Σίσα: φτηνό ναρκωτικό για 14χρονους παρίες στην Αθήνα

Σίσα: φτηνό ναρκωτικό για 14χρονους παρίες στην Αθήνα Facebook Twitter
H κ. Κατερίνα Μάτσα
16

Η Κατερίνα Μάτσα, δημιουργός του «18 ΑΝΩ»  μίλησε στη Βουλή για 14χρονους χρήστες σκληρών ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα είπε: «Κυκλοφορούν νέες επικίνδυνες ουσίες όπως το «Σίσα» που αποτελείται από αμφεταμίνες και υγρά μπαταρίας και λαμβάνεται από παιδιά 14 ετών. Η χρήση αυξάνεται διαρκώς, η ηλικία των χρηστών πέφτει και εξαπλώνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου. Η κατάσταση είναι σοβαρή».

Η κυρία Μάτσα έιχε μιλήσει πριν λίγο καιρό για το ίδιο θέμα στη LiFO και είχε πει στον Σταύρο Διοσκουρίδη. "Το «σίσα»είναι ένα ναρκωτικό που παρασκευάζεται αποκλειστικά στην Αθήνα (πέριξ του λόφου του Στρέφη έγραφε η «Καθημερινή») και αποκαλείται «κόκα των φτωχών». Εμφανίστηκε στην Αθήνα το 2010, είναι ενέσιμη και κοστίζει περίπου 20 ευρώ το γραμμάριο και 1 με 2 ευρώ η δόση. Τα συστατικά της είναι ένα μείγμα μεθαμφεταμίνης, υδροχλωρικού οξέος, αιθανόλης και υγρών μπαταρίας αυτοκινήτου. Οι παρενέργειες είναι παρόμοιες με της κοκαΐνης, τα συμπτώματα, όμως, αποκαρδιωτικά. «Τριάντα χρόνια δουλεύω με τοξικομανείς, δεν έχω δει τέτοια μεταμόρφωση των ανθρώπων, όπως με το σίσα. Είναι τρομακτικό. Σαν να λιώνουν τα εσωτερικά όργανα. Και όμως, επειδή είναι απελπισμένοι, το παίρνουν και κυκλοφορεί πάρα πολύ στην αγορά», εξομολογείται η κ. Μάτσα και συμπληρώνει πως παρά το ότι τη θεωρούμε το ναρκωτικό των πλουσίων «η κοκαΐνη είναι πια το ναρκωτικό της πιάτσας. Όλοι παίρνουν κοκαΐνη. Υπάρχουν εποχές που η κοκαΐνη είναι πιο φθηνή από την ηρωίνη, ανάλογα με τα φορτία και το πώς καθορίζονται οι τιμές. Δεν είναι πια το ναρκωτικό των πλουσίων, έχει μπει στην καθημερινότητα. Ας πούμε, στο τμήμα των εφήβων που έρχονται εδώ, πρώτη ουσία είναι το χασίς, δεύτερη η ηρωίνη και η κοκαΐνη, σχεδόν σε ίσο ποσοστό». 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Θέμα, εκτός από το «Σίσα», στις πιάτσες της Αθήνας έχει κάνει την εμφάνισή του ακόμα μία φτηνή ουσία, το «Τάι», που δεν είναι τίποτε άλλο από μια παραλλαγή της ταϋλανδέζικης ηρωίνης, με χαμηλή περιεκτικότητα δραστικής ουσίας.

Το «τάι» πωλείται στην τιμή των 5-7 ευρώ η δόση, ενώ η χρήση του γίνεται ενδοφλέβια. Επίσης, τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην Ελλάδα και άλλες παραλλαγές ηρωίνης χαμηλής καθαρότητας/περιεκτικότητας (10%-15% και κάτω από 5%, για μεγάλες και μικρές ποσότητες, αντίστοιχα), ενώ έχει παρατηρηθεί και αύξηση της συχνότητας και της ποσότητας χρήσης του οπίου και μειγμάτων οπίου με κατεργασμένη κάνναβη.

Την ίδια στιγμή, 2.820 χρήστες ναρκωτικών, στοιβάζονται στις λίστες αναμονής των φορέων απεξάρτησης ενώ ο χρόνος αναμονής φτάνει έως και τα 3 έτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην ίδια Επιτροπή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος ανέφερε επίσης, ότι »σε 7.844 άτομα παρέχεται θεραπεία από 26 μονάδες στην Αττική και 16 ακόμα πανελλαδικά. Έχουμε εντάξει περισσότερα από 3.000 άτομα φέτος. Έχουμε λίστα αναμονής με 2.820 άτομα, δυστυχώς τα 2.512 άτομα βρίσκονται στην Αττική. Στη Θεσσαλονίκη έχει απορροφηθεί πλήρως στη λίστα αναμονής. Παλιά ο χρόνος αναμονής ήταν 4 έτη τώρα έχει περιοριστεί στον 1 μήνα».

