Το κορίτσι με το τατουάζ στο πρόσωπο

Το κορίτσι με το τατουάζ στο πρόσωπο Facebook Twitter
5
Το κορίτσι με το τατουάζ στο πρόσωπο Facebook Twitter
Όλιβ Ότμαν

 

Η Όλιβ Ότμαν γεννήθηκε στο Ιλινόις το 1837. Όταν η Όλιβ ήταν 14 ετών, το 1850, η οικογένειά της, αποφάσισε να ταξιδέψει  με το τρένο από τη Γιούτα προς την Καλιφόρνια. Διαφώνησαν όμως και αποφάσισαν να ταξιδέψουν μόνοι τους. Η Όλιβ Οτμαν ήταν ένα από τα 7 παιδιά της οικογένειας. Την τέταρτη ημέρα, η οικογένεια Oatman δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα ιθαγενών Αμερικανών (που περιγράφεται από την Όλιβ ως Απάτσι, αλλά, ενδεχομένως, πρόκειται μια φυλή του λαού Yavapai). Μόνο 3 από τους Ότμαν έζησαν από την επίθεση. Οι γονείς και τέσσερα από τα παιδιά δολοφονήθηκαν. Ο αδερφός της Λορέντζο που χτυπήθηκε σχεδόν μέχρι θανάτου τελικά επέζησε. Η Όλιβ και η αδερφή της Μαρί-Ανν απήχθησαν ως σκλάβες. Υιοθετήθηκαν από τον αρχηγό των Mohave και την γυναίκα του και είχαν καλή μεταχείριση.

Στο σαγόνι της Όλιβ και της αδερφής της τα τατουάζ όπως αργότερα ισχυρίστηκε η ίδια σήμαιναν ότι είναι σκλάβες και το τατουάζ αυτό τις χαρακτήριζε. Οι μελετητές πιστεύουν ότι το τατουάζ αυτό ήταν μέρος μιας παράδοσης των Mohave, που σήμαινε την καλή ζωή μετά θάνατον.

Το κορίτσι με το τατουάζ στο πρόσωπο Facebook Twitter
O θάνατος της Μέρι-Ανν στον καταυλισμό των ινδιάνων

 

Στο σαγόνι της Όλιβ και της αδερφής της τα τατουάζ όπως αργότερα ισχυρίστηκε η ίδια σήμαιναν ότι είναι σκλάβες και το τατουάζ αυτό τις χαρακτήριζε. Οι μελετητές πιστεύουν ότι το τατουάζ αυτό ήταν μέρος μιας παράδοσης των Mohave, που σήμαινε την καλή ζωή μετά θάνατον.

Γύρω στο 1855, όταν η Όλιβ ήταν 19 ετών πολλοί Mohaves, ανάμεσά τους και η αδερφή της, πέθαναν κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης ξηρασίας από την πείνα. Εκείνη την εποχή ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κοινότητες άρχισαν οι φήμες ότι μια λευκή γυναίκα ζει ανάμεσα στους Mohave. Ένας αγγελιοφόρος έφτασε και μετά από πολλές διαπραγματεύσεις η Όλιβ ταξίδεψε για το Fort Yuma. Ο αδερφός της Λορέντζο έψαχνε χρόνια να την βρει. Η Όλιβ έγινε διάσημη στη στιγμή. Το 1857, ο Royal Β. Stratton έγραψε το βιβλίο «Η ζωή στους Ινδιάνους» που περιέγραφε τη ζωή της Όλιβ και της Μέρι-Ανν. Το βιβλίο έγινε μπεστ-σέλερ και τα έσοδα δόθηκαν για την μόρφωση του Λορέντζο και της Όλιβ, η οποία έκανε και περιοδείες για την προώθηση του βιβλίου.

 

Το κορίτσι με το τατουάζ στο πρόσωπο Facebook Twitter
Λορέντζο Ότμαν

Το 1865, η Όλιβ  παντρεύτηκε τον κτηνοτρόφο John B. Fairchild. Υιοθέτησαν ένα κοριτσάκι. Ο Fairchild έκαψε όλα τα αντίτυπα του βιβλίου του Stratton και σταμάτησε τις διαλέξεις σχετικά με το βιβλίο. Η Όλιβ κρατούσε πάντα ένα βάζο με φουντούκια, βασικό είδος διατροφής των Mohave, ως υπενθύμιση της εμπειρίας της.

Πέθανε το 1903, σε ηλικία 65 ετών.

Το κορίτσι με το τατουάζ στο πρόσωπο Facebook Twitter
Το κορίτσι με το τατουάζ στο πρόσωπο Facebook Twitter
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Σαντορίνη σε βιβλία

Βιβλίο / Η Σαντορίνη των ποιητών, των φωτογράφων, των περιηγητών

Το φημισμένο νησί των Κυκλάδων ανέκαθεν κέντριζε τη συγγραφική φαντασία και κινητοποιούσε την επιστημονική έρευνα με πολλαπλούς τρόπους. Μια συλλογή από τις πιο σημαντικές εκδόσεις για τη Σαντορίνη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χρήστος Τσιόλκας: «Μπαρακούντα»

Το Πίσω Ράφι / Πώς αναμετριέται κανείς με την αποτυχία και την ντροπή που τον τυλίγει πατόκορφα;

Ο Χρήστος Τσιόλκας, ο συγγραφέας που μεσουράνησε με το «Χαστούκι» δεν σταμάτησε να μας δίνει λογοτεχνία για τα καυτά θέματα της εποχής μας. Και το «Μπαρακούντα» δεν αποτελεί εξαίρεση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Βιβλίο / Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Το έργο του Έρμαν Έσε, είτε ως λαμπρού εκφραστή της κεντροευρωπαϊκής παράδοσης, είτε ως σύγχρονου μελετητή της ενδοσκόπησης, αποδεικνύεται πολύ πιο επίκαιρο και επιδραστικό από οποιοδήποτε life coaching, δεσπόζοντας ακόμα στις κορυφές των παγκόσμιων μπεστ σέλερ. Οι εκδόσεις Διόπτρα επανεκδίδουν τα πιο γνωστά βιβλία του με μοντέρνα εξώφυλλα και νέες μεταφράσεις. 
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

Βιβλίο / Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

«Ένα πράγμα μας σώζει», λέει ο Τσακ Πάλανιουκ για τον Ίλον Μασκ στη συνέντευξή του στον Telegraph. «Συνήθως, τέτοια άτομα είτε αποτυγχάνουν οικτρά είτε χάνουν την προσοχή μας».
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Καρολίνα Μέρμηγκα: «Συγγενής»

Το Πίσω Ράφι / «Συγγενής»: Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με μια μεγάλη ανατροπή

Εκείνο που προσεγγίζει η Καρολίνα Μέρμηγκα στο βιβλίο της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, όπως αυτές ορίζονται από τα δεσμά της οικογένειας, τις υπαρξιακές μας ανάγκες, τις κοινωνικές συμβάσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Βιβλίο / Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Σε ποια εποχή γράφτηκε η φημισμένη τριλογία; Πώς διαβάζουμε σήμερα αυτό το σημαντικό μυθιστόρημα; Ποιοι είναι οι ήρωές του; Αυτά και πολλά ακόμα αναλύει με εξαιρετικό τρόπο η Κωνσταντίνα Βούλγαρη σε τρία ηχητικά ντοκιμαντέρ. 
THE LIFO TEAM
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT

σχόλια

3 σχόλια