Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας επιστρέφει στην Αργεντινή

Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας επιστρέφει στην Αργεντινή Facebook Twitter
3

Aντιμέτωπη με τον εφιάλτη του χρέους είναι και πάλι η Αργεντινή καθώς μετά από απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, θα πρέπει να πληρώσει 1,3 δις μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, σε funds που δεν δέχτηκαν το κούρεμα των ομολόγων τους και προσέφυγαν στα δικαστήρια.

Αυτή ήταν η δεύτερη οριστική απόφαση του αμερικανικού εφετείου καθώς η Αργεντινή είχε προσφύγει κατά της πρώτης, που εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση στα νέα δεδομένα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ, που παραμένουν κλειστές λόγω της γιορτής των Ευχαριστιών.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής βρίσκεται στα δικαστήρια με αγοραστές ομολόγων, που καλούνται "vulture funds", και έχουν ως στόχο να αγοράζουν «κοψοχρονιά» ομόλογα χρεοκοπημένων χωρών και να προσφεύγουν στη συνέχεια στη δικαιοσύνη, μην αποδεχόμενα το κούρεμα.


Μάλιστα, στην απόφασή του ο Αμερικανός δικαστής λαμβάνει υπόψη και τις απειλές της κυβέρνησης της Αργεντινής μετά την πρώτη απόφαση, όταν η Κριστίνα Φερνάντεζ είχε πει ότι δεν πρόκειται να πληρώσει. "Αυτές οι απειλές δεν μπορούν να αγνοηθούν και απαιτούν την ανάληψη δράσης», δήλωσε ο δικαστής, όπως αναφέρεται από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην υπόθεση για να την πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά η απόφαση του δικαστή Griesa δεν αφήνει πολύ χρόνο για  χρησιμοποιήσει άλλα ένδικα μέσα.

Τα "Vulture funds", έχουν με ένδικα μέσα ακινητοποιήσει σε λιμάνι του εξωτερικού και τη ναυαρχίδα του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής απαιτώντας να πληρωθούν στο ακέραιο, κάτι που δεν δέχεται μέχρι στιγμής η Αργεντινή, με αποτέλεσμα το πλοίο να παραμένει ακινητοποιημένο.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Ο χειρούργος Λε Σκουαρνέκ παραδέχτηκε τους βιασμούς εκατοντάδων ασθενών του

Διεθνή / Γαλλία: Ο χειρούργος Λε Σκουαρνέκ παραδέχτηκε τους βιασμούς εκατοντάδων ασθενών του

Ο Ζοέλ Λε Σκουαρνέκ κατηγορείται για επίθεση ή βιασμό 299 ασθενών, η συντριπτική πλειοψηφία κάτω των 15 ετών, μεταξύ 1989 και 2014, κυρίως στη Βρετάνη - Τι δήλωσε στο δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
Οι Σοβιετικοί παρακολουθούσαν τον Τρότσκι στην Πρίγκηπο - Τι λένε αποχαρακτηριμένα έγγραφα της MİT

Διεθνή / Οι Σοβιετικοί παρακολουθούσαν τον Τρότσκι στην Τουρκία - Τι λένε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της MİT

Οι αναφορές αποκαλύπτουν πώς πράκτορες των Σοβιετικών παρακολουθούσαν στενά τον Λέοντα Τρότσκι κατά την εξορία του στην Πρίγκηπο μεταξύ 1929 και 1933
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Η μεγάλη επιστροφή της Αριστεράς στη Γερμανία - Πώς «αναστήθηκε» το Linke

Διεθνή / Η μεγάλη επιστροφή της Αριστεράς στη Γερμανία - Πώς «αναστήθηκε» το Linke

Σε ένα πολιτικό τοπίο όπου σχεδόν όλα τα κόμματα υποστηρίζουν αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική, το Linke είναι από τις λίγες δυνάμεις που τάσσονται ανοιχτά κατά των περιορισμών
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ποσο τραγικο ειναι καποια οικονομικα κεφαλαια να εχουν την δυνατοτητα να ακινητοποιουν την ναυαρχιδα του στολου ενος κρατος για να ικανοποιησουν την ακορεστη οικονομικη διψα τους?Αν καποιος εξωτερικος εχθρος εκμεταλλευτει αυτη την κατασταση και κινηθει εις βαρος της χωρας ποιος θα θεωρηθει υπευθυνος? Ακομα χειροτερα αν καποιος εξωτερικος εχθρος εχει συναψει συμφωνια με αυτα τα funds εκ των προτερων με αυτο το σκοπο? Δε υπαρχουν καποια ορια που δε πρεπει να ξεπερνιουνται?
Οταν υπαρχουν "εσωτερικοι" εχθροι, "πατριωτες" που καταστρεφουν οι ιδιοι με τα χερια τους τη χωρα τους, ειναι ποτε δυνατον να μην υπαρξουν εξωτερικοι εχθροι; (...ουτε ενας, ουτε δυο, ηταν οι Αργεντινοι που... "πηραν τα λεφτα και ετρεξαν"...)