Είναι τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή δωρεάν; Ο Βαρουφάκης απαντά στους New York Times

Είναι τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή δωρεάν; Ο Βαρουφάκης απαντά στους New York Times Facebook Twitter
3

"Τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν. Τα αμέσως λιγότερα ωραία είναι υπερβολικά ακριβά". H διάσημη φράση ανήκει ανήκει στην ιέρεια της μόδας Κοκό Σανέλ και έγινε αφορμή για να τεθεί από τους New York Times το ερώτημα περί ευτυχίας σε διάσημες προσωπικότητες του πλανήτη.

"Είναι τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή δωρεάν;" - Τη δική τους απάντηση έδωσαν εκτός από τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Richard Hell, ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Mikhail Prokhorov,  η ηθοποιός και ακτιβίστρια Yao Chen, ο Karl Lagerfeld, ο Youssou N'Dour και το μοντέλο Andreja Pejic και το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ένθετο Turning Points.

Τι απάντησε ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας.

"Το καλύτερο πράγμα στη ζωή, η ευτυχία, μπορεί να είναι μόνο ένα υποπροϊόν από κάτι αυθεντικά καλό (μια καλή πράξη, ένας καλός βραδινός ύπνος ή η αγάπη) και απουσιάζει από οποιαδήποτε αγορά.

Τα δεύτερα πιο ωραία πράγματα, στα οποία καταφεύγουμε συνήθως από ανυπομονησία ή απόγνωση, κοστίζουν ακριβά, γιατί δεν υπάρχει τιμή που να προσεγγίζει την αξία των καλύτερων πραγμάτων.


Προσπαθώντας να αντικαταστήσουμε την αυθεντική ευτυχία με αντικείμενα που αγοράζονται ή υπηρεσίες είναι κάτι ανάλογο με την προσπάθεια να πετύχουμε έναν καλό ύπνο με ένα υπνωτικό χάπι.

Τον 19ο αιώνα, κάποια περιοδικά στην Αμερική όριζαν την ευτυχία ως εξής: "Η ευτυχία είναι σαν μια πεταλούδα, που όταν καταδιώκεται πάντα φαίνεται να είναι λίγο πιο πέρα από τη λαβή σας. Αλλά, αν καθίσετε ήσυχα, μπορεί να έρθει πάνω σας επάνω σας ". Η διακοπή αυτής της υλιστικής επιδίωξης δεν έχει απολύτων κανένα κόστος." γράφει στους New York Times ο Βαρουφάκης και συνεχίζει σχολιάζοντας πως "Αν η επιδίωξη της ευτυχίας είναι καταδικασμένη να είναι αυτοκαταστροφική, ποιος θα πρέπει να είναι ο οδηγός μας; Η αισιοδοξία μέσα μου πιστεύει ότι υπάρχει κάτι έμφυτο στον άνθρωπο που, όπως ο μηχανισμός που ωθεί τα ηλιοτρόπια να ακολουθούν τον ήλιο κατά μήκος του ουρανού, μπορεί να βοηθήσει να απελευθερωθεί η δημιουργική μας πλευρά."


Και προσθέτει: "Αλίμονο, οι Σειρήνες του καθημερινού μόχθου μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή και να μας μετατρέψουν σε καταναλωτές που τους αρέσει αυτό που αγοράζουν, αγοράζουν ό, τι νομίζουν ότι τους αρέσει, και καταλήγουν να βαριούνται και να είναι και δυσαρεστημένοι - μόνιμα ανίκανοι να προσδιορίσουν τη φύση της δυσαρέσκειας τους, όντας οι ζωντανές επιβεβαιώσεις του συμπεράσματος του Μαρκ Τουέιν για τον "απεριόριστο πολλαπλασιασμό των περιττών αναγκών."


Από την άλλη πλευρά, η Ντόροθι Πάρκερ είπε ότι θα έπρεπε να "Προσέχετε τις πολυτέλειες και οι ανάγκες θα φροντίσουν τον εαυτό τους." Φυσικά, οι αναγκαιότητες θα φροντίσουν τον εαυτό τους μόνο για εκείνους τους ανθρώπους που ανήκουν στο μικρό τμήμα της κοινωνίας, όπου το προνόμιο αναπαράγει τον εαυτό του. Μια πολιτισμένη κοινωνία πρέπει να παρέχει σε όλους τις συνθήκες να κυνηγούν τους στόχους τους, δυναμικά και δημιουργικά, ελεύθεροι από φόβο, πείνα και εκμετάλλευση σύμφωνα με την Βιρτζίνια Γουλφ, και το "Ένα δικό σου δωμάτιο".

Πολιτισμός
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
"Η ευτυχία είναι σαν μια πεταλούδα" και βλακείες, άσε μας βρε Βαρουφάκη."Ευτυχία είναι η ταύτιση επιθυμίας και πραγματικότητας. Δυστυχία η απόσταση ανάμεσα σε επιθυμία και πραγματικότητα. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση τόσο πιο δυστυχισμένοι είμαστε. Μπορεί να είμαστε δυστυχισμένοι γιατί έχουμε υπερβολίκες επιθυμίες ή μπορεί οι επιθυμίες μας να είναι "λογικές", αλλά η πραγματικότητα να μας κατατρέχει". Νίκος Δήμου.Και για να απαντήσω και εγώ στο ερώτημα των New York Times: Δωρεάν είναι μόνο το τυράκι στη φάκα!