☛ Με αφορμή το άρθρο του Νικόλα Σεβαστάκη «Για τις ήττες και τις νίκες» που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο τεύχος μας, ο nikosiq έγραψε μερικά παραδείγματα έλλειψης παιδείας του Νεοέλληνα: «Πετάμε τις γόπες στον δρόμο γιατί είναι υποχρεωμένος ο οδοκαθαριστής να τις μαζέψει. Γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια τις ώρες κοινής ησυχίας και θα ενοχλήσουμε τη γειτονιά είτε με δυνατή μουσική είτε με χαλασμένες εξατμίσεις γιατί είμαστε και πολύ μάγκες. Παρκάρουμε όπου γουστάρουμε και οι πεζοί και οι ανάπηροι κακώς δεν αθλούνται στο άλμα επί κοντώ για να διασχίσουν τα πεζοδρόμια.
Οδηγούμε πάντα αργά και αριστερά γιατί είναι ντροπή να είμαστε σε άλλη λωρίδα και ας κόψουν τον λαιμό τους οι πίσω μας. Αν θέλουν να περάσουν, ας ρισκάρουν τις ζωές τους. Όταν μπαίνουμε σε μέσο μαζικής μεταφοράς, μπουκάρουμε πρώτοι και όσοι ήθελαν να κατέβουν ας ήταν πιο γρήγοροι. Θέλεις κι άλλα για να καταλάβεις πόσο κακομαθημένοι και ηλίθιοι είναι πολλοί Νεοέλληνες; Όλα αυτά, δυστυχώς, έχουν να κάνουν με τη παιδεία του Έλληνα».
☛ «Sexy Alexis» λεγόταν το άρθρο του Θοδωρή Αντωνόπουλου σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών (οι οποίες πλέον μοιάζουν τόσο, μα τόσο μακρινές...). Ο Hunter σημείωσε: «Καλό θα ήταν να αναφερθεί ότι [το 35% του ΣΥΡΙΖΑ] δεν ήταν το 35% των Ελλήνων πολιτών, αλλά το 35% του 55% που πήγε και ψήφισε. Το ποσοστό καταλήγει να είναι αξιοσημείωτα μικρό (~19».
Ο δε Νίκος Νικολαΐδης-ΣΦ σχολίασε σχετικά: «Ένα από τα παραδοσιακά προβλήματα που είχε πάντα η Αριστερά ήταν και το γεγονός ότι ιστορικά γινόταν πάντα θύμα του καπιταλιστικού reification. Είτε ήταν ο φεμινισμός που υιοθετήθηκε από καπιταλιστικές κοινωνίες για να διπλασιάσει τα εργατικά χέρια και να κόψει το ημερομίσθιο στη μέση σε βάθος χρόνου, είτε η έννοια του λαϊκού διανοουμένου (από τον Ντρέιφους έως το 50) που έγινε reified όταν "μπήκε" ο θεσμός στα ευθυγραμμισμένα και πλήρως ελεγχόμενα πανεπιστήμια κάθε δυτικού κράτους με εργαλείο το καταραμένο "πρεστίζ" που έδινε ο πανεπιστημιακός τίτλος, έτσι ώστε να κοντρολάρει την κοινή γνώμη, η Αριστερά πάντοτε γινόταν δεκανίκι καπιταλιστικών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων σε βάθος χρόνου. Σ' αυτό δεν αποτέλεσε εξαίρεση ο σέξι Ανδρέας με το ζιβάγκο, και στα σίγουρα δεν θα είναι το πιτσιρίκι δίχως γραβάτα. Άλλωστε, οι "Τimes" της ΝΥ στήριζαν από την αρχή τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το έγκριτο περιοδικό του Κάρνεγκι, το "Foreign Policy", ανακήρυξε τον πιτσιρίκα έναν από τους πιο σημαντικούς διανοούμενους στον κόσμο! Άλλο τώρα αν τα ελληνικά μίντια, με την τοπικιστικότητα και τον ρηχό εθνικισμό που τα διακρίνει, δεν ήθελαν να δουν και να υποψιαστούν, ως ώφειλαν. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα τεχνικά είναι προτεκτοράτο, είναι το λιγότερο αφελές να συγκρίνεις τον νικητή των εκλογών με τους ντόπιους αντιπάλους του! Πρέπει να τον δεις σε σχέση με το πόσο μετρά σε ξένους ηγέτες και, το κυριότερο, γιατί κάποιοι τον στηρίζουν, μα και τι τελικά πετυχαίνει από μόνος του ή ως προϊόν ξένης απόφασης που του δίνεται ως δώρο ή "δώρο"... Για να γίνει αυτό, δεν πρέπει να στεκόμαστε στα ζιβάγκο, στο "δώσαμε μάχη..." και στα "ματώματα". Πρέπει να στεκόμαστε με νηφαλιότητα μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα και να μετράμε αυτό που πραγματικά είναι σέξι στην πολιτική ενός προτεκτοράτου: τι νίκες έχει κάνει η κυβέρνησή του στο εξωτερικό για τους πολίτες που εκπροσωπεί».
☛ «Μήπως να σταματούσαν να γίνονται προεκλογικές δημοσκοπήσεις και exit polls;» αναρωτηθήκαμε σε άρθρο μας την περασμένη εβδομάδα, αναζητώντας ποιος ωφελήθηκε απ' τη στρεβλή εικόνα που έδωσαν τα γκάλοπ. «Πιστεύω ότι σίγουρα βοήθησε και τον ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι έδειχνε πως μπορεί να χάσει στις εκλογές» έγραψε ο Boomer. «Πολλοί αριστεροί μπορεί να ψήφιζαν ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ή και ΛΑ.Ε. (επίσης, αν η ΛΑ.Ε. έμπαινε στη Βουλή, θα μειωνόταν πολύ το ποσοστό των κόμματων εκτός Βουλής, σχεδόν στο μισό), γεγονός που θα μείωνε τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντί να ψηφίσουν αυτά τα κόμματα, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, με τον φόβο "δεξιού ατυχήματος". Αντίστοιχα και η ΝΔ, όπως σωστά είπες, πήρε ψήφους από το Ποτάμι και άλλα κόμματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ τόξου. Άρα, αν υπήρξε "συνωμοσία", δύσκολο να πεις από πού προήλθε, κατά τη γνώμη μου. Ίσως και να 'χεις δίκιο και να πρέπει να καταργηθούν στην τελική, ακόμα και αν καταφέρουν να είναι έγκυρες».
Και ο Mono gia shmera mama sto yposxomai πρόσθεσε: «Αν η αίσθηση που υπήρχε (ότι η ΝΔ δεν έχει δυναμική και κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ άνετα) καταγραφόταν στις δημοσκοπήσεις, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ίσως να είχαν 3-4% κάτω, η ΛΑ.Ε. θα έμπαινε στη Βουλή και δεν θα σχηματιζόταν κυβέρνηση που να "μπορεί" να φέρει εις πέρας το μνημόνιο ΙΙΙ. Ποιος ή ποιο σενάριο επωφελείται, λοιπόν, από τις δημοσκοπήσεις;».
σχόλια