Μήνυση στην Marina Abramovic από τον πρώην συνεργάτη και σύντροφό της, Ulay

Μήνυση στην Marina Abramovic από τον πρώην συνεργάτη και σύντροφό της, Ulay Facebook Twitter
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στη θρυλική περφόρμανς του 2010, «The Artist is Present», στο MoMA
2

Μήνυση εναντίον της διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδος, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, καταθέτει ο πρώην συνεργάτης και σύντροφός της, Ουλάι, εξαιτίας διαφωνιών που έχουν προκύψει ανάμεσα στο πρώην ζευγάρι σχετικά με έργα που δημιούργησαν από κοινού.

Η Σέρβα καλλιτέχνις και ο Γερμανός πρώην σύντροφός της, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Frank Uwe Laysiepen, είχαν κοινή δημιουργική και προσωπική πορεία για πάνω από μια δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας δημιούργησαν μια σειρά από δουλειές στις οποίες εξερευνούσαν τη σχέση τους, πριν τον χωρισμό τους το 1988.

Η σχέση αυτή βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο το 2010, κατά τη διάρκεια της διάσημης εγκατάστασης του MoMA στη Νέα Υόρκη, «The Artist is Present», στην οποία η Αμπράμοβιτς καθόταν σε μία καρέκλα για οκτώ ώρες καθημερινά και καλούσε τους επισκέπτες να καθίσουν απέναντί της και να την κοιτάξουν στα μάτια. Όταν ο Ουλάι βρέθηκε αναπάντεχα σε αυτή τη θέση, η Αμπράμοβιτς έβαλε τα κλάματα και άπλωσε τα χέρια της για να πιάσει τα δικά του. Το βίντεο αυτής της επαφής έχει πλέον εκατομμύρια views στο YouTube.

Η ανάμνηση αυτής της τρυφερής στιγμής μάλλον έχει εξαφανιστεί, ύστερα από την είδηση ότι ο Ουλάι καταθέτει αγωγή, ισχυριζόμενος ότι η Αμπράμοβιτς παραβίασε συμβόλαιο που είχαν υπογράψει το 1999, σχετικό με δουλειές που είχαν κάνει από κοινού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αμπράμοβιτς έχει ζητήσει από διάφορες γκαλερί να την αναφέρουν ως τη μοναδική δημιουργό σε μια σειρά από κοινές δουλειές, απαίτηση που παραβαίνει τους όρους αυτού του συμβολαίου, ενώ δεν του έχει παράσχει τις ακριβείς αναφορές των πωλήσεων αυτών των έργων και τον έχει πληρώσει μόνο 4 φορές σε μια χρονική διάρκεια 16 χρόνων. 

«Δεν είναι απλώς μια πρώην συνεργάτις», δήλωσε ο Ουλάι στον Guardian. «Όλο το έργο μας έχει μείνει στην ιστορία. Πλέον βρίσκεται στην ύλη των σχολικών εγχειριδίων. Αλλά έχει εσκεμμένα παρερμηνεύσει κάποια πράγματα ή απλώς έχει αφήσει το όνομά μου απ' έξω». Ωστόσο ο δικηγόρος της Αμπράμοβιτς ανακοίνωσε ότι η πελάτισσά του διαφωνεί κάθετα με τους ισχυρισμούς του πρώην της: «[Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς] δεν θέλει να προβεί σε σχόλια, αλλά πρόκειται για λίβελο. Θεωρεί ότι αυτή η μήνυση είναι προσβλητική και αποσκοπεί στην καταστροφή της δημόσιας εικόνας της. Θα είναι πολύ σταθερή στις θέσεις της ενώπιον του δικαστηρίου και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τη φήμη της με κάθε τρόπο».

Μήνυση στην Marina Abramovic από τον πρώην συνεργάτη και σύντροφό της, Ulay Facebook Twitter
O Frank Uwe Laysiepen, γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα Ουλάι

Όταν το ζευγάρι χώρισε το 1988, αποφάσισαν να σηματοδοτήσουν το τέλος της σχέσης τους, με ένα έργο που ονομαζόταν «The Lovers». Περπάτησαν και οι δύο 2.500 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από τα δύο άκρα του Σινικού Τείχους στην Κίνα, πριν βρεθούν στη μέση της διαδρομής και αγκαλιαστούν για τελευταία φορά. Ο Ουλάι ισχυρίζεται ότι έπειτα πούλησε τη συμμετοχή του στο πρότζεκτ στην Αμπράμοβιτς, ώστε εκείνη να επιβλέψει την παραγωγή και την εκμετάλλευση υλικού, με τη μορφή βίντεο, φωτογραφιών και περφόρμανς, αλλά τελικά ο ίδιος έχει λάβει πολύ μικρότερα ποσά από εκείνα που του αναλογούν με βάση τα ποσοστά που είχαν συμφωνηθεί.

Η υπόθεση που περιλαμβάνει και άλλες διαφωνίες ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες, πρόκειται να εκδικαστεί αυτό τον μήνα στο Άμστερνταμ.

Διαβάστε τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Ulay στο LIFO.gr EΔΩ

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