Το τέχνασμα του Θεμιστοκλή που άλλαξε τον ρου της ιστορίας

Το τέχνασμα του Θεμιστοκλή που άλλαξε τον ρου της ιστορίας Facebook Twitter
6
Το τέχνασμα του Θεμιστοκλή που άλλαξε τον ρου της ιστορίας Facebook Twitter
Η ναυμαχία της Σαλαμίνας, Wilhelm von Kaulbach

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. (κατά άλλους έγινε στις 22 ή στις 28 του ίδιου μήνα), στα Στενά της Σαλαμίνας, στον Σαρωνικό Κόλπο, μεταξύ της συμμαχίας των ελληνικών πόλεων-κρατών και της Περσικής Αυτοκρατορίας. Η νίκη των Ελλήνων στη Σαλαμίνα υπήρξε αποφασιστική για την έκβαση του αμυντικού πολέμου εναντίον των Περσών.

Μετά τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία του Αρτεμισίου, οι Αθηναίοι εγκατέλειψαν την πόλη και μεταφέρθηκαν στη Σαλαμίνα, μετά την προτροπή του Θεμιστοκλή, ο οποίος αρνήθηκε να δεχτεί την εκδοχή της εγκατάλειψης του αγώνα. Στην πρώτη συνάντηση των Ελλήνων αρχηγών ατο συμβούλιο της Κορίνθου, ο Θεμιστοκλής πρότεινε να δράσουν και να διεξαχθεί μια ναυμαχία στα στενά της Σαλαμίνας. Οι υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις θεωρούσαν ότι ο κατάλληλος τόπος διεξαγωγής μιας ναυμαχίας ήταν ο Ισθμός της Κορίνθου. Έγινε και νέα συνεδρίαση και όταν ο Θεμιστοκλής μέσα στην ορμή του μίλησε πριν από τον αρχηγό των Σπαρτιατών Ευρυβιάδη, ο στρατηγός Αδείμαντος από την Κόρινθο τού είπε ότι αυτούς που στους αγώνες ξεκινούν πριν δοθεί το σύνθημα, τους ραπίζουν. Ο Θεμιστοκλής του είπε ότι και αυτοί που ξεκινούν πολύ μετά το σύνθημα δεν παίρνουν βραβείο. Τότε ο Ευρυβιάδης θύμωσε και σήκωσε το ραβδί του να τον χτυπήσει. Ο Θεμιστοκλής δεν εξοργίστηκε, μόνο είπε τη φράση: "Πάταξον μεν, άκουσον δε". Το επιχείρημά του αρχηγού, του αθηναϊκού στόλου, ήταν ότι ο ελληνικός στόλος, με λιγότερα και μικρότερα σε όγκο σκάφη από τον εχθρικό, θα μπορούσε στον περιορισμένο χώρο του στενού να ελιχθεί ανετότερα και δεν θα διέτρεχε τον κίνδυνο να βρεθεί περικυκλωμένος από τα περσικά πλοία. Ο Θεμιστοκλής μηχανεύτηκε και ένα σχέδιο. Έστειλε κρυφά στο εχθρικό στρατόπεδο τον Σίκινο, ν' αναγγείλει στους Πέρσες στρατηγούς ότι οι Έλληνες που ήταν στη Σαλαμίνα σκοπεύουν να φύγουν κρυφά κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι ο περσικός στόλος έπρεπε αμέσως να τους περικυκλώσει και να τους επιτεθεί για να τους καταστρέψει όλους μαζί. Οι Πέρσες πεπεισμένοι ότι ο Θεμιστοκλής υποστήριζε τα περσικά συμφέροντα, έπεσαν στην παγίδα και ξεκίνησαν για το στενό της Σαλαμίνας.

Το τέχνασμα του Θεμιστοκλή που άλλαξε τον ρου της ιστορίας Facebook Twitter
Το μνημείο στη Σαλαμίνα

Οι Πέρσες συγκεντρώθηκαν στη Σαλαμίνα όπου βρισκόταν και ο ελληνικός στόλος, ο οποίος σύμφωνα με τον Ηρόδοτο αποτελούνταν από 378 τριήρεις, στον κόλπο μεταξύ του ακρωτηρίου Κυνόσουρα και της αρχαίας πόλης Σαλαμίνα. Ο περσικός στόλος, που περιλάβαινε κατά τον Αισχύλο 1207 πλοία, ήταν αγκυροβολημένος στο Φάληρο.  Η ποικιλομορφία του στρατού, έκανε τον Ηρόδοτο να γράψει: «Τι γαρ ουκ ήγαγε εκ της Ασίης έθνος επί την Ελλάδα Ξέρξης;», ποιο έθνος της Ασίας έμεινε που ο Ξέρξης να μην το οδήγησε εναντίον της Ελλάδας;

Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου 480 π.Χ. σήμανε η σάλπιγγα του Ευρυβιάδη και ακούστηκε ο παιάνας των Ελλήνων: «Εμπρός, παιδιά των Ελλήνων, ελευθερώστε την πατρίδα, τα παιδιά σας και τις γυναίκες σας, των πατρικών θεών τα ιερά, τους τάφους των προγόνων σας, τώρα πολεμήστε για όλα».

Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου 480 π.Χ. σήμανε η σάλπιγγα του Ευρυβιάδη και ακούστηκε ο παιάνας των Ελλήνων: «Εμπρός, παιδιά των Ελλήνων, ελευθερώστε την πατρίδα, τα παιδιά σας και τις γυναίκες σας, των πατρικών θεών τα ιερά, τους τάφους των προγόνων σας, τώρα πολεμήστε για όλα». Η μάχη εξισώθηκε αφού ο στενός χώρος δεν επέτρεψε στους Πέρσες να χρησιμοποιήσουν στην πρώτη γραμμή, περισσότερα πλοία από ό,τι τα ελληνικά.


Στο αριστερό άκρο βρισκόταν ο Θεμιστοκλής, ο οποίος προσπαθούσε να διασπάσει την παράταξη των Φοινίκων, στο δεξιό άκρο, βρίσκονταν τα πλοία της Σπάρτης υπό τον Ευρυβιάδη έχοντας απέναντί τους τους Ιωνες που ήταν πολύ επιδέξιοι ναυτικοί. Τα περσικά πλοία, σαφώς μεγαλύτερα από τα ελληνικά, δεν μπορούσαν να κινηθούν εξαιτίας της στενότητας του χώρου. Σύμφωνα με τον Αισχύλο, μέσα στο στενό, μαζεύτηκαν πλήθος τα πλοία, και έτσι δεν μπορούσαν να προσφέρουν καμία βοήθεια μεταξύ τους αλλά χτυπούσαν το ένα το άλλο, συντρίβοντας όλα τα κουπιά, ενώ τα ελληνικά πλοία, σχηματίζοντας επιδέξια κύκλο γύρω γύρω, χτυπούσαν και αυτά. Τα νερά και οι γύρω ακτές γέμισαν κουφάρια και ναυάγια. Η ναυμαχία διήρκησε ως το βράδυ και ο ηρωισμός των Ελλήνων και των συμμαχικών τους δυνάμεων έτρεψαν σε άτακτη φυγή όσους Πέρσες είχαν απομείνει στη θάλασσα. Ο Αριστείδης, μαζί με ένα σώμα οπλιτών, κατευθύνθηκε στην Ψυττάλεια, για να εξοντώσει όσους Πέρσες έφυγαν προς τα εκεί.

Τη ναυμαχία παρακολούθησε ο Ξέρξης από μια πλαγιά του Αιγάλεω, πιθανώς το σημερινό Πέραμα. Η ναυμαχία τελείωσε με σοβαρότατες απώλειες για τους Πέρσες. Έχασαν 200 πλοία και μεγάλο μέρος των πληρωμάτων τους, ενώ οι Έλληνες μόνο 40 τριήρεις.

Το τέχνασμα του Θεμιστοκλή που άλλαξε τον ρου της ιστορίας Facebook Twitter
O Ξέρξης παρακολουθεί τη ναυμαχία
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

σχόλια

2 σχόλια
Για κάποιο άγνωστο λόγο παρατηρείται μια τάση υποβάθμισης της απειλής που αντιπροσώπευε η Περσία.Μάλλον στην φαντασία του κόσμου η αρχαία Ανατολή και κυρίως Περσική Αυτοκρατορία δεν είναι τίποτα άλλο από πλήθος θηλυπρεπών πολεμιστών χωρίς πολεμικές δεξιότητες.Αυτό όμως απέχει από την αλήθεια.Στην πραγματικότητα οι μεγάλες αυτοκρατορίες της Ανατολής χτίστηκαν και διατηρήθηκαν χάρη στον πόλεμο.Ο Αθηναικός στρατός απειλούταν από έναν στρατό ο οποίος είχε στην πλάτη του ήδη 30 χρόνια πολέμου, τρεις φορές μεγαλύτερο στον οποίο δεν τολμούσε κανείς να αντισταθεί ή όταν αντιστεκόταν γνώριζε την συντριβή τον όλεθρο και την υποδούλωση,υπήρξε ο πιο ικανός και ανηλεής στατός.Στα 200 χρόνια αυτοκρατορίας ο Περσικός στρατός γνώρισε μόνο δυο ήττες,η πρώτη από τους Σκύθεςκαι η δεύτερη όταν προέλασε εναντίον των Ελλήνων.
Συμφωνώ. Μα η ρήση του Gardiner δεν αποσκοπεί στο να μειώσει την πολεμική ικανότητα του στρατού της Περσικής αυτοκρατορίας αλλά να υπερτιμήσει την ανωτερότητα του ελληνικού στρατεύματος. Και στον Μαραθώνα, και στις Θερμοπύλες, και στην Σαλαμίνα, και στις Πλαταιές, και στη Μυκάλη, και στα Κούναξα, και στον Γρανικό, και στην Ισσό, οποτεδήποτε βρέθηκαν αντιμέτωπα ελληνικά στρατεύματα εναντίον περσικών η υπεροπλία των Περσών ήταν δεδομένη.
Σπουδαίοι εικονογράφοι για αυτά τα θέματα ήταν και οι Βρετανοί Peter Connolly και Angus McBride (που πέθαναν σχετικά πρόσφατα). Μικρός χανόμουν στα βιβλία τους ("Η Πολεμική Τέχνη των Αρχαίων Ελλήνων" και "Ιστορικές Σελίδες - Μεγάλες Μάχες", και τα δύο από τις εκδόσεις Σιδέρη), όπως και στα κλασικά βιβλία του Αμερικανού Howard Pyle (αυτός έζησε τον 19ο αιώνα κυρίως--και είναι και εκτός θέματος). Έτσι μού'ρχεται να πάω να ξαναγοράσω τα βιβλία των Connolly και McBride (κάνουν 5-8 ευρώ!). :-)