Οι 10 χειρότερες συνήθειες για τα δόντια μας

Οι 10 χειρότερες συνήθειες για τα δόντια μας Facebook Twitter
8

Η υγιεινή των δοντιών παραμένει δυστυχώς χάσιμο χρόνου για αρκετούς ανθρώπους και πολλοί περιορίζονται σε ένα απλό πλύσιμο χωρίς περισσότερη φροντίδα. 10 ακόμη λάθη που συνήθως όλοι κάνουν χωρίς να το συνειδητοποιούν με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τα δόντια τους παρουσιάζονται από τον Independent.

1. Βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά το πρωινό.

Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος αφού σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, το καλό πλύσιμο της στοματικής κοιλότητας πρέπει να γίνεται αμέσως μόλις ξυπνήσουμε ώστε να απομακρυνθούν τα βακτήρια που συσσωρεύονται από το βράδυ. Έπειτα από το πρωινό, μπορούμε να κάνουμε έναν ακόμη καθαρισμό με στοματικό διάλυμα για περισσότερα αποτελέσματα.

2. Όχι ξέπλυμα μετά το βούρτσισμα.

Το νερό μετά τον καθαρισμό απομακρύνει το φθόριο της οδοντόπαστας που κανονικά πρέπει να μένει στα δόντια ώστε να αποφεύγεται η φθορά των δοντιών.

3. Καθαρίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά το φαγητό.

Ένα ακόμη λάθος που καταστρέφει την υγιεινή των δοντιών, αφού θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 30 με 40 λεπτά ώστε να μπορεί φυσικά το σάλιο να εξουδετερώσει το Ph των τροφίμων πριν από το βούρτσισμα.Το άμεσο καθάρισμα απομακρύνει το οξύ από το στόμα κάνοντας τα δόντια αδύναμα και ευαίσθητα με το χρόνο.

4.Τα σνακς ανάμεσα στα κύρια γεύματα

Μια, ακόμη, κακή συνήθεια για τα δόντια αφού αυξάνει την επαφή τους με το φαγητό με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της πλάκας. Σε περίπτωση που κάποιος είναι λάτρης του τσιμπολογήματος τότε καλό θα είναι να επιλέγει ωμά λαχανικά που είναι φυσικό καθαριστικό των δοντιών ή ωμούς ξηρούς καρπούς.

5. Το να χρησιμοποιούμε τα δόντια για να ανοίξουμε μπουκάλια.

Μπορεί να μοιάζει εύκολη λύση αυτό το «φυσικό ανοιχτήρι», αλλά οι φόβοι και οι πιθανότητες για κάποιο σπάσιμο είναι αυξημένοι. Εκτός από αυτό, οποιαδήποτε χρήση για άνοιγμα συσκευασιών είναι επίσης βλαβερή για τα δόντια.

6. Τα 'σκουρόχρωμα' ποτά.

Ρούμι και αναψυκτικά, συνιστούν τους εχθρούς της στοματικής κοιλότητας αφού περιέχουν χαμηλότερο Ph και είναι πιο όξινα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τη διάβρωση των δοντιών. Άρα, σύμφωνα με τη λίστα του Independent καλό θα ήταν να επιλέγονται ανοιχτόχρωμα ποτά.

7. Η σκληρή οδοντόβουρτσα.

Η medium – soft επιλογή είναι προτιμότερη για τα δόντια, καθώς η σκληρή οδοντόβουρτσα βλάπτει τα ούλα, τη ρίζα και το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών.

8. Χρήση του οδοντικού νήματος μετά το βούρτσισμα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, το νήμα καλό θα είναι να χρησιμοποιείται πριν το βούρτσισμα, σαν μια καλή πρόπλυση, και έπειτα κανονικά ο καθαρισμός χωρίς πολύ ξέπλυμα όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

9.Τα αναψυκτικά.

Όσοι καταναλώνουν ανθρακούχα ποτά θα πρέπει να χρησιμοποιούν καλαμάκι, ώστε να αποφεύγεται η άμεση επαφή της ζάχαρης με τα δόντια. Μάλιστα, και η sugar-free τσίχλες μετά τα ποτά συμβάλλουν στην προστασία των δοντιών.

10. Λαθεμένη τεχνική χρήσης του νήματος.

Το νήμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από πίσω προς τα εμπρός διότι καταστρέφει το ούλο. Η σωστή τεχνική γίνεται με τον καθαρισμό κάθε δοντιού προσεκτικά πάνω- κάτω.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
1. Υπαρχουν δυο σχολες στο θεμα, πριν και μετα χωρις να εινα ξεκαθαρο τι ειναι πιο ωφελιμο απο τις μελετες. Τα στοματικα διαλυματα δεν υποκαθιστουν βουρτσισμα.3. Ισχυει μονο για οξινα φαγητα( φρουτα). Αν περιμενετε 30 λεπτα για τα αλλα φαγητα θα εχετε το αντιθετο του επιθυμητου αποτελεσμα.Ο μηχανισμος δρασης που περιγραφεται ειναι λαθος.
τρίχες και μάλιστα κατσαρές - σε σχέση με το φθόριοΤο φθόριο είναι ισχυρότατο δηλητήριο (ευρύτατα χρησιμοποιημένο ως ποντικοφάρμακο), σε μεγάλη συγκέντρωση όχι απλά δεν βοηθάει αλλά καταστρέφει τα δόντια.Οι επιστήμονες πλέον ζητούν να καταργηθεί και η φθορίωση γιατί όχι μόνο δεν απαλλάσσει τους ανθρώπους από τις τρύπες στα δόντια, όπως πίστευαν κάποτε, αλλά δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στον οργανισμό τους.
Αρα αννα δείτε κανέναν να κυκλοφορεί με σαπουνάδες σαν λυσσασμένος no worries! Απλά δεν ξεπλύθηκε για να παραμείνει το χλώριο και να προστατέψει τα δόντια του!