Παγωμένο γιαούρτι: η νέα τρέλα

Facebook Twitter
6

 

Όταν είδα μαγαζί με παγωμένο γιαούρτι και στον Άγιο Νικήτα της Λευκάδας, κατάλαβα: η Ελλάδα περνάει άλλη μια παιδική αρρώστια.

Το μαγικό frozen yogurt είναι δημοφιλές στην Αμερική από τη δεκαετία του ’70 και αν θυμάμαι καλά, είχε ανοίξει στη δεκαετία του ‘90 ένα μαγαζί στην Κηφισιά, που είχε κάνει αίσθηση για λίγο – θυμάμαι ότι είχα εντυπωσιαστεί πολύ. Αν θυμάμαι καλά, αυτό που μου είχε αρέσει τότε είναι αυτό που μου αρέσει και τώρα: η κάπως  ξινή γεύση του γιαουρτιού, αυτό που μάλλον απωθεί αυτούς που δεν τους αρέσει.

Θα τολμήσω όμως να εκφράσω μια θεωρία που δεν βασίζω πουθενά παρά στην αίσθησή μου: ότι το παγωμένο γιαούρτι έχει κάνει γκελ επειδή α) είναι μια παιδική αρρώστια που η Ελλάδα δεν έχει περάσει ακόμα και β) ο κόσμος πείθει τον εαυτό του ότι πρόκειται για κάτι «υγιεινό».

Όπως είπε και ο φίλος μου ο Λευτέρης, το παγωτό είναι γάλα με ζάχαρη, το παγωμένο γιαούρτι είναι γιαούρτι με ζάχαρη – γιατί το ένα είναι πιο υγιεινό από το άλλο; Αυτή είναι και η δική μου απορία.

Τέλος πάντων, δεν έχω δοκιμάσει κάποιο στην Ελλάδα, εσείς αν βρεθείτε στην Αγγλία, στην Τουρκία ή στις ΗΠΑ, δοκιμάστε τη μάρκα Pinkberry.

Αν σας αρέσει η γεύση και θέλετε να το κάνετε μόνοι σας, θα έλεγα να το προσπαθήσετε, μήπως τουλάχιστον γλιτώσετε την ετοιματζιδικη γεύση της σειράς. Η πανεύκολη συνταγή που ακολουθεί είναι από το θρυλικό βιβλίο The Perfect Scoop του David Lebovitz, για την οποία απαιτείται παγωτομηχανή. Αν όμως δεν έχετε, θα σας προτείνω εναλλακτική λύση.

_______________

Απλό παγωμένο γιαούρτι

720 γρ στραγγιστό γιαούρτι

150 γρ ζάχαρη

Ανακατεύετε και φτιάχνετε το παγωμένο γιαούρτι σύμφωνα με τις οδηγίες της παγωτομηχανής.

Δεν έχω παγωτομηχανή!

Τότε, υπάρχει μια πρόταση που δεν έχω δοκιμάσει για να σας πω αν δουλεύει, για την οποία απαιτείται μπλέντερ που μπορεί να σπάει πάγο. Αν έχετε τέτοιο, τότε ανακατεύοντας το μίγμα βάζετε σιγά – σιγά παγάκια μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή υφή.

Γεύση
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

5 σχόλια
Αν και προφανώς δεν ισχύει ως λόγος για την επιλογή της πλειονότητας των καταναλωτών: παίζει και η ανικανότητα αφομοίωσης της λακτόζης. Κοιτάζοντας όμως τα παγκόσμια στατιστικά βλέπω πως το 75% των ενήλικων ανθρώπων στον πλανήτη δεν είναι ικανοί να χωνέψουν τη λακτόζη. Οπότε μήπως απλά οι κλανιές γίνανε λιγότερο της μόδας κι όχι το γιαούρτι περισσότερο;
Πολύ σωστή την βρίσκω την θεωρία σας. Οκ, πρόκειται για μόδα, όταν είσαι γλυκατζής και ορκισμένος καλοφαγάς σου αρέσει να δοκιμάζεις πράγματα, μετά βέβαια βαριέσαι και τότε βγαίνει η επόμενη μόδα... είναι και αυτό το trend με την υγιεινή διατροφή... Το γιαούρτι είναι χαμηλότερο σε λιπαρά από το γάλα γενικά και πιο υγιεινό και ελαφρύ για διάφορους λόγους και υπάρχει βέβαια και η light εκδοχή... αναμενόμενο... περιέργως, το δοκίμασα μόνο μία φορά... και μου άρεσε πολύ αλλά το βρήκα ΑΚΡΙΒΟ για την ποσότητα και τα υλικά (ή καλύτερα υλικό) που έβαλΕ (ναι από άλλον το δοκίμασα), επίσης έχει πλάκα όταν είναι self service και το φτιάχνεις μόνος/η σου. Βέβαια πλέον πιο εύκολα βρίσκεις γιαουρτατζίδικο (πως το βλαχοποίησα το trend) παρά φαρμακείο.
κ που να δεις τι γίνεται στον τελευταίο όροφο του mall.. η ουρά για το εν λόγω γλύκισμα φτάνει μέχρι τα village..!! εγώ που το δοκίμασα πάντως απο περιέργεια, δε μπορώ να πω οτι εντυπωσιάστηκα κιόλας, καλό αλλά.. οκ!!