Χάρη στα κινητά, η ικανότητα συγκέντρωσης μας είναι μικρότερη και από ενός χρυσόψαρου

Χάρη στα κινητά, η ικανότητα συγκέντρωσης μας είναι μικρότερη και από ενός χρυσόψαρου Facebook Twitter
1

 

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι άνθρωποι έχουν χειρότερη ικανότητα συγκέντρωσης από τα χρυσόψαρα, και ο λόγος είναι τα κινητά μας,


Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από τη Microsoft, στηρίζεται σε έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 2.000 Καναδούς που συμμετείχαν σε online παιχνίδια, προκειμένου να προσδιοριστεί η επίδραση που έχουν οι φορητές συσκευές και η αυξημένη διαθεσιμότητα των ψηφιακών μέσων στην καθημερινή ζωή. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα για την παρακολούθηση 112 ατόμων.

Η διάρκεια ικανότητας συγκέντρωσης έχει μειωθεί, και κατά μέσο όρο από τα 12 δευτερόλεπτα που ήταν το 2000 έχει φτάσει τα 8 δευτερόλεπτα. Ένα χρυσόψαρο έχει ικανότητα συγκέντρωσης προσοχής 9 δευτερόλεπτα.


Η μελέτη διαπίστωσε ότι, χάρη στην επιθυμία μας να είμαστε πάντα συνδεδεμένοι, μπορούμε να πραγματοποιούμε πολλές εργασίες ταυτόχρονα. Όμως η διάρκεια ικανότητας συγκέντρωσης έχει μειωθεί, και κατά μέσο όρο από τα 12 δευτερόλεπτα που ήταν το 2000 έχει φτάσει τα 8 δευτερόλεπτα. Ένα χρυσόψαρο έχει ικανότητα συγκέντρωσης προσοχής 9 δευτερόλεπτα.
«Ξέρουμε ότι οι ζωές των καταναλωτών είναι όλο και περισσότερο ψηφιακές, είτε στο σπίτι, είτε στη δουλειά», είπε η Alyson Gausby από την Microsoft Canada. «Βλέπουμε ότι τα νέα περιορίζονται σε 140 χαρακτήρες, ότι οι συζητήσεις περιορίζονται σε emojis και θέλαμε να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο αυτό επηρεάζει τους Καναδούς».


Μεταξύ των ευρημάτων της μελέτης είναι η μειωμένη μας ικανότητα να διατηρήσουμε την προσοχή μας κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων: το 44% δήλωσε ότι ήταν πραγματικά δύσκολο να επικεντρωθεί και να παραμείνει εστιασμένο σε μια εργασία ενώ το 37% δήλωσε αδυναμία για την καλύτερη δυνατή χρήση του χρόνου στη δουλειά.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια