Iskra: Το Grexit δεν είναι καταστροφικό

Iskra: Το Grexit δεν είναι καταστροφικό Facebook Twitter
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC
1

«Το Grexit δεν είναι καταστροφή» αναφέρει σε άρθρο του το Iskra.gr που απηχεί τις απόψεις της «αριστερής πλατφόρμας» του Λαφαζάνη ενώ επιτίθεται και στον Γιούνκερ κατηγορώντας τον για προκλητική παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, με αφορμή χθεσινή συνέντευξη του.

«Προχώρησε σε μια ωμή παρέμβαση του στα εσωτερικά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι δεν εμπιστεύεται το κυβερνόν κόμμα, γιατί αυτό δεν είναι ένα «κανονικό κόμμα»!!!», αναφέρεται στο iskra και τονίζεται ότι «ένα Grexit δεν είναι καταστροφικό όπως επιχειρούν να το παρουσιάσουν οι δανειστές και οι εγχώριοι εκφραστές τους». 

Ολόκληρο το κείμενο με τίτλο «Νέο χτύπημα από Γιούνκερ για πλήρη ελληνική αναδίπλωση»:

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ 1,8 ΔΙΣ ΑΠΟ ΦΠΑ ΚΑΙ ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ένα νέο πλήγμα επιχειρεί το μαύρο μέτωπο των δανειστών σε βάρος των ελληνικών θέσεων, με την σκυτάλη από τον Ολ. Μπλανσάρ, επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, να παίρνει ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ. Σε μια εκτενέστατη και αποκαλυπτική συνέντευξή του την Τρίτη (26/5), ο Γιούνκερ έθεσε επί τάπητος όλες τις αξιώσεις των λεγόμενων «εταίρων» σε βάρος του ελληνικού λαού. Ο δήθεν «συμβιβαστικός» και «διπλωμάτης» Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέπτυξε τις θέσεις του κινούμενος σε τρεις κατευθύνσεις.

Πρώτη προτεραιότητα για τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι το ξεπάγωμα και η επιτάχυνση των διαδικασιών ξεπουλήματος της εναπομείνασας δημόσιας περιούσιας. Μάλιστα έδωσε έμφαση σε αυτό το ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί τα νούμερα αλλάζουν. Σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα είναι22 δισ. ευρώ, ενώ μετά υπήρξε μία πρόταση για 17 δισ., τώρα το ποσό είναι χαμηλότερο και δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο».

Δεύτερος άξονας είναι η αναμόρφωση των συντελεστών του ΦΠΑ σε αντιλαϊκότερη κατεύθυνση και η συνακόλουθη αφαίμαξη των εισοδημάτων των πολιτών κατά 1,8 δισ. ευρώ. Ειδικά σε αυτό το σημείο ο Ζ. Κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι ο στόχος για επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ πρέπει να αντιστοιχεί στο 1%του ΑΕΠ!

Από την παρέμβαση Γιούνκερ δεν έλειψαν οι αναφορές σε ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα και το ασφαλιστικό σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι μόλις ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, προς την ίδια κατεύθυνση είχε στρέψει τα βέλη του και ο Ολ. Μπλανσάρ του ΔΝΤ.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ

Οι πιέσεις σε βάρος της χώρας δεν περιορίστηκαν στα μέτρα που αξιώνουν οι δανειστές για να προχωρήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Γιούνκερ προχώρησε σε μια ωμή παρέμβαση του στα εσωτερικά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι δεν εμπιστεύεται το κυβερνόν κόμμα, γιατί αυτό δεν είναι ένα «κανονικό κόμμα»!!!

Την απαράδεκτη στάση Γιούνκερ απέναντι σε ένα μεγάλο δημοκρατικό κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να ενστερνιστεί το «Ποτάμι». Ο επικεφαλής του Στ. Θεοδωράκης, σε μια ιταμή προσπάθεια να φανεί αρεστός στα ευρωατλαντικά αφεντικά του κάλεσε από την Κρήτη όπου βρισκόταν τον Αλ. Τσίπρα «ν' αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θ' αφήσει. Δε γίνονται και τα δύο, δε γίνεται και Λαφαζάνης και Ευρώπη, δε γίνεται και Καμμένος και Ευρώπη. Δε γίνεται και Μπαλτάς και Ευρώπη»…

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Πάντως ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δεν μπόρεσε να κρύψει τις ανησυχίες των κυρίαρχων κύκλων της Γερμανικής ΕΕ και των υπερατλαντικών «συμμάχων» για μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής της Κομισιόν  ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών όσον αφορά τις απρόβλεπτες συνέπειες ενός Grexit, λέγοντας το εξής: «Είναι σίγουρο ότι αν συμβεί κάτι αρνητικό [π.χ.] ένα Grexit, ένα Graccident ή μία χρεοκοπία, αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο την Ελλάδα. Πάντα δήλωνα απολύτως ξεκάθαρα ότι δεν γνωρίζουμε τις συνέπειες αυτού και ότι θα είχε προφανώς επιπτώσεις για την ευρωζώνη και μέσω αυτής για την παγκόσμια οικονομία. Άρα, αυτό είναι φυσικά ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά είναι επίσης και δικό μας πρόβλημα».

Η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι μια καταστροφή όπως επιχειρούν να την παρουσιάσουν οι δανειστές και οι εγχώριοι εκφραστές τους, αφού οι ίδιοι πλέον παραδέχονται ότι οι δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα αντιμετώπιζε ενδεχομένως η Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν επιτευχθεί μία συμφωνία που να είναι συμβατή το κυβερνητικό πρόγραμμα, η χώρα μας έχει πολλές εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις για να εφαρμόσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, με στόχο την προοδευτική έξοδο από την πολύχρονη οικονομική κρίση και την ανόρθωση του τόπου».

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Το μόνο καλό είναι ότι δεν αφήνουν περιθώρια για παρεξηγήσεις, οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από κάθε θέση εξουσίας.