πολύ μικρός, πάντα θυμάμαι πως μου άρεσε να ακούω μουσική, αγόραζα δίσκους από τα 11 έγραφα σε κασέτες και έπαιζα στα πάρτι (σχολείο, σπίτια κλπ). Ώσπου μία μέρα κάπου στα 14 μου αγόρασα τα πρώτο μου sampler για τον υπολογιστή μου (Commodore Amiga 500) και κόλλησα ως σήμερα φτιάχνοντας δικιά μου μουσική.

Ποιες διαφορές και ποιες ομοιότητες εντοπίζεις ανάμεσα στον κόσμο που έβγαινε την δεκαετία του ενενήντα στα clubs της Αθήνας και στο σημερινό κοινό;

Το ενενήντα τα πράγματα ήταν διαφορετικά, η ηλεκτρονική μουσική δεν ήταν τόσο διαδεδομένη όπως (ευτυχώς) είναι σήμερα. Τα κλάμπ που έπαιζαν electronica ήταν λίγα και καλά τότε, τα μέτραγες στα δάχτυλα σου, ενώ σήμερα ακούς electronica παντού, σε καφέ, σε μπαρ και σε πολυκαταστήματα άνετα. Νομίζω ότι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με σήμερα και βέβαια το ότι δεν σε θεωρεί κανείς «περίεργο» όπως παλιά.

Τρέχεις την Timewarp Music από το 2005 και την Kraak records από το 2009. Έχεις βρεθεί ποτέ μπροστά στο δίλημμα για χάρη του κέρδους να κάνεις εκπτώσεις στο υλικό που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των εταιρειών σου; 

Ναι, έχουμε κάνει αρκετές προσπάθειες για να κρατήσουμε χαμηλές τιμές στον κατάλογο των εταιρειών, τελευταία κάναμε για έναν μήνα 30% και για δεύτερο μήνα στα 25% off σε ολόκληρο τον κατάλογό μας στα bandcamp store μας. Έχουμε κάνει και special offers αρκετές φορές με τους συνεργάτες μας όπως το junodownload, beatport και στο i-tunes.

Διάβασα ότι ζεις από την μουσική. Πόσο εύκολο είναι να ζει από την μουσική ένας άνθρωπος που κινείται στην ανεξάρτητη δισκογραφία της σημερινής Ελλάδας;

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, και ειδικά στη μέρες μας. Για να επιβιώσεις πρέπει να είσαι έτοιμος να κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου και να αξιοποιείς κάθε τυχών ευκαιρία που σου δίνεται, βάζοντας πολύ προσωπικό χρόνο για να γίνουν όλα. Προσωπικά κάνω διάφορα για επιβίωσή. Μουσική για διαφημιστικά, αλλά σίγουρα και τα δικά μου μαθήματα, dj, studio sessions (mixing , mastering) και βέβαια πολλή καθημερινή εργασία γραφείου και όχι μόνο, για να τρέξω σωστά τα 2 labels.

Ποια είναι η γνώμη σου για τις συλλογές του Café delMar;

Το Café Del Mar έφερε στο προσκήνιο μια φοβερή κουλτούρα της downtempo ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής. Πάντα ήμουν fan της chill-out και της ambient, για αρκετά χρόνια ήμουν σε αυτήν την μουσική διάσταση και μπορώ να πω πως με επηρέασαν πολύ θετικά οι συλλογές τους και μου αρέσουν ακόμα και τώρα οι επιλογές τους.

Από τα clubs του εξωτερικού που έχεις παίξει μουσική ποιες βραδιές σου έχουν μείνει;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Σίγουρα μου έχει μείνει αξέχαστη η Βραζιλία. Έχω παίξει σε αρκετά club στην Ευρώπη αλλά στα club που έπαιξα μουσική στο Sao Paolo είναι απλά απίστευτα. Με φοβερά ηχοσυστήματα, πανέμορφα διακοσμημένα, όλα είχαν ένα σύστημα φωτισμού με δεκάδες χιλιάδες leds σε όλο το club, που ήταν σαν διαστημόπλοια, και βέβαια ο κόσμος να γίνετε ένα με την μουσική και να χορεύει ασταμάτητα! To μεγάλο σοκ ήταν το open air φεστιβάλ που έπαιξα εκεί και μου προκάλεσε δέος όταν είδα 30.000 κόσμο! 

Αν σου έλεγα να προτείνεις ένα μόνο όνομα από τις κυκλοφορίες της Timewarp και ένα από την Kraak σε κάποιον που δεν έχει ξανακούσει τέτοιο είδος μουσικής και θέλει να κάνει μια αρχή, ποια ονόματα θα του πρότεινες;

Μου βάζεις δύσκολα τώρα, μιας και υπάρχει πολύ αγαπημένη μουσική στα δύο labels… Αλλά σίγουρα δεν θα πω για τα δικά μου. Από την Timewarp Music ο Niles Philips είναι από τους καλύτερους μουσικούς παράγωγους του roster. Και από την Kraak Records προτείνω τον Aydio.

________________

 

Από τα διαφημιστικά σποτ στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί μουσική της Timewarp, ποιο είναι αυτό που ξεχωρίζεις και γιατί; 

Το δικό μου Back to the 60’s νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο έχω κάνει για διαφημιστικό ως τώρα από καλλιτεχνική άποψη. Η μουσική που έγραψα για την συγκεκριμένη ταινία είχε πολύ ενδιαφέρον σαν brief, soul – funk με πολύ vintage στοιχείο 60’s – 70’s άποψη. Όταν τελείωσα με την διαφήμιση αποφάσισα να ολοκληρώσω το track και το συμπεριέλαβα στο επόμενο άλμπουμ μου.

________________

Από τι εμπνέεσαι για να δημιουργήσεις μουσική;

Δεν έχω περιορισμούς, μπορεί να με εμπνεύσει το οτιδήποτε, από ένα ωραίο τραγούδι, μέχρι ένα ηλιοβασίλεμα, ίσως και μια ιδέα που μπορεί να μου καρφωθεί στο μυαλό. Νομίζω ότι είναι καθαρά ψυχολογικό, όταν νιώθω καλά απλά γράφω, συνήθως έρχονται όλα μόνα τους, το ζω και πάει παραπέρα. Όταν το ζορίζω και βλέπω ότι δεν πάει ομαλά, το αφήνω για κάποια άλλη στιγμή.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από τον Gilles Peterson;

Τι να λέμε τώρα! Έχω πολλές συλλογές του και έχω την τιμή να λέω ότι έχουμε παίξει στο ίδιο festival (Spring Three / Austria / Graz 2003). Όταν τον άκουσα στο BBC για πρώτη φορά έμεινα άφωνος με της μουσικές που έπαιζε, φαντάσου τί έπαθα όταν τον άκουσα να παίζει live dj’set με 12’’ δίσκους! Respect απλά!

Δώσε μου ένα top5 με αγαπημένα σου κομμάτια, ανεξάρτητα από αυτά των εταιρειών σου, που θα άκουγες ξανά και ξανά

 

________________

Stereo Mc’s - Connected

Thievery Corporation – Shaolin Satellite

Groove Armanda – My Friend

Tosca – Annanas

Nightmares On Wax – Les Nuits

Τι να περιμένουμε να ακούσουμε στο Secret Sound Festival από εσένα;

Στο Secret Sound Festival θα παίξω ένα μείγμα dub, funk, blues με δυνατά house beats, break beats με πολλά classic στοιχεία και με πολύ electronica & dance λογική.

Τι σου έχει μάθει για την ζωή η ενασχόληση σου με την μουσική όλα αυτά τα χρόνια;

Πιστεύω πως μου έμαθε πολλά και πως ακόμα έχω να μάθω και άλλα. Η μουσική για μένα είναι τρόπος ζωής, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου και πιστεύω πως με βοηθάει να γίνω καλύτερος άνθρωπος.

________________

O Timewarp θα παίξει μουσική στο Secret Sound Festival την Παρασκευή 18 Ιουλίου


To site της Timewarp-music

Η σελίδα της Timewarp στο Facebook

Το site της Kraak Records

Η σελίδα της Kraak Records στο Facebook

Μουσική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Μουσική / «Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Η Michelle Gurevich γράφει μουσική για την ψυχή και τις εμπειρίες της, με μια γερή δόση μαύρου χιούμορ και αφοπλιστικής ειλικρίνειας. Μιλά στη LiFO λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Fuzz.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Πώς είναι άραγε να γράφεις το κορυφαίο σου έργο στα 25 σου χρόνια; Πόση αγωνία αισθάνεται ένας συνθέτης που καταλαβαίνει ότι όλοι προσδοκούν από εκείνον το επόμενο μεγάλο έργο; Πού κρύβεται η ακαταμάχητη δύναμη του Κοντσέρτου για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ; Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά ένα από τα διασημότερα έργα για πιάνο και ορχήστρα, την ομορφιά του και την ιστορία του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μπάρι Άνταμσον: «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα τελευταία κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Μουσική / «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα για ένα χορταστικό συναυλιακό διήμερο, ο πολυτάλαντος Μπάρι Άνταμσον μιλά για τη σκηνή του Mad-chester, για το ροκ εν ρολ που όσο «γερνάει» τόσο δυναμώνει, για τη γνωριμία του με τον Λιντς και τον εθισμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συνέντευξη Saturday Night Satan

Μουσική / «Όσο υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στις συναυλίες, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε κι εμείς»

Mε μια γυναικεία φωνή να ηγείται, αντλώντας έμπνευση από τον horror κινηματογράφο και με επιρροές από τα ’70s και ’80s, οι Saturday Night Satan φέρνουν νέο αέρα στην εγχώρια metal σκηνή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ O Tsolimon βλέπει όνειρα με γιαπωνέζικα καρτούν

Μουσική / Ο Tsolimon έγραψε ένα άλμπουμ κλαίγοντας και οδηγώντας

Στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, ο νεαρός τραγουδοποιός που λατρεύει τον Λεξ και τα Pokemon συνδυάζει την ηλεκτρονική μπαλάντα με το ραπ και το ζεϊμπέκικο. Όταν έστειλε το «Καλό» στον Κραουνάκη, εκείνος του απάντησε πως πρέπει να το τραγουδήσει η Στανίση - τελικά, το είπε ο ίδιος και η Δεσποινίς Τρίχρωμη.
M. HULOT
Ο Bad Bunny και το μέλλον της urbano μουσικής

Μουσική / Ο Bad Bunny και το μέλλον της παρεξηγημένης urbano μουσικής

Το «Debí tirar más fotos» του 30χρονου Πορτορικανού μουσικού είναι ένα λάτιν αριστούργημα αφιερωμένο στις ρίζες του, στην ιστορία του Πουέρτο Ρίκο και στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως ο υπερτουρισμός και η εποχή του Τραμπ, που πλήττει τους μετανάστες.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η «Δύναμη του πεπρωμένου» αποτελεί τα τελευταία 150 χρόνια έναν διαρκή θρίαμβο της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Μουσική / Η «Δύναμη του πεπρωμένου»: Ο θρίαμβος της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Η όπερα που απασχόλησε τον Τζουζέπε Βέρντι επί είκοσι χρόνια και θεωρείται από τις σημαντικότερες του διεθνούς ρεπερτορίου επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με μια παράσταση αντάξια της φήμης της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

1 σχόλια