Οι Βρετανοί υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα

Οι Βρετανοί υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα Facebook Twitter
5

«Ναι» στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα λέει το 37% των Βρετανών ενώ το 23% ζητά να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 32% δηλώνει αδιάφορο για το τι θα γίνει, και το 7% λέει ότι δεν ξέρει.

Το 36% όσων  τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα προβάλουν ως βασικό επιχείρημα για την επιστροφή των Μαρμάρων την επανένωση τους. Το 34%, δηλώνει ότι τα Μάρμαρα ανήκουν στην Ελλάδα καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς της χώρας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, από αυτούς που ζητούν να παραμείνουν τα γλυπτά στη Βρετανία το 23% υποστηρίζει πως νόμιμα πήρε τα γλυπτά ο Έλγιν από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Το 9% λέει ότι και παράνομα να αφαιρέθηκαν τα χρόνια έχουν περάσει και τα Μάρμαρα πρέπει πλέον να παραμείνουν στο Λονδίνο.  

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 17 Οκτωβρίου, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ στην Αθήνα.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

4 σχόλια
Νομίζω ότι η ζωγραφιά της "θλιμμένης" Καρυάτιδας της μαθήτριάς μου, μετά από την επίσκεψή μας στο Μουσείο, αποτελεί το πιο μεστό σχόλιο και για αυτό παίρνω το θάρρος να την μοιραστώ μαζί σας:http://sykees8.blogspot.gr/2013/06/paintings-and-texts-my-pupils-with.html
Μετα και την κατασκευη του νεου μουσειου της ακροπολης δεν υπαρχει επισημη δικαιολογια για την μη επιστροφη των γλυπτων.Ανεπισημα το ζητημα για αυτους ειναι,τι θα γινει με τα υπολοιπα εκθεματα εαν με αφορμη την επιστροφη των δικων μας οι αλλες χωρες ζητησουν και αυτες τα δικα τους πισω και αδειασει το βρετανικο μουσειο.
Τα επιχειρήματα αυτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής τους στο Βρετανικό μουσείο είναι για γέλια. Έχουν περάσει τα χρόνια λέει και πρέπει να μείνουν στο Λονδίνο ή ότι τα πήραν νόμιμα από τους οθωμανούς (που δεν τους ανήκαν). Οπότε με το σκεπτικό αυτό τα χρέη μας είναι εδώ και χρόνια άρα διαγράφονται κι επίσης μπορώ εγώ να πάω να πουλήσω το σπίτι κάποιου χωρίς να μου ανήκει και φυσικά οι πραγματικοί ιδιοκτήτες θα πρέπει να το δεχτούν αυτό.