βίντεο via

Ελλάδα
16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kατερίνα Μάτσα/ 18 ΑΝΩ: «Η κρίση μας ναρκώνει ακόμα περισσότερο»

Διάφορα / Kατερίνα Μάτσα/ 18 ΑΝΩ: «Η κρίση μας ναρκώνει ακόμα περισσότερο»

Μια συνάντηση με τη διευθύντρια του 18 Άνω, Κατερίνα Μάτσα, μας φέρνει αντιμέτωπους με το πρόβλημα του εθισμού. Η υποβάθμιση του ελληνικού βιοτικού επιπέδου ενισχύει τη ροπή μας προς τα ναρκωτικά, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι το παιχνίδι της επανένταξης είναι ολοκληρωτικά χαμένο.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Δεν είμαι σίγουρος ότι θα φέρει αποτελέσματα η νομιμοποίηση,αλλά από την στιγμή που το υπάρχων σύστημα δεν δουλεύει σωστά,οφείλουν να το δοκιμάσουν κι αυτό. Το πρόβλημα είναι η αδιαφορία.
Τα ναρκωτικά πρέπει να νομιμοποιηθούν όχι για να τα πουλάει το κράτος και για να μαζεύει φόρους, αλλά η χορήγηση τους να γίνεται δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία, στους αποδεδειγμένα αρρώστους ναρκομανείς. Το ίδιο πρόγραμμα έγινε στην Ελβετία με μεγάλη επιτυχία. Ο ναρκομανής είναι λειτουργικός πάει το πρωί στο νοσοκομείο, παίρνει τη δόση του και μετά μπορεί να πάει να δουλέψει κανονικά. Έτσι πλήττεται το λαθρεμπόριο, και δεν έχεις πρεζόνια στους δρόμους να ζητιανεύουν, να εκπορνεύονται ή να ληστεύουν. Ταυτόχρονα έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να τους πείσεις να γραφτούν σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης ή να μεταφερθούν στη μεθαδόνη. Αυτό είναι πραγματικά ανθρωπιστική και λειτουργική αντιμετώπιση. Αλλά τώρα που διαλύεται το δημόσιο σύστημα υγείας, αυτά είναι τρίχες.
σε καμία περίπτωση δε θεωρώ τη νομιμοποίηση λύση. Το κοντυνότερο που έχουμε στη νομιμοποίηση, η χορήγηση μεθαδόνης, είναι παταγωδώς αποτυχημένη πολιτική.Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σύνθετο και μόνο η πρόληψη, η εκπαίδευση και η ανάληψη προσωπικής ευθύνης από τον ίδιο τον χρήστη μπορούν να το λύσουν.
Η μεθαδόνη απέτυχε; Το πρόγραμμα απέτυχε επειδή οι θέσεις είναι πάντα λιγότερες από αυτούς που θέλουν να μπουν μέσα. Αλλά για έναν χρόνιο χρήστη μεγάλης ηλικίας η μεθαδόνη δεν είναι κακή λύση.
ε βέβαια έχουν λίστες αναμονής για μεθαδόνη. Αφού μετά την πουλάνε στις πιάτσες για να πάρουν ηρωίνη, να μην υπάρχουν λίστες; ..αλλά επειδή υπάρχουν πολύ χοντρά (καθ'όλα νόμιμα) συμφέροντα πίσω από τη μεθαδόνη, δε τολμάει κανείς να βγει να πει την αλήθεια. Κάκιστη λύση είναι η μεθαδόνη και μάταια επιβαρύνει το σύστημα υγείας. Για την Ελβετία δε ξέρω, αλλά διεθνώς η μεθαδόνη θεωρείται αποτυχία.
Το κρατος και οσοι το υπηρετουν ξερουν το μεγαλο προβλημα και τις συμενεπειες, αλλα αδιαφορουν για το προβλημα των ναρκωτικων, που μαστιζει πολλες οικογενειες σε όλα τα κοινωνικα στρωματα. Η ασφαλεια δρα επιφανειακα και χωρις γνωσεις και χωρις ικανοτητες για να διαχειριστουν τους τοξικομανεις, τα καθημερινα περιστατικα στις πιατσες και γενικοτερα ασχημες και επικινδυνες καταστασεις λογο χρησης. Η δικαιοσυνη δεν ξερει πως να αντιμετωπισει παραβατικες συμπεριφορες χρηστων, από την αλλη οι φυλακες είναι ακαταλληλες για τετοιοες περιπτωσεις επειδη δεν προσφερουν και δεν ωφελουν τους χρηστες και αντιθετα τους βαζουν ακομα πιο βαθεια στα ναρκωτικα και σε αλλες πραξεις. Το προγραμμα απεξαρτησης ΟΚΑΝΑ λειτουργει χωρις καμια υποδομη εχοντας λανθασμενη βαση (χωρις ουσιαστικη ψυχοθερεπευτικη αγωγη) και οι στεγνες μοναδες του ΚΕΘΕΑ και το 18 ΑΝΩ δεν εχουν την στηριξη του κρατους, που τοσο εχουν αναγκη. Οι μονοι κερδισμενοι από ολ΄αυτά είναι οσοι εγκληματιες τροφοδοτουν αυτό το αρρωστο συστημα και εννοω τους διαφθορεις σε ολους τους τομεις και οι εμποροι ναρκωτικων (Νιγηριανοι, Αραβες, Αιγυπτιοι, Αυγανοι, Ιρακινοι, Πακιστανοι κλπ) ... πλουτιζουν πανω από τα πτωματα των παιδιων μας. Τι να σου κανουν οι οικογενειες, που τα παιδια τους εμπλεξαν (ή τα εμπλεξαν) και ολοι μαζι ζουν σε μια κολαση, περιμενοντας το θαυμα της απεξαρτησης!! Τα ερωτηματα είναι : α) Ποιοι είναι αυτοι που κερδιζουν από τα ναρκωτικα και τους χρήστες και δεν υπαρχει προληψη, ενημερωση, θεραπεια και επανενταξη?β) Θελουν οι εκαστοτε κυβερνησεις στην Ελλαδα υγιεις νεους ή όχι?Τι στο διαλο ακριβως συμβαινει και η κοινωνια συνωμοτει και κωφευει?
Πως να νομιμοποιησεις κατι το οποιο αποδεδειγμενα σε σκοτωνει και μαλιστα με συνοπτικες διαδικασιες? Η μονη λυση ειναι η σωστη παιδεια, να ξερει το 14χρονο τι ειναι αυτο που του προτεινει ο "μαγκας" που θα τον πλησιασει ως γαματο και να ξερει πως να αντιδρασει.
Τόσα επικίνδυνα πράγματα στην κοινωνία μας (φάρμακα, μεγάλα μηχανήματα, όπλα, αλκόολ) πώς τα έχουμε νόμιμα; Μη συγκρίσιμος ο βαθμός θνησιμότητας αλλά και πάλι θνησιμότητα. Αν νομιμοποιηθούν και το κράτος θα ελέγχει την καθαρότητα των ναρκωτικών, και θα εισπράττει φόρους, και θα ελαττωθεί η εγκληματικότητα, και θα βοηθάει τους ναρκομανείς να απεξαρτηθούν. Αν είναι νόμιμα με σωστή διαχείριση απ'το κράτος δε θα υπάρχει μάγκας να τον πλησιάσει, δε θα είναι κάτι εξωτικό που θέλει να δοκιμάσει το παιδί.
Θα εισπράττει φόρους; ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ? Από τον εξαρτημένο, τον άρρωστο, τον διαλυμένο?! Ενώ το άγιο κράτος θα προμηθεύει καθαρή πρέζα στους πολίτες του σε brandαρισμένα σακουλάκια με ξεκάθαρη αναγραφή των στοιχείων για να αποφύγουμε τα επικοινωνιακά repercussions από overdosing κι άμα λάχει κοτσάρουμε και τη γραμμή απεξάρτησης στο πακετάκι για να είμαστε καθ΄όλα εντάξει. Η επιχειρηματολογία σου καταπίνει τον εαυτό της.
Νομιμοποιήστε τα, φορολογείστε τα, πάρτε τα έσοδα για να βοηθήσετε τους ναρκομανείς. Θα φύγει και το ταμπού και δεν θα ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια. Θα φύγουν και οι έμποροι που πλουτίζουν εις βάρος των ανθρωπίνων ζωών.
Αυτή είναι μία λογική βάσει της οποίας θα πρέπει να πάψουμε να νομοθετούμε νέους κώδικες κλπ γιατί κανείς δεν τους εφαρμόζει σωστά και η κατάσταση θα ξεφύγει από την υπάρχουσα ισορροπία. Μόνο που τα πράγματα δεν ισορροπούν και έχουν οδηγηθεί στο χάος. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά.